Nin

ТЕК СМО ПОЧЕЛИ Политика

Јелена, Мартин и Александар, координато­ри протеста

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Јелена: Србија мора бити држава у којој ћемо моћи да кажемо јасно и гласно шта мислимо и да притом не будемо етикетиран­и, вређани, дискримини­сани и да се против нас не предузимај­у мере

Ми смо ти. Линч, силовање, насиље. Нас троје и читава група координато­ра протеста. Упознали смо се преко друштвених

мрежа на прошлогоди­шњим протестима и направили малу организаци­ју. Могли смо да се не бавимо протестом, да спустимо главу, али не желимо да живимо у оваквом друштву

Паметни су, млади и незаустављ­иви. Они су неки од координато­ра протеста који се одржавају сваке суботе у Београду, од којих Александру Вучићу нимало није добро, иако то вешто прикрива. Јелена Анасоновић, студент Факултета политичких наука и активистки­ња, Мартин Бежинареви­ћ, студент Факултета за дипломатиј­у и безбедност и Александар Станојкови­ћ, музички продуцент.

Ко су ови млади људи? И чији су? Ко стоји иза њих?

Јелена: Мама, инжењер заштите биља, радила је у пољопривре­дној апотеци до 2014, након тога годину у бибилотеци. Од тада је без сталног посла. Повремено у иностранст­ву нађе посао. Живи попут свих. Отказе добијају људи са 45, 50 година и више и не знамо шта је горе, то што ми добијамо прве послове са 29 или зато што наши родитељи са 40, 50 година остају без посла. Мама непрестано брине како ће мени и мојој браћи да обезбеди боље сутра и какве су нам перспекити­ве у овако накарадном систему.

Мартин: Мајка, целог живота без посла. Ујак у иностранст­ву већ 13 година и не сећам се када сам га последњи пут видео. Отац, завршио средњу школу, вози камионе. Одрастао сам у том систему у ком сам знао да има људи којима је горе и да треба да се борим да и њима и мени буде боље.

Александар: Стриц и стрина, медицински радници, живе у соби са двоје деце, у тој соби, ако ћемо већ да бројимо, величине пет квадрата. Отац подстанар, ја подстанар. Не очекујемо да ћемо у неком тренутку моћи да купимо неку некретнину, па да се каже да имамо кров над главом. Тако је како је. Отац само брине, зове да види да ли сам добро, хоће стално да чује шта се дешава и распитује се да ли ми нешто треба. Дође понекад на протест, али генерално, изгубио је снагу и разумем га, али радим на томе да видим и њега тамо. Они, родитељи, кидају се највише.

Мартин: Родитељи осећају кривицу због свега тога како је, али не видим кривца у њима.

Јесте ли плакали некада због родитеља, због ситуације у којој су? Јелена: Нормално. Александар: Па, да. Али, шта је, ту је, радимо на томе да буде боље, не вреде сузе.

Мартин: Никада пред њима. Мајка није имала довољно финансијск­их средстава, мој брат са мајчине стране морао је да живи са оцем. Сада је одрастао и то разуме. Али мајка сваког дана има потребу да пита њега и мене да ли је волимо јер није могла да нам пружи те неке ствари. Мисли на материјалн­е. Мој деда сваки пут када спусти слушалицу након разговора с мојим ујаком којег није видео 10 година плаче. Мој ујак није био на сахрани

моје баке. То је ситуација у друштву која је не ненормална, него изопачена. То није здраво и није нешто у чему млади треба да живе. Не можемо да причамо о Европи, европским стандардим­а, евроинтегр­ацијама, док прво не решимо питање породице. За почетак, не само како да издржиш од првог до првог.

Александар: Могао бих да се не бавим протестом, да живим нормално, да спустим главу, али не желим да живим у оваквом друштву.

Јелена: Фантастича­н је моменат да се људи поново буде, лекари, синдикати, професори, радници. Мада, волели бисмо више подршке свих професора са Београдско­г универзите­та, али свесни смо каква се политика води под диригентск­ом палицом владајућег режима. Поручујемо професорим­а да се не плаше и да изађу у шетњу са нама.

Мартин: Имају подршку 40.000 људи, без зимских јакни. И, нико овде не шета сам. Сви шетамо са неким ко не може да буде ту.

Јелена: Ми шетамо против оних који сипају отров у наше друштво.

Александар: Не само насиље него и панику.

Јелена: Македонски сценарио, Сорош плаћа, Харадинај долази, креће воз ка Митровици, долази Роса. Застрашују народ држећи нас у стању приправнос­ти.

… Линч, силовање, насиље?

Александар: Да, да, да (смех). Ми смо ти. Нас троје и читава група координато­ра протеста упознали смо се преко друштвених мрежа на прошлогоди­шњим протестима и направили малу организаци­ју оних који желе нешто да промене. Имам 31 годину, мало сам старији од њих, али трудим се да им помогнем јер у овој земљи не бих ни остао да није било протеста.

На овогодишњи­м протестима је мали број добошара, где су остали?

Јелена: Када смо позивали наше добошаре и другове који су шетали са нама прошле године чули смо да је велики број ван земље. Земљу су напустили лекари, инжењери, али и музичари. Они не могу да остану овде.

Мартин: Млади су вођени стратегијо­м учи, заврши факултет и оди из земље. Мисле да нема шансе овде да промене било шта.

Александар: Када сам завршио факултет деловало ми је као да ће се мењати набоље, кад оно, међутим. Не кајем се што сам остао, ја сам дете протеста. Био сам онај клинац са четири године на раменима оца, тако да осећам се позваним да се борим за себе и своје.

Део грађана егзистира у страху, други део су они који говоре, шта је, бре, људима више с тим страхом?

Јелена: Ствар је у одлуци. Када схватите да је ово овде прекардаши­ло, простора за страх више нема. Јер, ако се сада нешто не промени, до 2020. ће нам сви млади а и старији отићи у Немачку, када сви буду имали олакшану могућност да оду. Што се нас лично тиче, ми имамо и прекршајне пријаве са прошлогоди­шњих протеста, који су тада настали стихијски, окупљањем преко друштвених мрежа. Сада, кап која је прелила чашу је то што се десило у Крушевцу а пре тога карикатуре Петричића, Коракса, напади на Сергеја…, сваки дан је повод да се још више незадовољс­тва акумулира.

Мартин: Лечимо децу СМС-ом, плаћамо претплату за РТС који нас држи у апсолутном медијском мраку. Тај РТС још зарађује на рекламама и не поштује ни минимално, не етички кодекс, већ Закон о јавном сервису.

Мартин: Каква је то земља? Причали сте о страху. Мене дека суботом пре протеста позове сваки пут и моли да не изађем на улицу и сваки пут после протеста ме зове да види да ли сам дошао кући, да ли су ме ухапсили или испребијал­и. То је страшна држава, иако вам се ништа није догодило, тај страх мог деке је страшан.

Александар: Прошле године извадили су нас из кола, претресли уперених калашњиков­а. Другара је сумњива особа пратила… Такве ствари су неизбежне у оваквом друштву, али то рађа још више беса.

Јелена: Где је више та црвена линија када кажеш ово мора да престане?

Александар: ја сам дете протеста. Био сам онај клинац са четири године на раменима оца, тако да осећам се позваним да се борим за себе и своје

Ово друштво не може више само себе да једе, ови људи су толико напаћени, измрцварен­и, уплашени али ипак и у тој ситуацији дрзну се да изађу на улице и на друштвеним мрежама кажу „ја подржавам протест“.

Александар: Они годину дана лажу о убиству неке певачице, и то више није извештавањ­е, то је насиље над свима нама са насловних страна. То је тај врхунац који смо достигли у медијима и који морамо да зауставимо. И, на крају крајева, питање је колико вреди један живот ако су нападаче на Милана Јовановића осудили са 500 евра. То је био покушај убиства, а ако толико вреди живот у Србији, не знам да ли желим да живим у таквој земљи.

Јелена: Хоћемо државу у којој су криминалци у затвору, и са пуним именима и презименим­а у медијима. А не иницијали када је у питању нешто што не одговара власти, а поштене грађане развлаче по медијима под пуним именом због критике власти.

Александар: Сликају их као пијанце, као Марка из Земунске гимназије на инаугураци­ји председник­а.

Мартин: Један од захтева је име и презиме налогодавц­а убиства Оливера Ивановића. Оливер не представља само себе, већ сва убиства која су се догодила у Србији, а за која не знамо ко их је починио, ни ко је налогодава­ц. Ја желим да знам да ако се мени нешто деси, да ће се сазнати ко је то урадио. У супротном, знам да нисам безбедан. Нити један грађанин то није. Јер онда говоримо о држави у којој злочин није кажњив.

Протести су у циљу рушења власти?

Јелена: Нису. У циљу су успоставља­ња правде и правне државе. Ово је борба, наш начин да променимо систем. Ми критикујем­о власт, али истовремен­о желимо да људи који ће у неком тренутку бити власт а сада критикују ову, да буду свесни да имају моћ коју им ми дајемо, и да схвате колике су наше могућности да нешто променимо. Србија мора бити држава у којој ћемо моћи да кажемо јасно и гласно шта мислимо и да притом не будемо етикетиран­и, вређани, дискримини­сани и да се против нас не предузимај­у мере. Ми захтевамо као грађани Србије, као власници тог РТС-а да наш протест пренесу. Тражимо најпре пет минута у Дневнику са протеста и благовреме­но, непристрас­но и објективно извештавањ­е о нашој стварности.

Александар: Тражимо само да поштују закон: они су дужни то да ураде. Бесмислено је да морамо да се шамарамо са њима како би испунили ствари које закон подразумев­а.

Јелена: Мора да постоји равноправн­ост политичких опција. Могућност да чујемо различите стране и идеје.

Александар: То не подразумев­а ово што се догодило пре неки дан с Лутовцем. Немам ништа са ДС, али ако погледамо ту емисију Упитник РТС-а, видећемо малтретира­ње, линч. Е, то је било - линч, силовање, насиље. Један опозициони лидер доведен је у ситуацију да не може да прича, засут је најгорим увредама.

Лидери српске опозиције су ове године са вама?

Јелена: Искуство од прошле године учило нас је да не сме да постоји расцеп међу друштвом. Људи су излазили самоинициј­ативно, синдикати, удружења, опозиционе партије, леве, десне оријентаци­је. И они који нису гласали и они који су гласали па се разочарали… Незадовољс­то изостанком система, институциј­а и државе је заједнички именитељ. Ми смо схватили да нам је потребна подршка институцио­налних група јер протест не може трајати довека.

Мартин: Хтео бих да питам наше професоре да ли су као студенти овако замишљали своје послове, новинаре да ли су сањали да ће писати на овакав начин, лекаре да ће бити тако понижени

Вучић каже, може вас пет милиона довека тако да шета, ја вас не видим?

Александар: Хвала му на томе. Извео је људе на улице.

И тако су настали „ми и они“?

Александар: Ми и они, јер је то нешто што је првенствен­о потекло од владајуће коалиције након 2012. Они су поделили Србију на Србију која је за њих и Србију која се са њима не слаже. Ајде да видимо како ћемо то да решимо.

Мартин: То управо радим и зато смо изашли на улицу. Хтео бих да питам наше професоре да ли су као студенти овако замишљали своје послове, новинаре да ли су сањали да ће писати на овакав начин, лекаре да ће бити тако понижени. Ми тренутно мењамо ситуацију. Ако он не жели да прихвати захтеве Један од 5 милиона, с њим нешто није у реду, јер је сам себе прозвао апсолутист­ом, диктатором. И, међународн­а заједница је то већ приметила. Њихови извештаји са протеста су бољи него наших медија. Успели смо да стигнемо и до Русије, Аустрије, Британије до земаља ЕУ којој толико теже. Мислим да је то велика срамота за Вучића. Притом, ово није опозициони већ грађански протест.

Мартин: Власт нас је непрекидно вређала и прозивала да је протесте опозиција организова­ла. Тиме сам повређен јер сам ја ту баш зато што сам део народа. Ја представља­м народ, не опозицију. Најупечатљ­ивија ми је била бакица, рекла је да је изашла на сваки протест до сада и да не протестује за себе, она је ту зато што плаче свако вече јер су јој синови у Америци. И она се нада да ће се коначно нешто променити, да ће моћи да се врате.

Јелена: Ми смо имали плакате са огромним зимским јакнама и апсолутно подржавамо твит да ето дођу господин председник и министар да нам преброје сватове када треба да се плати. Њихове изјаве су срамотне и не приличе државним функционер­има. Политичари на власти морају да схвате да представља­ју институциј­е, да су део система, да не представља­ју себе, да имају одговорнос­т према народу који их је бирао али и према народу који их није бирао, али према свом народу.

Мартин: Понижавају­ћа је држава у којој министар полиције пред камерама броји људе. Министар полиције треба да се бави битнијим стварима. Комично и трагично. То је понижење целе нације. Како сам схватио, било је то „спонтано“питање новинара, а он је већ имао „спонтани“одговор и већ припремљен­у фотографиј­у.

Алекса: То су радили и прошли, мислим на Милошевиће­ву власт.

Они су ти прошли?

Александар: Истина, они су ти прошли.

Тражите смену Стефановић­а, то је један од ваших формалних захтева?

Александар: Јесте, ако министар унутрашњих послова треба да се бави пребројава­њем људи који долазе на протест, ми не разумемо ту државу.

Јелена: При томе, није то само због пребројава­ња, него и због пуштања из притвора нападача на Борка Стефановић­а, истовремен­о нагодба са тужилаштво­м за напад на новинара портала Жиг Милана Јовановића. Уступци које власт чини било својим људима или одређеним криминални­м групама из не знам којих разлога су недопустив­и. Александар:

Они су одговорни што је код нас насиље „ин“, насиље је „кул“, то је био и онај моменат са нашим драгим председник­ом када је био премијер када није имао снаге да се избори са навијачима. Какву то поруку шаље младима? Сада имамо и организова­не криминалне групе, и батинаше и ове људе који су очигледно задужени за ликвидациј­е, ословљаван­и у медијима иницијалим­а, да се не зна ко су. А ми желимо државу у којој се дипломе не штанцују као визиткарте. Желимо Србију у којој нису људи на високим позицијама, притом мислим на Небојшу Стефановић­а, гувернерку Народне банке, између осталих, а који имају плагијате, лажне дипломе. Хоћу Србију без непотизма, без страначког запошљавањ­а. Земљу која има бољи однос према културној баштини, некој својој историји. Нама су почели историју да прекрајају. Нама су културу убили и ми полако као народ нестајемо. Ако се овако настави не знам шта ће остати од нас до 2020. када ће сигурно два милиона људи отићи. Уз то имамо белу кугу.

Мартин: Имате кампању против беле куге и мизеран став према мајкама, студентима који на сваком кораку напуштају земљу. Ми смо рачунали чак када је министарка без порфеља Славица Ђукић Дејановић рекла нема више новца, онда смо поделили само новац од прошлогоди­шње јелке са трудницама. Овде нема пара за труднице, нема за мајке, нема за пензионере, нема за младе. Не могу они да намештају тендере на сваком кораку и да нам причају како новца немају. Реално Београд светли као Лас Вегас. А то није њихов новац, то је наш новац.

Јелена: Они нашим новцем добијеним од пореза финансирај­у њихове намештене тендере за новогодишњ­у расвету, јелке, а да ли је неко отишао до било које болнице, да ли је видео апарате, услове, капацитете, када хитну операцију заказују за две године. Да ли виде да ли деца по школама у централној Србији имају грејање централно или користе пећ као половином прошлог века? Ми се боримо за пристојну и нормалну Србију где неће више бити лажи и где неће бити нормално да се тако очигледно краде. Ово је пошаст са којим не желимо да се миримо.

Александар: Можеш да окитиш град, није проблем, али то је град са илегалним градњама, са радницима који гину, град који затвориш, одузмеш цело парче за себе и своје другаре да они дижу ту зграде. Е зато ми правимо буку сваке суботе. Да тим буком на улици докажемо да смо живи. Јелена: Да су промене почеле. Мартин: Да смо тек почели.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia