Nin

У широком жанровском луку

УЖИ ИЗБОР ОД 12 РОМАНА

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

Седморо писаца у полуфиналу већ је било у различитим круговима за наше најзначајн­ије књижевно признање. Чак три списатељиц­е са првим романом прошле су још један круг, а ту је и литерарно дело истакнутог филмског редитеља

Седморо писаца у полуфиналу већ је било у различитим круговима за наше најзначајн­ије књижевно признање. Чак три списатељиц­е са првим романом прошле су још један круг, а ту је и литерарно дело истакнутог филмског редитеља

Куга у Срему на крају 18. века, кречење стана, љубавна авантура Лоренсa Дарела са супругом руководиоц­а који заврши на Голом отоку, сусрет мушкарца и жене после готово пет деценија – неки су од заплета дванаест романа, уврштених у ужи избор за овогодишњу НИН-ову награду.

Главни јунаци крећу се по новобеогра­дским блоковима, солунским кабареима и фронтовима Првог светског рата. Лутају по крхотинама распале земље, враћају се на бодљикаве стазе детињства и губе у лудилу свакодневи­це.

У широком жанровском луку, од „хајдучког вестерна“до повесне приче, увлаче у себе обрасце колажа, хронике, билдунгсро­мана…

Књижевници Вуле Журић, Слободан Владушић, Владимир Табашевић били су претходних година у најужем избору за НИН-ову награду. Балтимор Јелене Ленголд био је у ширем избору, дела Жарка Радаковића више су се пута нашла на различитим листама, као и Слободан Мандић. Зоран Ћирић био је лауреат 2001, a Слободан Владушић једини је писац из овог круга с вишегодишњ­им мандатом у НИНовом жирију критике. Премда су се окушали у другим књижевним врстама, с романом првенцем у конкуренци­ју улазе Бранка Криловић, Лана Басташић, Саша Савановић. Филмски редитељ Горан Марковић објавио је раније кратки роман Тито и ја.

Следећег четвртка штампаћемо разговоре с ауторима које Тамара Крстић, Марјан Чакаревић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Зоран Пауновић (председник) прогласе финалистим­а. Након што 14. јануара, око поднева, буде саопштена коначна одлука, фотографиј­а шездесет петог добитника НИН-ове награде наћи ће се, по традицији, на насловној страни магазина.

За фотографиј­е чланова жирија није предвиђено то место, међутим, на насловници НИН-а, другим поводима, били су Борислав Михајловић Михиз, Игор Мандић, Богдан Тирнанић, Гојко Божовић…

Борислав Михајловић Михиз био је у жирију од 1954. до 1970; потом и почасни члан. („Михиз“се као епизодиста појављује у роману Бранке Криловић!) Игор Мандић доделио је награду Милошу Црњанском (1971), Данилу Кишу (1972), Антонију Исаковићу (1982), Драгославу Михаиловић­у (1983), Дубравки Угрешић (1988) и Војиславу Лубарди (1989). Богдан Тирнанић био је у сазиву када је признање уручено Живојину Павловићу за Зид смрти (1985) и Видосаву Стевановић­у (1986), а Гојко Божовић жирирао је 1995. и 1996. (лауреати су били Светлана Велмар-Јанковић и Давид Албахари).

Кратки описи у продужетку, поређани по редоследу пристизања на конкурс, прилагођен­и су и преузети из поговора, са корица, или званичних интернет страница аутора.

Покровитељ­и НИН-ове награде су Сбербанк, ГО Стари град, као и једна домаћа и једна страна компанија које желе да остану анонимне.

 ??  ??
 ??  ?? Жири: Бранко Кукић, Зоран Пауновић, Марјан Чакаревић, Тамара Крстић и Иван Миленковић
Жири: Бранко Кукић, Зоран Пауновић, Марјан Чакаревић, Тамара Крстић и Иван Миленковић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia