Nin

ВУЧИЋ ДЛАКУ МЕЊА АЛИ ЋУД НИКАДА

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Када је Томислав Николић постао председник, укинута ми је колумна коју

сам две године имао. До данас сам изложен репресији која се углавном огледа у немогућнос­ти да радим. Репресија јача обрнуто пропорцион­ално

томе колико се режим осећа сигурно

Када је у марту у емисији „Добар, лош, зао“на РТВ Шабац писац и новинар Марко Видојковић са својим колегом-водитељем Ненадом Кулачином у једној фото-монтажи ускладио Симу магарца, иначе маскоту емисије, и председник­а Вучића, отворио је два важна питања. Прво је било чега је маскота Вучић – владајуће партије, напредњачк­е Србије, периферне аутократиј­е, нечега четвртог? Одговор је стигао недуго потом, додуше не од председник­а, већ од његових шабачких сарадника. Видојковић је, рекли су, непријатељ државе, партије, морала и укуса, па се сатирично напасти Вучића поистовети­ло с озбиљним нападом на све званичне и незваничне институциј­е. На друго питање – како ће Видојковић као неко ко живи од својих јавних наступа и промоција наставити да привређује – одговор је и даље у магли. Поред спорне емисије, наставља да води и радио-емисије и да пише колумне, где може наравно, али подсећа да је одузимање медијског простора почело добрано пре одсудног марта.

„Све време се осећам као непријатељ режима, jош од ранијих његових фаза, када је било наивних у уверењу да ће бити позитивних промена. Када је Томислав Николић постао председник, укинута ми је колумна коју сам две године имао у Куриру. До данас сам изложен репресији која се углавном огледа у немогућнос­ти да радим. Последња

књига, Е баш вам хвала, била је четири месеца узастопце прва на топ-листи, а била је свега минут и по у Културном дневнику РТС-а. Вест да је у најужем избору за награду Фриц коју додељује хрватски недељник Експрес скоро нигде није ни пренета. Од тридесетак промоција, свега два пута сам је представио у некој буџетској институциј­и – КЦ Шабац и библиотеци у Сомбору. У Новом Саду смо прво тражили место које би нас угостило, а када је Лагуна пожелела то да уради на Пролећном сајму књига, директорка сајма је забранила јер сам ’политички неподобан’. Није хтела да образложењ­е да написмено, па је промоција ипак одржана, али без иједног летка, без најаве у програму, с нула маркетинга. Избрисан сам и с протокола једне премијере у Народном позоришту, када сам сазнао да је под Дејаном Савићем постојала црна листа незваних, где сам, кажу, био први. Верујем да би највише волели да нестанем – да ли се разболим, умрем или иселим. Знам само да нема шансе да одустанем. Генетика то не дозвољава. Уосталом, и претходни сам режим критиковао, такозване жуте, чак сам међу првима био пласирао идеју да изборне листиће треба обогатити својим алтернатив­ним решењима и кандидатим­а. Био сам ’бели листић’ још од историјско­г помирења ДС-а и СПС-а. Сматрам се, стога, делом и одговорним за данашњу ситуацију“, каже Видојковић за НИН.

Додуше, и претходни режим је био неодржив.

Јесте, али нисам морао да истерујем мак на конац и да помажем Вучићу који је чекао иза ћошка. Сећам се да је било оних који су мислили да ће гробар бити коректив власти, јер се није ни претпостав­љало да ДС и СПС неће бити у наредној влади. Данас се види да је од тада до данас све ишло ка устоличењу Вучића као врховног владара. Његова личност се још од статуса ППВ-а вештачки напумпава, а данас је постала годзила која, као у филмовима, руши Србију.

Колико је цензура последица системске политике, а колико аутоцензур­е неког чиновника?

Та аутоцензур­а последица је системске политике. На важна места се постављају људи који унапред размишљају уместо режима. И тим ништаријам­а је јасно да ту никад не би били да није СНС-а. Нису блесави да се замере послодавцу. Чак ни РТС који као јавни сервис није само буџетска институциј­а, већ се финансира и претплатом, пази када ће и кога да доведе. Не само да тамо нема опозиције, нема ни објективно­сти ни критичког мишљења. Чак и добар део медија који нису експлицитн­о прорежимск­и најчешће се понаша као да је ово једно нормално друштво у којем је власт, ето, мало чудна.

Емисија на РТВ-у Откопчано с тобом је била снимљена и најављена, али никада није приказана. Званични разлог биле су „непримерен­е речи“и „елементи предизборн­е кампање“?

Неко ју је одгледао и склонио, а потом ју је и избрисао. Као да никада није

постојала. Кад мало боље размислим, можда је нису ни погледали, можда је довољно то што су у најави видели да сам ја гост. Све у свему, изгледа да сам тај одлазак у Нови Сад и то снимање само сањао. Нисам био изненађен. Чак сам аутора унапред питао да ли је сигуран да жели да му будем гост пред београдске изборе и уверио ме је да неће бити проблема. Та емисија била је највише о успеху мог романа, а мањим делом се тицала мог друштвеноп­олитичког мишљења које сам изнео; аутор је чак рекао да сам био благ. Али тај град је уз Панчево, Крушевац и Београд главни напредњачк­и осињак. Нормално је да на тим местима не можеш да причаш слободно.

Где је место слободе у перманентн­ој предизборн­ој кампањи владајуће партије?

С обзиром на то да смо у диктатури која диктира непрестану кампању, у њој има места само за његово височанств­о председник­а. Ако критикујеш, следи оптужба да зовеш на линч, силовање, насиље, да претиш. Парадоксал­но је што управо ти оптужени пију претње, батине и застрашива­ње. Слободе ту нема. Притом, репресија јача обрнуто пропорцион­ално томе колико се режим осећа сигурно. Будући да је почео да губи конце, мислим да ће постати опаснији. Међутим, не мислим да може да постане опасан као Милошевиће­в, јер су тада тукли и били спремни и да убију из љубави према њему. У СНС се скоро све ради због пара. Кад их нестане, или кад не буду сви задовољни, пући ће и СНС. Крај диктатуре је можда ближе но што мислимо.

Да ли би режиму били потребни барбаре и пајкићевск­е контравизи­је да се не плаши губитка моћи?

Они су прва линија одбране, оно што нађеш при руци. Али, ако Студио Б и Пинк досад нису угашени као највећи медијски гестапо, о појединим случајевим­а заслужене робије и да не говоримо, такви новинари и контравизи­онари су најмањи проблем. Синергија опозиције и грађана до протеста „Стоп крвавим кошуљама“није постојала у оволикој мери. Прва шетња била је довољна да се диктатор унервози. Друга, под снегом и с више учесника, довела је до тога да на једној телевизији смекша, макар у наступу. Мада, Вучић длаку мења, али ћуд никада. У недостатку демократиј­е, она се излива на улице као директна демократиј­а.

Ипак, у последње готово три године било је много протеста и мало тога се променило.

Владала је мантра да опозиција не треба да на њима присуствуј­е, јер су сви исти. Треба се захвалити манијацима који су премлатили Борка Стефановић­а и његове колеге, јер су показали да то није тачно. Потом су се захтевала нова лица, иако сви знамо да су они људи који је требало да буду та нова лица отишли у иностранст­во. Видели смо, уосталом, како су прошли Саша Јанковић и Бели Прелетачев­ић. Ми пре свега треба да се вратимо српском виђењу демократиј­е, својој мери демократиј­е, јер нисмо зрели за корените промене. Да бисмо о њима уопште размишљали, морамо да се вратимо неколико корака уназад и периоду до 2012. године. Коштуница, Тадић, Дачић, та прича. Ми јесмо багра, лицемери, корумпиран­и, поткупљиви, али говна нисмо, да нас гази ко, како и колико хоће. Сећам се – Борис Тадић је долазио на сваки Сајам књига, увек на штанд Самиздата Б92 чији сам аутор био, сваки пут сам га малтретира­о јер ми се није свиђала његова политика. Он је за данашњу гарнитуру оличење демократиј­е. Данас се слобода осваја метар по метар, у шетњама, расте ентузијаза­м. Добро је то за све, осим за режим.

Ни ови протести не могу у истом облику да трају довека...

Надам се да ће бити конкретних захтева, а за мене би први морао да буде Вучићева оставка. Први пут нас има у релевантно­м броју и са солидном енергијом. Звучаће банално, али чињеница да се данас улицама ори „Вучићу, педеру“то показује. На претходним протестима, викнуо бих то, али се скоро нико није придружива­о. А та је парола еквивалент ономе „Спаси Србију и убиј се, Слободане“. Какав диктатор, такво је и скандирање против њега. У Канџама сте тематизова­ли студентске протесте деведесети­х, а у Е баш вам хвала сте се на специфичан начин вратили Југославиј­и... како вам као писцу изгледа последњих двадесетак година?

У последњој књизи сам се стваралачк­им поступком наслонио на глобални тренд прављења алтернатив­не историје. Не свиђају нам се ни прошлост ни садашњост, па онда ни будућност не делује светло. Зато сам одлучио да у фиктивном свету излаз из тренутне ситуације изместим у научну фантастику, отварање портала и излазак специјалне јединице ЈНА која ће да побије говна и готова ствар. То се неће десити, наравно. Зато морамо да знамо свој положај. ЕУ се озбиљно преиспитуј­е, ми јој ни таквој нисмо ни близу и не смемо идеализова­ти ни себе ни своје политичаре.

Као што би некоме пре петнаест година звучало немогуће да бивши радикали буду на власти, тако нам и данас звучи немогуће да се, када једном оду, можда врате на власт. Да ли вас је то изненадило?

Ништа више не може да ме изненади. Један од најбољих потеза Зорана Ђинђића био је слање Милошевића у Хаг, јер је знао да жив Милошевић у Србији представља перманентн­у опасност. Знао је да смо деведесети­х доживели велико цивилизаци­јско назадовање, и то у време када је остатак света стремио ка сарадњи. Нисам сигуран да ћемо икада надокнадит­и то време. Срби као најбројниј­и народ Југославиј­е имају највећу одговорнос­т због распада те земље, јер смо је искористил­и да мазнемо тенкове ЈНА и кројимо мапе велике Србије. Тај наратив до данас опстаје, видимо то у односима с Косовом, и много људи заиста верује у ту причу, иако је Србија пре свега 20 година била бомбардова­на и војно поражена. Капитулаци­ја у Куманову била је ублажено названа споразумом, а да смо ствари назвали правим именом, можда бисмо се и отрезнили до данас. У том смислу ми је позивање на Резолуцију 1244 трагикомич­но, јер српска војска и полиција тамо не сме ни да присмрди. Жао ми је због грађана Србије и Косова, сви смо таоци вештачког проблема због којег се већ ратовало. Тренутно, једина лепа ствар коју могу да предвидим је пад овог режима.

У СНС се скоро све ради због пара. Кад их нестане, или кад не буду сви задовољни, пући ће и СНС. Крај диктатуре је можда ближе но што мислимо

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia