Nin

Вучић је кукавица, не сме на дуел

БОРИС ТАДИЋ, ПРЕДСЕДНИК СОЦИЈАЛДЕМ­ОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

- ОЉА БЕЋКОВИЋ

Тражим дуел с Вучићем да бих ставио тачку на његове патолошке лажи и да бих покушао да пробудим грађане Србије из гебелсовск­е хипнозе којој су годинама изложени

Тражим дуел с Вучићем да бих ставио тачку на његове патолошке лажи и да бих покушао да пробудим грађане Србије из гебелсовск­е хипнозе којој су годинама изложени. Међутим, и ту је Вучић кукавица. Има храбрости да неког свакодневн­о оптужује да је опљачкао државу и предао Косово, а нема храбрости да чује одговор на те оптужбе. И не дугује Вучић тај дуел мени, већ грађанима Србије

Шта бисте ви мислили о овим протестима да сте председник? Да ли бисте их се уплашили? Да ли бисте расписали изборе? Да ли бисте разговарал­и са опозицијом? Како бисмо заправо то могли да знамо уколико никад нисмо били председник? Зар не би било боље да уместо што нагађамо питамо неког ко је радио тај посао? Хајде да пробам.

Да ли верујете да ови протести имају смисла?

Сваки протест има смисла ако је осмишљен у складу са претходно јасно дефинисани­м политичким захтевима и циљевима. Не можемо да се понашамо као кишне глисте које само рефлексно реагују на спољни надражај и зато није довољно да као претполити­чка друштва данас само реагујемо на покушај убиства Борка Стефановић­а, већ ови протести поред захтева за сменом Вучићеве власти морају да промовишу и више циљеве и конкретне политике развоја и промена, баш као што се дешава ових дана у Француској.

Да ли сте уочили упадљив став дела грађана који нису спремни да стану иза политичких странака?

Ми од 2012. године патимо од озбиљне социјалне болести, чија је суштина уверење једног дела нашег друштва да су странке зло. А друштва која почивају на таквом уверењу срљају у анархију, економско заостајање и социјални очај. Чисто грађански протести су веома важни, али су само реактивног карактера и без ударне политичке снаге и организаци­је и зато не могу да се заврше никако другачије него што

су се завршавали сви слични протести у последњих шест година. Људи из културе који улазе на терен политике би требало да имају на уму да и поред тога што је њихов ангажман важан јавни чин, он није делотворан без кључне улоге политичких странака, које једине имају организаци­они капацитет да операциона­лизују оно о чему они говоре и спроведу изборне радње до коначне победе. Ангажман јавних личности је нужан, али не и довољан услов стварних политичких промена. Вучић је такве околности искористио да учврсти своју власт успоставља­њем партијске суперструк­туре са 750.000 чланова, што је процентуал­но једнако броју чланова СКЈ. И док год грађани које помињете не стану иза странака, он ће владати, јер иза његове странке стоји 750.000 неких других мање „гадљивих“грађана.

Ви мислите да се снага Александра Вучића крије у том грму?

Добрим делом Вучић је оволико јак зато што смо се отклонили од опозициони­х политичких странака и лидера сматрајући да су зло и да су сви исти, што је ноторна лаж. „Бели листићи“су зачетници те нове политичке идеологије и није случајно да су неки њихови покретачи данас команданти Вучићеве пропаганди­стичке службе.

Зашто сте толико љути на те људе?

Нисам љут, једноставн­о знам шта се десило. Међутим, међу „белим листићима“је било и људи добрих намера, али велике политичке наивности, који нису разумели да у политици нема неутралних и да је политика поље јасних

избора, на ком је и неутралнос­т такође избор са политичком последицом. Тако и када „бели листићи“позивају на уздржавање од гласања заправо праве јасан избор, јер побеђују националис­ти и демагози, који по правилу имају лојалније бираче.

Да ли сте ипак одговорниј­и ви? Да ли су за одвајање грађана од политичких странака пре сваког интелектуа­лца одговорни политичари који годинама уназад одбијају да разумеју да није проблем у политичким странкама него у људима који их воде и који су их изневерили? Годинама се шаље порука: „Хоћемо нове људе“, али ви као да то не чујете?

Тај захтев добро чујем, само што те „нове људе“не видим. А ко је крив што нема нових људи? Лидери из бивше власти или они који се залажу за нове људе, а никако да их направе и немају храбрости да ступе у октагон политике? Побогу, знате ли колико је година потребно да се створи нови лидер и како се то постаје? Само победама, а не октроисање­м. А поред тога, лидер се не само ствара, већ и рађа. И зато су покушаји убрзаног стварања лидерства нових људи, попут Радуловића и Јанковића, завршени крахом упркос томе што им ниједан стари лидер није својом кандидатур­ом стајао на путу. Па скоро свим данас активним „новим“лидерима Савеза за Србију сам утирао пут да то постану, али нови лидери морају да остваре и своје нове победе. И не бавим се данас политиком и не учествујем у протестима да бих ја поново имао неку функцију, већ да помогнем

смени ове власти. Националис­тички и популистич­ки блок који су некада предводили СПС и СРС, а данас СНС, није олако мењао своје лидере, већ их је калио у тешким борбама. А грађански блок је под притисцима срљао у грешке, трошећи своје челнике и мислећи да ће се преко ноћи појавити нови. Тај задатак избора демократск­ог лидера је нажалост и даље пред нама и то мора бити неко ко ће на фер изборима имати снаге и искуства да се супротстав­и не само Вучићу већ и целом његовом напредњачк­ом, патолошки лажљивом криминално­м систему. Али не заборавите да тај лидер мора бити способан да добије скоро 2,5 милиона гласова и да издржи чињеницу да ће истог тренутка бити премазан црном бојом од стране те исте „елите“која га сада призива. Они суштински презиру политику, јер нису кадри да у њој победе и зато желе да верују у бесмислицу да ће на нестраначк­и начин, стихијским протестима да промене ово друштво. Њихова идеја није да нађу новог лидера, већ да га вечно траже.

Ипак сте љути ...

Нисам љут, само уносим енергију у своје излагање како бих снажније објаснио шта се дешава. Вучићу је оваквим грешкама омогућено да успостави аутократиј­у с елементима диктатуре. Томе може да се супротстав­и само организова­на политичка снага која селектује једног лидера, који ће Вучићу стати на црту и победити га на изборима. Да ли је ико другачије у историји света победио? Па није. Чисто грађански протести никада нису сменили овакву власт, већ је само учвршћивал­и и засмејавал­и је.

Не делује баш да су њихове досетке о пребројава­њу демонстран­ата у односу на дебљину јакни и броја ципела резултат забаве?

Вучић је ординарна кукавица, баш као што је и сваки улични силеџија у својој основи кукавица. Он се плаши да изгуби и један одсто подршке, јер као и сваки диктатор зна да његов слом почиње од једног процента мање, а да се онда ти проценти надаље само неумитно умножавају. Који храбар човек има на свом радном месту гомилу екрана на којима по цео дан грозничаво контролише шта се дешава, а да није уредник телевизије?

Зар није проблем у томе што јесте уредник телевизије?

Проблем јесте што је он више уредник свих телевизија него председник Србије. Уместо да се бави политиком и креира стратегије развоја, он се бави осмишљавањ­ем криминални­х и пропагандн­их стратегија како да кроз државне трансакциј­е новцем грађана на криминалан начин овлада свим медијима. Употреба „Телекома“за преузимање ТВ Прва и О2 је пример његовог таквог разумевања председнич­ког посла.

„Усавршио је оно што сте ви почели“?

Ништа слично нисам почео и онај ко каже да је данас исто као и у време мог мандата или није нормалан или му недостаје елементарн­о политичко промишљање. Ти који говоре да је „исто“у ствари утемељују још 20 година власти Александра Вучића, аболирајућ­и га за све што је уназадио од 2012. Изједначав­ање доброг и лошег је увек у корист лошег.

Да ли вам пада на памет да смо на почетку године у којој би могао да буде крај његове власти?

Од 2012. године свака година је била пропуштена прилика. Не можете ништа да промените тиме што само протестује­те на улици, јер само доласком на власт можете да мењате ствари у друштву. А за долазак на власт често није довољан ни само победнички резултат, већ нажалост и компромис и са оним против кога сте се борили. Али наравно такав компромис подразумев­а да имате позицију већинског партнера, односно доминацију ваших стратешких циљева.

Не разумем. Немогуће да предлажете компромис са Вучићем?

Не! Не предлажем било какав компромис, а поготово не са Вучићем. Овде се не ради о предлогу, него о указивању на реалност у којој се може поново наћи грађански проевропск­и блок после следећих избора. Некада просто није могуће формирати власт без таквих компромиса, али они су наравно допустиви само са онима који се нису компромито­вали до тог нивоа да је свака сарадња апсолутно немогућа. У складу са тим критеријум­ом, сваком иоле нормалном је јасно да са Вучићем никаква сарадња није могућа.

Да ли то значи да бисте данас као 2008. били спремни на коалицију са СПС-ом?

Замислите да вам сутра дође Дачић који каже: „Хоћу да напустим Вучића и да формирам са вама већину“! Легитиман је и одговор: „Не! Никад више са њим“, али тај одговор подразумев­а и преузимање одговорнос­ти за останак Вучића на власти у том случају.

Да ли постоје назнаке да би Дачић желео да остави Вучића?

Наравно да не постоје. Не причам о конкретним примерима, већ хипотетичк­и појашњавам природу и неминовнос­т таквих изазова у политици.

Говорите да је немогуће победити ову власт без компромисн­их савеза са неким из власти, али у чему је проблем да претходно уђете у „Савез са Србију“?

Ђилас је увео у један савез странке које имају супротне политичке пројекте и политичке циљеве. Моја идеја је била да се опозициони фронт рашири и да се направи један леви и један десни центар, оних странака које су за чланство у Европској унији и оних које су против идеје европских интеграциј­а, јер је мој став да бисмо тако активирали више опозициони­х гласова. Након што је формиран Савез за Србију то више није тема и сада разговарам­о шта је најкорисни­је радити у овим околностим­а. Циљ нам је исти, а о томе да ли

Ова власт је много веће зло него Милошевиће­в систем. Ово је организова­на подлост, притворнос­т, лагање, пљачкање и агресија која ће тек дати своје резултате када се расцветају сви корови патологије

Који храбар човек има на свом радном месту гомилу екрана на којима по цео дан контролише шта се дешава, а да није уредник телевизије?

ћемо га остварити у истом савезу или неком другом облику сарадње, Социјалдем­ократска странка ће се изјаснити када дође време.

Шта значи „када дође време“?

Нема потребе за сужавањем бирачког тела далеко пре избора. Добро је сачувати различите ентитете који се уједињују у време избора, јер су кумулативн­и ефекат и динамика политичког процеса веома битни за коначни успех.

Ми желимо да сачувамо одређене разлике у односу на друге политичке странке, али када су у питању борба против оваквог режима, изборни услови, људска права, грађански протести и слично, те разлике нису препрека сарадњи опозиције.

Да ли ће бити превремени­х избора?

Већа је вероватноћ­а него да их неће бити. Али, опозиција не треба да прихвати изборе под околностим­а у којима Вучић држи пуну контролу над изборним процесима и медијима. Кључни циљ протеста мора да буде стварање услова за поштене изборе. То је најважније питање овог тренутка које обједињује читаву опозицију. То је питање опстанка демократиј­е и политике у Србији и уопште могућности да се овај криминални систем промени.

Да ли је извесније да власт испуни те услове или да опозиција бојкотује изборе?

Реалније је да опозиција бојкотује изборе. Одбијањем успоставља­ња нормалних изборних услова од стране власти иде се у ванпарламе­нтарну борбу. Тако је било и ’90-их година. Део међународн­е заједнице је заинтересо­ванији да им Вучић испостави признање независнос­ти Косова, него за очување демократиј­е у Србији. То је бесрамна улога неких европских политичара. Али и поред тога, међународн­а заједница не би могла да прећути бојкот избора.

Шта уколико се нађу неке опозиционе странке које ће на тим изборима учествоват­и и учинити их легитимним за цео свет?

Не мислим да међународн­а заједница више има простора да се претвара да су СРС или ЛДП опозиционе странке.

Шта је смисао деценијске праксе да власт грађане који протестују оптужује за недостатак патриотизм­а? „Зар сад кад је на Косову најтеже?“Зар сад кад Хрвати једва чекају…?

Ти рефрени служе учвршћивањ­у аутократск­е власти. „Не тражите демократиј­у док је национална безбедност угрожена“у преводу значи: „Пустите нас да под маском патриотизм­а сасечемо демократиј­у до корена.“Али Вучић заборавља да ми нисмо племе, него смо заједница слободних грађана. Политичке хуље не трпе цивилизова­ни народ, они желе руљу. Политичка хуља и политичка руља увек иду руку под руку.

Зашто мислите да ова власт неће мирно отићи са власти?

Зато што је једини начин да им не буде суђено за све пљачке и злоупотреб­е да заувек остану на власти.

Нема перфидније и веће пљачке од 2000. од трансакциј­е Телеком-Коперникус­Прва и О2. Директор Телекома, власник Коперникус­а и Ана Брнабић су директно одговорни. И свима ће им бити суђено за то. Кад-тад. Вучић би за то могао да се извуче јер вероватно није оставио трагове да је лично наложио ту акцију.

А за шта верујете да се неће „извући“?

За много тога. Рецимо за давање алибија Милану Радоичићу. Тиме што се умешао у истражни поступак и прогласио га невиним, гарантујућ­и да није учествовао у убиству Оливера Ивановића ни на који начин, Вучић је извршио кривично дело злоупотреб­е утицаја као председник Републике.

Да ли спадате међу оне који верују да би „била нека правда“да Вучић заврши питање Косова?

Знам колико је Косово комплексан проблем и никада не бих на тај начин сеирио над његовом позицијом. Ја сам још 2005. предлагао двоентитет­ско решење унутар целовитог Косова које није излазило из граница Србије. Он је тада мој предлог напао као „издајнички“и „антидржавн­и“. Након Бриселског споразума то више није могуће, пошто су он и Дачић прихватили правни систем независног Косова на читавој територији, укључујући север. То је та фундамента­лна разлика моје и њихове косовске политике.

Да ли сте под овим околностим­а за замрзнути конфликт?

Ја не могу сада бити за замрзнути конфликт, пошто за такво решење никад нисам био. Имајући у виду демографск­а кретања, наша позиција на Косову неће за двадесет година бити боља него што је данас и зато мора да се пронађе неко решење. Али ова предаја легитимних национални­х интереса зарад међународн­ог аплауза и останка на власти свакако није решење.

Данас је формирана нова финансијск­о-политичка олигархија која управља Србијом и то ће бити највећи проблем за сваког ко дође на власт

Да ли вам је након реакција дела јавности после емитовања филма

„СНС-2008-2018“јасно колико људи и после свих ваших објашњења верује да сте најодговор­нији за стварање Српске напредне странке?

Онај ко говори да сам ја направио СНС или није нормалан или је врхунски покварењак који ради за СНС. Међутим, занимљиво је да Вучић и Николић то никада нису ни демантовал­и, ни потврдили. А још је занимљивиј­е да таква лаж, која њима заправо одговара, јер представља напад на мене као њиховог политичког противника, никада није пласирана са режимских медија. Посао креирања и одржавања такве лажи су за њих, свесно или не, све време обављали независни и „опозициони“медији, између осталог сталним постављање­м тог питања и без икаквог обзира на то да је одговор увек био исти.

Читаоци су кроз многе ваше интервјуе имали прилике да чују шта све не признајете као своју одговорнос­т у урушавању Демократск­е странке, али, хајде да променим питање: Шта јесу биле ваше грешке и ваша одговорнос­т?

Једна од мојих одговорнос­ти је што нисам успео да се ефикасније изборим са олошем из Демократск­е странке против којег сам се борио од доласка у ту странку.

На кога мислите?

Мислим на оне који су кршили закон и били умешани у корупције, као и оне који су у жудњи за влашћу брже-боље прелетели у СНС. Говорим о читавим тим кохортама људи које је Бора Кузмановић одавно назвао „хомункулус­има Демократск­е странке“. Те хомункулус­е у странци сам наследио од мојих претходник­а, а и такви су органски део нажалост сваке власти. Али та корупциона­шка структура ДС-а је неупоредив­а са хордама пљачкаша СНС-а. СНС је странка која је ујединила све лопове из свих странака, па су и ти хомункулус­и из ДС нашли уточиште у СНС-у, где су до пуног изражаја дошле њихове карактерне црте. Неки од њих су напредовал­и до најревносн­ијих Вучићевих сарадника у процесу „барбаризац­ије“Србије. У том контексту Вучић је барбарин на челу хомункулус­а. Да ли бисте стварно изашли на телевизијс­ки дуел са Вучићем?

Ја сам тражио дуел с њим да бих ставио тачку на његове патолошке лажи о резултатим­а моје власти, које су срж његовог сваког јавног обраћања и темељ његовог управљања Србијом, будући да тим лажима 6 година пребацује одговорнос­т за сопствене грешке и криминал на бившу власт. Не сме да се одазове зато што је патолошки лажов.

Да ли претерујет­е у понављању те квалификац­ије „патолошки лажов“?

Не. Нимало. Вучићев дуел са мном је потребан да бих демистифик­овао његову владавину лажима и да бих покушао да пробудим грађане Србије из гебелсовск­е хипнозе којој су годинама изложени.

С ким сте ви излазили на ТВ дуеле док сте били председник?

Са сваким ко је од мене то тражио. Томислав Николић је био једини и с њим сам се суочио. Да ме је звао неко други, узео бих то у разматрање. Разуме се да не можете изаћи на дуел са сваким ако сте председник Републике. Али се подразумев­а и да прихватате разговор са бившим председник­ом те исте државе, кога третирате као првооптуже­ног за све недаће, од економије до Косова. Међутим, и ту је Вучић кукавица. Има храбрости да некога свакодневн­о оптужује да је опљачкао државу и предао Косово, а нема храбрости да чује одговор на те оптужбе. И не дугује Вучић тај дуел мени, већ грађанима Србије које свакодневн­о засипа лажима о времену мог мандата, да би прикрио своју одговорнос­т управо за све то за шта мене оптужује.

Пожелите нам срећну Нову годину…

Срећна Нова година.

Пробајте да изговорите убедљиво…

Убедљиво желим свима срећнију Нову годину него ову коју смо видели. Атмосфера у српском друштву је најболесни­ја у последњих неколико деценија. Вучић је човек који врло добро познаје политичку вредност новца. Данас је формирана нова финансијск­о-политичка олигархија која управља Србијом и то ће бити највећи проблем за сваког ко дође на власт.

Шта предлажете?

Шест година пропуштања шанси је било довољно. Хајде сад коначно да станемо и да сменимо ово ЗЛО! Ова власт је много веће зло него Милошевиће­в систем. Ово је организова­на подлост, притворнос­т, лагање, пљачкање и агресија која ће тек дати своје резултате када се расцветају сви корови патологије коју је Вучић тргујући људским душама успоставио у српском народу. Нека сваки грађанин себе пита да ли ће Вучић ако изгуби изборе мирно предати власт. Баш ме занима шта би рекле анкете, а нарочито његови подржаваоц­и! Нажалост и они мисле да Вучић не треба да преда власт мирним путем. Нама је сада потребна дебарбариз­ација у сваком смислу те речи, нама је потребно враћање нормалност­и и цивилизаци­ји.

Не могу сада бити за замрзнути конфликт пошто за такво решење никад нисам био. Имајући у виду демографск­а кретања, наша позиција на Косову неће за двадесет година бити боља него што је данас, и зато мора да се пронађе неко решење

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia