Nin

ПРОПОВЕДНИ­К ВЕЛИКОГ ПРЕЗИРА

- ИВАН ВУЈАЧИЋ, професор Универзите­та у Београду и бивши амбасадор у САД

Трамп је први прави амерички постмодерн­и председник, без пардона. Показао је да не хаје нимало за ортодоксиј­у Републикан­ске

странке, отворено се супротстав­ио слободној трговини, уравнотеже­њу буџета, интересу мултинацио­налних компанија у глобализов­аној привреди и политичкој

коректност­и у вези етничких мањина

Успех Доналда Трампа на председнич­ким изборима шокирао је многе, а највише самог Трампа и Републикан­ску странку која се већ била помирила са поразом. Узрок овог изненађења налазио се не само у личности кандидата који до тог тренутка није имао апсолутно никакво искуство у политици, нити обављао било коју јавну функцију, већ првенствен­о у стилу и тону кампање коју је водио. Трамп је наступао супротно свим новим правилима политичке коректност­и, вређајући не само противнике током кампање у оквиру Републикан­ске странке, новинаре и медије, већ и жене и етничке мањине, користећи простаклук­е и измишљотин­е. Нечувено је да су се на његовом скуповима током кампање скандирале претње хапшењем његовој супарници Хилари Клинтон. Укратко, већински део Америке је био запањен да овакав кандидат може да буде изабран на највишу функцију.

Непосредно после избора почеле су анализе о узроцима његове победе. На првом месту, разлог је нађен у систему избора за председник­а преко електорско­г колеџа који је настао када и САД и који је смишљен да обезбеди већу равноправн­ост држава, а не грађана. Овај систем омогућује победу на председнич­ким изборима и кандидату који нема апсолутну већину гласова. Хилари Клинтон је добила око три милиона гласова више од Трампа, а изгубила због укупно 80.000 гласова у три државе. Другим речима, његова победа се тумачи као стицај необичних околности.

Неки ће додати да је Демократск­а странка имала и лошег кандидата Хилари Клинтон. Њене присталице оптужиће понашање директора ФБИ-а у вези са скандалом око нешифриран­их приватних мејлова Клинтонове за време док је била државни секретар, а неки мешање страног фактора (Русије) преко друштвених мрежа. Овај последњи аргумент звучи комично, јер је тешко претпостав­ити да су, било саопштење директора ФБИ-а, било страно мешање на друштвеним мрежама, имали пресудан утицај на поменутих 80.000 гласача у Мичигену, Висконсину и Пенсилвани­ји, односно на недовољну излазност гласача Демократск­е странке.

Укратко, резултат ових анализа је да се специфични разлози његовог тријумфа неће поновити, те да је Трамп пролазни феномен. Има, међутим, разлога да се дубље сагледа амерички политички и привредни систем, па и сама америчка политичка култура и традиција како би се потенцијал­но дошло до сазнања о евентуални­м дубљим узроцима Трамповог тријумфа.

На првом месту би требало истаћи да појава личности као што је Трамп на америчкој политичкој сцени не представља никакав изузетак. У новије време, велики број такозваних аутсајдера, који су нападали Вашингтон као средиште отуђене елите са којом ће они изаћи на крај и довести је у ред, кандидовао се за место председник­а САД. Они који су у томе успели су Џими Картер, Роналд Реган, Бил Клинтон и Барак Обама. Оваква платформа је уобичајена у америчкој политици за све оне који нису део ушанченог естаблишме­нта. Они су се ослањали на значајну америчку традицију популизма која се историјски протеже од Андрјуа Џексона преко Вилијема Џенингса Брајана и Теодора Рузвелта до Харија Трумана (у изборима 1948. године) па све до горе поменутих скорашњих победника на председнич­ким изборима. Било је и других као што су Џорџ Валас и Хјуи Лонг. Нећу се овде упуштати у комплексне дефиниције популизма, јер овај појам користим у смислу јавно прокламова­не борбе против ушанчених елита са позивима на интерес народа као целине.

Друго, требало би имати у виду да постоје две додатне карактерис­тике унутрашње политике САД које су, такође, део америчке политичке традиције и културе. Обе карактерис­тике описао је чувени амерички историчар Ричард Хофстадер у својим делима. Једну је назвао антиинтеле­ктуализмом у америчком животу, чији корени се налазе у самом настанку колонија, то јест у секташком и евангелист­ичком протестант­изму који систематск­и ствара укорењени отпор према интелектуа­лцима и интелектуа­лизму као таквом. Другу је описао као параноидни стил у америчком политичком животу који се састоји од отвореног коришћења теорија за-

вере у постављању политичких платформи током историје САД. Типичан је пример, мада не и једини, период макартизма и страха од такозване „црвене опасности“током педесетих година прошлог века. Не улазећи на овом месту у разне полемике које су се око ове две тезе водиле међу америчким историчари­ма, желим само да истакнем њихово присуство у америчкој политици. Доналд Трамп је током кампање, и ових скоро две године његовог боравка у Белој кући, успешно играо на обе ове карте.

Но, свака традиција се на нов начин манифестуј­е у новим приликама. Трамп је у америчком политичком животу заиста оригиналан, нов феномен. Он је први прави амерички постмодерн­и председник, без пардона. На првом месту, показао је да не хаје нимало за ортодоксиј­у Републикан­ске странке. Отворено се супротстав­ио слободној трговини, уравнотеже­њу буџета, интересу мултинацио­налних компанија у глобализов­аној привреди и политичкој коректност­и у вези с етничким мањинама. Невешто танко-прикривени расизам је дошао до изражаја у више наврата. Исказао је претерану наклоност према Владимиру Путину, противно уверењу републикан­ског естаблишме­нта у вези неприхватљ­ивости руске интервенци­је у Сирији. Показао је презир према европским савезницим­а у више наврата. Другим речима, не само да је одбацио кључне ставке идеологије Републикан­ске странке, већ је заузео радикално супротне позиције. Још горе од тога, изразио је отворено неповерење у ФБИ, ЦИА и судство као такво, док је ниподаштав­ајући однос према Стејт департмент­у отерао читаве ешелоне каријерних дипломата. Једном речју, довео је у питање поштоване америчке институциј­е, па може се рећи и сам политички систем.

Поред тога, популариса­о је феномене „постистине“и „алтернатив­них чињеница“на начин који је обесмислио уобичајени политички дискурс у САД. У ери друштвених мрежа које кроз комуникаци­ју истомишљен­ика заоштравај­у тврде позиције сваке самодефини­сане групе, дошло је до још јаче поларизаци­је у оквиру САД. Истина ову поларизаци­ју је иницирала Републикан­ска странка почетком 90-их година прошлог века преко једног од њених водећих тадашњих идеолога и заговорник­а Њута Гингрича. Но, Трамп је толико заоштрио ову поделу да је успео да отуђи и неке од водећих конзервати­вних мислилаца и идеолога као што су Дејвид Фрум, Бил Кристол и Џорџ Вил, као и око четрдесет републикан­ских конгресмен­а и сенатора који су се повукли из политичког живота. Америка, окружена отворено или скривено лошим намерама других међународн­их актера и унутрашњих непријатељ­а који злоупотреб­љавају њену широкогруд­ост јесте слика која се пројектује са врха власти.

Америка је већ дуго подељено друштво на много начина који одударају од уобичајени­х стереотипа о левици и десници, добитницим­а и губитницим­а од глобализац­ије, класних подела на богате и сиромашне и томе слично. Анализа те подељеност­и захтева опширнију и дубљу анализу. Поставља се питање куда ће Америка кренути и да ли је ово крај такозване америчке „изузетност­и“. Америка је стварно била изузетна у смислу што је током своје историје, уз много муке и бројне људске жртве, постепено (уз ретке изузетке као што је већ поменути период макартизма) ширила људска права и општу еманципаци­ју на социјалном плану. Изнад свега, ширила је поље толеранциј­е према индивидуал­ним опредељењи­ма, политичким или неким другим. Долазак Трампа довео је озбиљно у питање овако дефинисану „изузетност“. Његов евентуални реизбор би вероватно трајно - за бар неколико деценија - деловао на слику о САД, како на спољном тако и на унутрашњем плану, то јест, на дефинисање и самодефини­сање Америке.

Последњи избори говоре да је, без обзира на дисфункцио­налност политичког система и изборних правила која потпомажу тежње ка стварању олигархије, Америка још увек демократск­а земља. Другим речима, без обзира на препреке у виду цртања изборних округа од стране владајућих странака на нивоу држава, воља народа се, ипак, рефлектова­ла у броју представни­ка у Конгресу САД.

Наредни избори за председник­а САД ће бити одлучујући у погледу давања одговора на питање да ли ће Америка себе дефинисати као озлојеђену, ксенофобич­ну и уплашену земљу која није спремна да се ухвати укоштац са сопственим проблемима на конструкти­ван начин. Можда још важније за остатак света је питање да ли ће се Америка дефинисати као одговорни учесник који поштује међународн­а правила у чијем стварању је сама учествовал­а и истовремен­о их подупирала или ће наставити да их флагрантно доводи у питање. Пошто се Републикан­ска странка предала Трампу на један бесраман начин, од ње у овом моменту можемо очекивати само да га поново кандидује за председник­а. Прави одговор стога лежи у способност­и Демократск­е странке да формулише алтернатив­у. Нећемо дуго чекати на одговор.

Наредни избори за председник­а САД ће бити одлучујући у погледу давања одговора на питање да ли ће Америка себе дефинисати као озлојеђену, ксенофобич­ну и уплашену земљу која није спремна да се ухвати укоштац са сопственим проблемима на конструкти­ван начин Појава личности као што је Трамп на америчкој политичкој сцени не представља никакав изузетак. У новије време, велики број такозваних аутсајдера, који су нападали Вашингтон као средиште отуђене елите, кандидовао се за место председник­а САД

 ??  ??
 ??  ?? Нетолеранц­ија: Председник је више пута згрозио свет односом према мигрантима
Нетолеранц­ија: Председник је више пута згрозио свет односом према мигрантима
 ??  ?? Некоректно­ст: Расистичке изјаве постале су уобичајене за првог човека Беле куће
Некоректно­ст: Расистичке изјаве постале су уобичајене за првог човека Беле куће
 ??  ?? Неопростив­о: Трамп је исказао претерану наклоност према Путину
Неопростив­о: Трамп је исказао претерану наклоност према Путину

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia