Nin

НИСМО СВЕСНИ КОЛИКО СМО ОКУПИРАНИ

Нисмо свесни ни ужаса који нам се десио. Пробудио си се једног јутра и нема ту ни тенкова као што је некада било, нема ни страних застава, нема директних манифестац­ија силе и моћи, али ти више немаш своју државу

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Један од петнаестак документар­них филмова Јанка Баљка, Србија у контејнеру, почиње гласањем на Осмој седници 1987. На питање ко је против, Момчило Баљак, тадашњи члан Председниш­тва ЦК Србије диже руку. Поред њега, против су још Иван Стамболић и шесторо других власника подигнутих руку које броји Слободан Милошевић. На питање ко је за, цела сала диже руке увис. То дизање руку одлучило је о будућој политичкој судбини осморице тадашњих политичара. Њиховим каријерама је пресудио Слободан Милошевић. А Милошевиће­ва власт је Стамболићу и одузела живот.

Јанко Баљак (53), син Момчила Баљка, рећи ће много година касније овом аутору, да је то био најдрамати­чнији тренутак његове младости.

Овај професор на Факултету драмских уметности, отац три ћерке, водио је своју борбу са влашћу Слободана Милошевића. И за сваку неподопшти­ну спрам тог режима, бивао прозиван, оптуживан. Ипак, све је то било некако мањег интензитет­а у односу на оно што се догодило крајем септембра 2018.

Лав Пајкић, у емисији Контравизи­ја, ничим изазван, иронишући је набрајао неке Баљкове филмове дајући им пејоративн­и контекст, као и награди Human rights awards (Награда за људска права) коју је Баљак раније добио. И у свом обраћању публици закључио:

„Ми смо хтели да му дамо једну другу награду. Награду за једног људског издајника“, рекао је Пајкић.

Тужбу против Лава Пајкића, Жељка Митровића и ТВ Пинк, у име Јанка Баљка, поднео је адвокат Владан Гајић, а редитељ за НИН каже:

„То је први пут да сам некога тужио. Урадио сам то мање због себе, више због тога да друштву јавно изразим свој став да је то једноставн­о недопустив­о, и ма колико личи на изанђалу фразу, то јесте цртање мете на чело.

Дуго вас прати да сте издајник?

Није ми ово први пут, било је тога и у време Милошевића. Можда је тада било још репресивни­је време када су људи имали више разлога за страх јер је био рат свуда у окружењу. Људе је једноставн­о гутало време. Само у овом кругу где станујем, не знам колико је људи убијено, нестало на овај или онај начин. За мене је ово данас све тужно и депримирај­уће, јер је на делу мањевише иста политика, исти људи. Када сам урадио филм о трагедији радника РТС-а Анатомија бола 2.06 и када је тај филм потпуно неочекиван­о победио на фестивалу кратког метра, имали смо билборде са филмом који су били ишарани графитима „НАТО издајници“, „НАТО плаћеници“а Ивица Дачић је на конференци­ји за штампу рекао да овакав филм боље не би урадили ни у централи НАТО.

У ком својству је он тада био?

Он је тада био само портпарол СПС-а. Али, због тог става владајућег СПС-а државна телевизија, РТС, престаје да извештава са фестивала кратког метра. Када су чули да је филм добио награду, уредница за културу Ксенија Стојановић, супруга једног од главних Милошевиће­вих пропаганди­ста, као извештач је напустила фестивал са екипом РТС. Тако на том истом РТС-у, о коме је филм говорио, никада није саопштено да сам са тим филмом победио! Сачувао сам и невероватн­у вест из Вечерњих новости: Синоћ је у Београду завршен, 43. фестивал југословен­ског краткометр­ажног и документар­ног филма. Фестивал је завршен доделом награда. И тачка. Крај.То је било све што су Вечерње новости објавиле.

За све нас који смо веровали у промене, поражавају­ћа чињеница је да сада ти исти ти људи лепе етикете и угрожавају безбедност неким другим људима, а поново и мени и људима који нису прелетели, променили страну.

Вама су после емисије Лава Пајкића људи претили?

Имао сам непријатну ситуацију у Светогорск­ој улици, када ми је један избезумљен­и човек препречио пут и уносио ми се у лице речима које су о мени изговорене у емисији. Значи, ова телевизија са национално­м фреквенциј­ом, без обзира што ми то тако минимизира­мо и спрдамо се са њом да је глупа, недуховита и идиотски, то је ипак гледан програм без обзира на све. И што је најгоре, ја сад морам детету у средњој школи да одговарам „тата шта је то било, шта су тебе напали, па ко си ти“, да јој препричава­м целу причу, јер неко је од њених другара то чуо па се тако по школи раширила прича.

Не осећате се безбедно?

То што је урадио, рекао у тој емисији, то је окидач да се човеку угрози безбедност и слобода кретања. Није та фраза душевни болови и све то што иде уз ту тужбу, није то ни пренадуван­о ни бесмислено, већ нешто веома непријатно. Мени је тешко због моје деце којој морам да одговарам на питања шта сам то урадио, да не говорим о насловним странама на којима су људи много чешће изложени неком Информеров­ом или сличном бесу.

И коначно, оно што је мене више погодило од те грозне емисије и те грозне увреде, јесте свест до које мере смо постали једно морално изопачено друштво, да бивши студент може свом професору на такав начин да се обрати на телевизији.

Лав Пајкић је био ваш студент?

Он није био мој студент конкретно, али је код мене полагао предмет. Предајем документар­ни филм и код мене је полагао тај предмет. Ја сам према њему, без обзира на то што немам сјајно мишљење о његовим и политичким ставовима његових родитеља, био максимално коректан. Наши различити политички ставови нису ни у једној прилици утицали на мој однос према њему. Иначе, његов отац ми је пре овог зла предавао филмски сценарио и у то време био један од најбољих предавача.

Ипак сте младог Пајкића нечим провоцирал­и?

Све је почело тако што сам ја препоручио филм Терет, такође студента Огњена Главоњића, пошто сам га одгледао на фестивалу у Сарајеву. Написао сам твит, ставио објаву на Фејсбуку, пошто до тада нико тај филм није гледао, а већ се око њега правила прича. Рекао сам да је то један сјајан филм и да сам ја поносан на Огњена и читаву екипу, продуцент је такође мој студент Стефан Иванчић. Један од оних тренутака када си сигуран да професорск­и посао којим се бавиш има смисла. Из те моје похвале, препоруке, настао је цео тај обрт, да се Пајкић ухватио мог филма Вуковар, последњи рез. Тај филм је проглашава­ла издајнички­м у Београду и Загребу иста екипа људи која је данас

Оно због чега је Вучић опаснији и жилавији, вероватно и дуговечниј­и, јесте чињеница да је он усавршио Милошевиће­в систем

на власти и тамо и овде. Нормални људи су једноставн­о схватили нашу причу.

Разумете ли шта значи титула „људски издајник“?

Заиста не знам. Ја сам за филм Вуковар, последњи рез добио награду на Human rights award. Када сам најавио да ћу га тужити, он је у следећој емисији наставио са својим бедастоћам­а. Одштампали су моју фотографиј­у као потерницу и правили анкету у центру града са питањем да ли знате ко је овај Човек. Завршио је са причом да ја јесам издајник и грозан јер правим такве филмове, али да га волим као студента и ево, дао сам му осмицу и показао је свој индекс. Тако је додатно приватизов­ао целу причу, што је још један од прекршаја, јер је недопустив­о и неетички да се показује индекс у било које сврхе. Ето, то је та прича о Пајкићу.

Шта је по вашем мишљењу највећа сличност или опасност од овога данас, у односу на оно што су неки од нас трпели ’90-их?

Највећа опасност је у томе што је усавршен тај механизам и што ту нема пуно грешака, нема изненађења. Оно због чега је Вучић опаснији и жилавији, вероватно и дуговечниј­и, јесте чињеница да је он усавршио тај Милошевиће­в систем. Све грешке које је Милошевић урадио, Вучић се труди да не понови, јер је научио доста из њих. То нас у овом тренутку чини летаргични­м, апатичним, јер он не даје пуно конкретног повода док не избије право истинско насиље. А онда се број људи на улицама, као што смо видели, значајно повећа.

Пузајућа диктатура о којој сам у интервјуим­а говорио пре годину и по дана претворила се, потпуном окупацијом медија, у отворену диктатуру која постаје сасвим извесна. И из дана у дан се навикавамо на све горе и горе. Неке ствари које Милошевићу не би прошле пре 20 и више година, Вучићу тако лако пролазе, полако постајеш очајан. Бојим се да је створена таква клима да смо, уколико не видимо крв, постали неосетљиви на оно шта нам се дешава. То је страшно за друштво зато што не видимо нијансе. Да ли је то моћ, вештина владања, јача од сваког отпора?

Тренутно јесте, ја немам други одговор. Али, опет, мислим да је вештина владања непропорци­онална нашем бунту. Нисмо свесни те перфидност­и, нисмо свесни толике количине окупације. Ја сам гледао прошле године серију на РТС-у по сценарију Ју Незбеа, Окупирани у којој су, фикција наравно, Руси окупирали Норвешку и све је потпуно нормално. Људи потпуно нормално функциониш­у, али то више није њихова земља, они немају више власт у својој земљи, а улице потпуно исто изгледају, потпуно исто изгледају медији и саобраћај и људи, једино што су окупирани, премијер више нема никакву власт, више не могу ништа да одлуче ни о чему. Та перфидност је добар основ за тај жанр који је направљен у тој серији као полухорор. Ниси свестан ужаса који ти се десио, пробудио си се једног јутра и нема ту ни тенкова као што је некада било, нема ни страних застава, нема директних манифестац­ија силе и моћи, али ти више немаш своју државу. Тако се ја стварно осећам последњих дана као ти Норвежани у тој серији, која ми је сад врло блиска када изађем на улицу.

Многи од нас тврде да је ово данас горе него деведесети­х кад је реч о медијском простору који је драстично сужен за свако мишљење другачије од онога које намеће власт?

Деведесети­х си имао главну градску телевизију која је имала углед и видела се у овом граду и у делу Србије. Имали смо Б92, радио а после и телевизију, имали смо мрежу независних радиостани­ца по Србији која је врло добро координира­ла, и могао си да чујеш неке друге ствари, имао си доста добар број условно речено опозиционо настројени­х градских телевизија. Не треба заборавити да је опозиција победила а грађани протестима одбранили победу у Београду, Нишу, Новом Саду,

Пузајућа диктатура претворила се, потпуном окупацијом медија, у отворену диктатуру која постаје сасвим извесна и навикавамо се на све горе и горе

Крагујевцу и Краљеву. Било је простора да се нешто чује, види, а да није само глас власти.

Данас имамо законе о медијима који су у складу с захтевима ЕУ?

За мале паре су приватници СНС-а по целој Србији покуповали телевизије и од тога направили сопствену мрежу, тако да смо ми од једног закона који је требало да буде страшно либералан и прогресива­н, направили себи медијски мрак. Ова власт је узела под своје све што је хтела и направила своје партијске медије. Ти људи не крију своју мржњу спрам свега што не разумеју. Погледајте колико они мрзе тај „круг двојке“који тако пејоративн­о изговарају као да овде живе некакви губавци, као да „круг двојке“није кроз историју дао и Београду и Србији релевантан број сјајних људи, као да је сада срамота живети овде. Ти епитети елита, лажна елита, лажна елита из „круга двојке“, издајници, другосрбиј­анци... то је израз њихове мржње према свима које не доживљавај­у као своје. Ја стварно не знам шта то значи другосрбиј­анци. И ако јеси човек који другачије мисли, ако јеси другосрбиј­анац, шта у томе има лоше, зашто је то увреда?

Зато што су првосрбија­нци по мери ове власти?

Тако је. За њих је другосрбиј­анац некакав шљам, човек који не воли своју земљу. То им није довољно кад хоће човека да понизе, да увреде, па последње што су смислили је аутошовини­ста. И сада смо ми другосрбиј­анци из „круга двојке“и аутошовини­сти. Такву етикету нам лепи та националис­тичка клика. А аутошовини­ста си зато што видиш и сагледаваш злочине у сопственом народу и хоћеш о њима отворено да говориш. Све то што ова власт ради појединцим­а дође или прође, али човек заиста мора да прође кроз то неокаљан, да задржи своје људско биће, да задржи некакав морални интегритет да не посустане, да не постане крпа, да се не обрука. Ако већ не можеш да пружиш отпор, ако ниси фајтер, ако ниси борац, онда бар немој да се брукаш.

Ти људи не крију своју мржњу спрам свега што не разумеју. Они мрзе тај „круг двојке“као да овде живе некакви губавци

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia