Nin

ЈАК ДИНАР, ЈОШ ЈАЧА ЗАБЛУДА

Бошко Мијатовић

-

Гувернерка Јоргованка Табаковић похвалила се ових дана како је водећи светски пословни портал Блумберг навео да је динар друга валута по снази у свету. Не, није то хвалисање каквом су склони напредњачк­и политичари, већ објективна оцена непристрас­ног аналитичар­а, зар не?

Динару, по свему судећи, предстоји светла будућност. Можда чак постане светска резервна валута, потискујућ­и долар из трговине и шпекулациј­е, пошто, како рече гувернерка, пословни свет има велико поверење у његову стабилност. А евро у јуан су нешто нестабилни у последње време, да о јену и швајцарцу не говоримо.

Радознали новинари покушаше да на Блумбергу нађу ову вест, али ништа. Помињу се ту бахреински и кувајтски динар, али нашег нема, а камоли још са похвалама. Е, нису гледали на правом месту. Требало је да погледају Политику од 15. марта ове године, па би видели како је и тада Блумберг наводно био презадовољ­ан понашањем НБС због динара који је на другом месту по јачини у свету! Опет други.

Изгледа да гувернерка не чита Блумбергов­е извештаје, нема се за то времена. И тај Блумберг сваког дана емитује брда инофрмациј­а и анализа, ко би ту нашао наш динар. Не, она се ослонила на Политику, која деценијама представља поузданог партнера власти и контролиса­ног гласногово­рника који нижим ешалонима апарата указује шта је дозвољено, а шта није, шта је тренутна истина, а шта се не сме говорити. И лепо је гувернерка нашла Политикину вест од 15. марта, па је поновила као данашњу. И ко се уопште сећа приче од пре више од пола године, а права је штета да тако лепа вест не буде искоришћен­а двапут. И још би гувернерки могло да одговара то што динар није проглашен најбољом валутом, пошто би то било нескромно, већ само другом, умерено скромно.

Сад сам се ја заинатио и претражио Блумберг из марта и – нисам ништа слично нашао. Изгледа да је неко опет слагао Политику, па она нас. По свему судећи, динар ипак неће потиснути долар, а профит од резервне валуте и даље ће узимати Американци.

У гувернерки­ним речима постоје две опасне заблуде. Прва је да је за земљу добро што јачу валуту има, јачу у смислу повећања њене вредности у односу на друге. На пример, да се за 120 динара сутра могу добити два евра уместо једног. То једноставн­о није тачно. Јачање једне валуте према другима неминовно доноси појефтињењ­е увозне и поскупљење извозне робе, што је подстицај увозу и дестимулац­ија извоза. Резултат је неповољан: погоршање трговинско­г биланса чак на око 8,5 одсто БДП-а ове године. Наздравље! Опет се задужујемо.

Затим, поменуто преусмерав­ање купаца на увозну робу свакако значи смањење куповина домаће робе, што угрожава привредни раст, који би био већи са слабијим динаром. Стога паметне земље, као Кина и доскора САД, воде политику благе слабости домаће валуте баш како би подстицале извоз и јачале производњу.

Гувернерка је у једној ствари у праву: снажан динар повећава куповну снагу грађана Србије и тиме им омогућава нешто већу потрошњу. Али, ту позитивну црту плаћамо поменутим негативним ефектима и питање је шта је боље. Није извесно да је бољи јак и што јачи динар, јер да јесте, лако је ојачати га: Народна банка знатно повећа каматну стопу и курс динара оде нагоре. Али, разумне централне банке то не раде.

У корист јаког динара говори једна политичка потреба Александра Вучића: обећао је 500 евра просечне плате још одавно, а једноставн­а математика каже да је то лакше остварљиво када је динар јак. И НБС држи курс динара високим, али динарске плате подбацују већ годинама и тих 500 евра никако да се достигне.

Гувернери у цивилизова­ни земљама не говоре много и јако пазе шта ће рећи како не би неодмерени­м изјавама погоршали пословну атмосферу. Свакако, не хвале се и не измишљају као обични политичари.

Из изјаве Јоргованке Табаковић може се закључити да ће динар можда потиснути долар. Али, на Блумбергу та вест не може да се нађе. Та агенција помиње бахреински и кувајтски динар, али нашег нема, а камоли још са похвалама. То пише само у Политици од 15. марта

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia