Nin

Лети, лети, слободна штампа

- Милан Ћулибрк

Кад мало боље размислим, управа Ер Србије (или онај ко јој је то сугерисао) била је потпуно у праву што је наредила да се из њеног салона, на београдско­м аеродрому, уклоне сви медији који кваре идиличну слику о земљи благостања – НИН, Време, Недељник и „новине сличног садржаја“. То је, изгледа, саставни део терапије која за циљ има да путници потпуно безбрижни, опуштени и задовољни уђу у авионе компаније, у којој је држава већински власник.

Осим што путницима шаље јасну поруку, у стилу Грунфа из стрипа о Алану Форду „тко лети вриједи, тко не лети, не вриједи“, логика Ер Србије је проста ко пасуљ - ко не чита „субверзивн­у штампу“неће ни посумњати да је овде већ наступило златно доба. И можда ће уместо карте у једном правцу купити повратну. Па, ко се не би вратио у земљу у којој је све сјајно и бајно? А то би онда повећало приходе Ер Србије, па грађани не би морали више да покривају њене губитке у виду субвенција из буџета.

Чим са видела склониш оне који шире дефетизам и не верују да Србијом управља Перикле, све изгледа неупоредив­о боље. Биће да су у Ер Србији решили да се понашају као друштвено одговорна компанија, којој су клијенти у првом плану. А ако је већ тако, коме је лепше - онима који џангризаво сумњају у све или онима који искрено верују председник­у? Ево, пробе ради, покушајте да поверујете у речи које следе и сами себи признајте да ли вам је сада боље?

Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, а идуће године биће још веће. У марту је просечна плата у Србији била 391 евро, а пре краја године биће 430 до 440 евра – Александар Вучић, 1. маја 2017.

БДП расте снажније него икад, сада је раст 4,5 одсто, чини ми се да је то највећи раст у Европи, надам се да ће и даље бити изнад четири одсто. Толики раст у Европи осим Србије имају још само Ирска, Румунија и Пољска, али ми, за разлику од тих земаља, имамо суфицит у буџету – Александар Вучић, 4. маја 2018.

После најновијег повећања пензија сви пензионери имаће између 8,8 и 13,2 одсто више него 2014, пре привремено­г смањења. То значи да ће сви имати пензије веће него икад – Александар Вучић, 21. септембра 2018.

Пре седам година, за време претходне власти, просечна плата износила је 331 евро, док је овог октобра била 423, у децембру би требало да буде 445 евра, што је за око 30 одсто више него пре седам година. Већ у марту 2019. очекујемо да ће бити око 460 или 465 евра – Александар Вучић, 25. децембра 2018.

Можда зато у салону Ер Србије нема медија који ће путнике подсетити на ове речи и приде констатова­ти да то баш и није тако. Да, на пример, просечна плата још није догурала до нивоа који им је председник обећао за крај 2017. Или ће приметити да просек 2012. није био 331 већ скоро 366 евра. И да је за 10 месеци ове године просек 417,5 евра, што у односу на 2012. није повећање од 30 већ само 11,4 одсто!

Или, како су то пензије сада веће него икада, ако се на сајту Министарст­ва финансија јасно може видети да је од почетка 2012. до краја октобра 2018. реална вредност просечне пензије смањена за више од 12 процената? Зар то не значи да и даље имају мање него пре седам година сви чије су пензије у новембру повећане за мање од 12 одсто? А ако се још неко сети да су и 2010. и 2011. пензије реално смањене за 5,6 и 3,6 одсто, јасно је да још дуго неће бити веће него икад.

Е, сад, шта је у интересу Ер (и власти) Србије? Да њени путници све то сазнају или да истина остане сакривена? Њих, дакле, разумем, али сумњам да је то и општи интерес. Зато су „герилци“из НИН-а, Времена, Недељника и Данаса, под командом активиста Грађанских иницијатив­а, прошлог четвртка на препад запосели аеродром и поделили путницима субверзивн­и материјал. У наручју Деда Мраза у холу аеродрома оставили смо примерке забрањених новина. Није се бунио. Хм, значи ли то да у 2019. неће испунити жеље државном врху Србије?

Ко не чита „субверзивн­у штампу“неће ни посумњати да је већ наступило златно доба. И можда ће уместо карте у једном правцу купити повратну. А то би онда повећало приходе Ер Србије, па грађани не би морали више да покривају њене губитке

 ??  ?? Деда Мраз и главни и одговорни уредник
Деда Мраз и главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia