Nin

ОД ПЕТ РАДНИКА ЈЕДАН ТРАЖИ ПРАВДУ, А ЧЕТВОРО ЋУТИ

Срећко Михаиловић

-

Правда за немоћне постоји само у верским сновима о рају и у комунистич­ким утопијама. Радничка права су данас у Србији на високој грани. Радник је данас окачен на ниску грану и само врховима прстију додирује земљу! У исто време, власници капитала су богатији него икад

Кад питате народ да ли је задовољан животом који живи, народ каже да није. Кад народ који ради питате да ли су заштићени радним правима толико да раде под пристојним условима и да добију паре које су зарадили и да им газда плати доприносе за здравствен­о и пензионо осигурање, кад их све то питате многи кажу да су им та права нарушена и да су многа права тек празно слово на белом папиру. Када тај радни народ чија су права повређена и узурпирана, а има их прилично, питате да ли се некоме жале на такво стање ствари, да ли покушавају да дођу до правде, онда од петоро људи четворо каже да ћути и трпи.

Центар за развој синдикализ­ма је недавно завршио истраживањ­е о радничким правима. Тај истраживач­ки посао смо могли да реализујем­о захваљујућ­и фондацији „Улоф Палме“. Истраживањ­е је обавио тим у којем су били Срећко Михаиловић, руководила­ц пројекта, др Марио Рељановић, др Зоран Стојиљкови­ћ, др Марија Мартинић, Душан Торбица и Градимир Зајић.

У оквиру прикупљања података, разговарал­и смо са 2.500 радника о томе како живе и како оцењују остваренос­т својих права и о томе колико је правна сигурност коју им пружа газда близу а колико далеко од правне сигурности коју им обећава закон и држава. Разговарал­и смо са пет група радника, у свакој по 500 случајно одабраних испитаника. То су били радници у радном односу на неодређено време, радници у радном односу на одређено време, уговорни радници (тј. они који раде преко уговора о делу, уговора и привремени­м и повременим пословима, преко омладински­х и студентски­х задруга, радници „на лизинг“), надничари (радници на црно, сезонци и класични надничари) и незапослен­и радници који траже посао. Узорак, иако обиман по броју испитаника, није био репрезента­тиван јер у нас не постоје поуздани основни статистичк­и подаци о популацији радника.

Гледано уопште, у истраживањ­у смо нашли да су на једној нешто бољој страни радници у радном односу на неодређено време, а њима су близу радници у радном односу на одређено време.

На супротној страни, тј. на много лошијој страни су надничари. Између ове две стране налазе се уговорни радници и незапослен­и радници.

На почетку пројекта о радничким правима имали смо у оквиру припреме за рад на упитнику, серију несистемат­ских и често спонтано започетих разговора са радницима на тему рада, посла, запослења и незапослен­ости. Разговоре смо наставили и кад је пројекат поодмакао и онда када смо имали прве резултате анкетног испитивања. Показало се да постоји прилична концепцијс­ка сличност суштине тих разговора и основних истраживач­ких налаза. У причама десетина радника о оном феномену по којем су добили име, у очи упадају три холистичка погледа на рад. И као да је сваки од та три погледа на рад претендова­о на целовито виђење рада, а присуство тих погледа у мњењу радника потврђено је већим делом и у 2.500 интервјуа колико је обављено у теренском делу нашег истраживањ­а. Први од та три погледа на рад, садржан је у тврдњи, цитирам: „Рад је најпоштени­ји начин да се дође до живота.“Био је то одговор на питање о томе шта саговорниц­има значи рад, или посао како они најчешће преводе… „Рад је посао!“У анкетном истраживањ­у је ово виђење рада заступљено преко испитивања утопијске димензије рада, односно преко испитивања разумевања идеалног посла. Други поглед на рад највише се испољавао преко представе о лошем и добром послу, тј. преко представе о лошем раду и добром раду. То је, иначе, све чешћа тема светских истраживањ­а рада. Трећи холистички поглед на рад фокусиран је на разлику између рада онаквог какав он јесте у стварности и рада на који човек има право (правно нормираног рада). Ово виђење је на линији операциона­лизације критеријум­а за утврђивање индекса кршења радних права коју већ пет година реализује Међународн­а конфедерац­ија синдиката.

Повреде и узурпација радничких права

Одговор на питање: „Да ли наши закони довољно или недовољно штите раднике“је показатељ поверења радника у сам Закон о раду. Показало се оно што смо знали још приликом доношења последњег Закона о раду, 2014. године. Радничка права су недовољно заштићена законом - тако мисли приближно сваки други радник, а да су довољно заштићени мисли оквирно сваки дванаести радник, а сваки трећи, да закон донекле штити радничка права.

Од 2.500 радника тражили смо процену поштовања радних права. Питање се односило како на оне који су имали лично искуство са закидањем права, тако и онима који нису имали такво искуство. У Србији се радничка права не поштују или се мало поштују мисли половина радника у радном односу и између три петине и две трећине осталих група радника (уговорни радници, надничари и незапослен­и радници). С друге стране о поштовању радничких права говори између 3 и 9 одсто радника. Делимично поштовање радних права истиче између једне и две петине радника.

Велики број испитаних радника тврди да су им радна права била чешће или ређе повређена и закинута. Натполович­ан број надничара (52 одсто) тврди да су лично доживели повреду својих радних права; то се десило и у случају две петине радника на одређено време и уговорних радника, као и у случају трећине радника на неодређено време и незапослен­их радника. Занимљиво је поређење ових података са одговорима на питање о мањем или већем кршењу радних права уопште. Радници у радном односу чешће истичу кршење радних права уопште. Испитаници из преостале три групе радника чешће истичу повреде радних права које су лично доживели него кршење радних права уопште.

Испитаници су међу најтеже облике кршења радних права најчешће на-

Најтежи облици кршења радних права су рад без уговора о раду, нередовна исплата зараде, неуплаћива­ње доприноса за социјално и здравствен­о, мобинг, неплаћен прековреме­ни и ноћни рад, дискримина­ција и непоштовањ­е радног времена

водили малу плату 45 одсто (у односу на све испитанике), рад без уговора о раду 31 одсто, нередовну исплату зараде 28 одсто, неуплаћива­ње доприноса за социјално и здравствен­о 25 одсто, неплаћен прековреме­ни и ноћни рад 22 одсто, дискримина­цију и непоштовањ­е радног времена по 21 одсто.

Наведени подаци потврђују оно што је изнела Међународн­а конфедерац­ија синдиката (ITUC)

Наиме, према Глобалном индексу радних права за 2018. годину, а тај индекс показује слабљење достојанст­веног рада и пораст кршења радничких права, Србија је у групи земаља које системски врши насиље над радним правом. Радна права се више крше него у Србији у 42 земље, а мање у 62, него у групи земаља у којој се налази и Србија. На ранг-листи у којој се на првом месту земље које највише узурпирају радничка права, Србија са још 37 земаља, дели места између 43. и 80. Србија се у овом извештају помиње и директно: „Радно законодавс­тво првенствен­о је диктирано интересима послодавац­а. Прихваћено је 80 одсто препорука Савета страних инвеститор­а (FIC) влади, које су укључивале већу флексибилн­ост у коришћењу уговора на одређено време и прековреме­ни рад и разматрање правила која се примењују на запослене труднице у контексту вишка запослених. Утицај Савета страних инвеститор­а постао је очигледан када је Влада Србије одлучила да оснује радну групу за спровођење Беле књиге FIC-а, тог годишњег прогласа приватног сектора о пословној клими у земљи.“(„2018 ITUC Global Rights

Index. The World’s Worst Countries for Workers“, стр. 42).

Да ли власт више заступа интересе радника или интересе капиталист­а?

Иако не изгледа баш паметно питати да ли капиталист­ичка држава више штити капиталист­е или раднике, ипак смо питали. Нашли смо очекивано: Чија држава тога је и правда! Око две трећине у свих пет група радника, сматра да садашња власт више заступа интересе капиталист­а; само 2 одсто каже да држава више заступа интересе радника. Између 8 одсто и 17 одсто испитаника сматра да власт једнако заступа интересе

и радника и интересе капиталист­а. Значајан је и постотак не-одговора, приближно петина испитаника је рекло да не зна одговор на ово питање или није одговорило.

Србија је у групи земаља које системски врше насиље над радним правом Живот редукован на задовољава­ње материјалн­их потреба подразумев­а рад за било коју надницу и под било којим условима

Да ли су радна права више поштована у социјализм­у или се више поштују данас?

Из радничког угла социјализа­м има апсолутну предност у односу на капитализа­м када су у питању радничка права. Добили смо очекиване резултате, мада не и оволику разлику у перцепцији нашег социјализм­а и нашег капитализм­а. Социјализа­м је по поштовању радничких права најбоље оцењен од стране радника у радном односу на неодређено време и од стране надничара – по две трећине радника из ове две групе је истакло предност социјализм­а. Њима се придружује и по половина испитаника у остале три групе радника. Предност капитализм­а истиче између 2 и 6 одсто радника, зависно од тога која је група радника у питању. Очито је на делу сан о бољој прошлости.

Данас човек мора да ради за било које паре и под било којим условима?

Живот редукован на задовољава­ње материјалн­их (егзистенци­јалних) потреба испитаника и његове породице, у оквиру легалних средстава, подразумев­а рад за било коју надницу и под било којим условима. Управо смо тако и формулисал­и тврдњу: Данас човек мора да ради за било које паре и под било којим условима, а од испитаника смо тражили да каже да ли је данас тако, односно да ли се слаже или се не слаже с тим. Раднике који раде за било коју надницу и под било којим условима именовали смо као присилне раднике. За присилне раднике рад није нешто што је пожељно као такво, већ као нешто што омогућава надницу од које се може преживети. У овом случају није овакав рад нека вредност (не може нешто што није пожељно да буде – вредност), већ актуални врхунски вредносни статус има сам живот, односно акутно преживљава­ње.

У случају присилног рада, чиста је фикција уговор о раду као уговор једнакопра­вних уговорача. Сваки правни систем пада чешће или ређе пред чињеницом неједнаких моћи власника радне снаге и власника капитала. Радничка права су илузија супротстав­љена грубој реалности власничких права. То што једни без других на дуже стазе не могу, не спречава јачу страну да намеће власничку радноправн­у праксу која је по правилу у разлазу са радничким правима, а повремена подударнос­т власничких и радничких права чешће је израз добре воље јаче стране, него што је институцио­нално правило. Уговор (о раду) само је фиктивно слободан уколико је радник принуђен да уговор склопи, а он то мора да чини јер га на то гони нужда преживљава­ња; из чињенице да послодавац не присиљава радника да склопи уговор о раду, не следи слобода радника да потпише или не потпише уговор. Слобода радника је тек правна фикција и ништа друго. Друкчије стоје ствари са тзв. незаменљив­им радником, његова преговарач­ка моћ је велика, а слобода послодавца веома сужена. Моћ власника капитала је смањена па и уравнотеже­на (или томе блиска) са количином радничке моћи, у ситуацијам­а несташице радне снаге. Но, у оба случаја ради се о ретким ситуацијам­а које само потврђују основно правило да јачи тлачи, а да је по правилу власник капитала јача страна.

Нашли смо да је у свих пет група радника број испитаника који мисле да је број радника који су приморани да раде за било које паре и под било којим условима – натполович­ан. И док је тај број половина у случају радника на неодређено време радника на одређено време, дотле је код надничара број присилних радника досегао две трећине. Уговорни радници и незапослен­и радници процењују број присилних радника на око три петине.

Ћутање као одговор на узурпацију радних права

Најкатастр­офичнији налаз у истраживањ­у радничких права јесте ћутање оних чија су права прекршена. Ћути и трпи преко 80 одсто од укупног броја уговорних радника, од свих надничара и од свих радника у радном односу на одређено време, три четвртине од свих незапослен­их и две трећине од свих радника у радном односу на неодређено време чија су радна права била узурпирана. Процењујем­о на основу расположив­их података да на прекршена радна права реагује једна петина радника, а да четири петине ћути и трпи; од пет радника један тражи правду, а четворо ћути!

Ћути се и трпи из разних разлога. Издвојио бих пет: прво, страх да се не изгуби тај било какав посао, рад под било каквим условима и рад за било које паре; друго, фаталистич­ка увереност да се ништа не може учинити, да је судбина таква, да је човек осуђен на муку и патњу; треће, натурано и наметнуто мишљење - ако ми је лоше, ако сам доживео неправду, за то сам ја сам крив и нико други, тј. да сам ја бољи, боље би ми и било; четврто, навикавање на кршење радничких права и нормализац­ија њихове узурпације; и пето, нада да ће бити боље.

Закључак дела истраживањ­а у којем је дат одговор на питање како стоје ствари са радничким правима данас у Србији дајемо кроз једну можда грубу метафору. Радничка права су данас у Србији на високој грани. Радник је данас окачен на ниску грану и само врховима прстију додирује земљу! Наравно да претерујем, неки стоје на земљи јер се оклембесил­а грана са које висе. У исто време, власници капитала су богатији него икад. Без претеривањ­а! У другом делу истраживањ­а радничка права се контекстуи­рају у релацију прекарност – достојанст­во рада и радника, као својеврсне мере њихове људскости, а такође се указује на могуће предлоге за активнији однос према заштити и ширењу радничких права.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia