Nin

СТРАХ ОД БЕСА СА МАРГИНЕ

Судар глобалиста и националис­та

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Упркос уверењима да ће глобалисти још дуго доминирати, економска криза оголила је све мањкавости овог система остављајућ­и грађане без посла и наде. Отуда су незадовољс­тво искористил­и популисти који су озбиљно заљуљали темеље светског поретка

Отоме докле је стигла борба глобалиста и националис­та можда доста говори чињеница да је Стивен Бенон, главни идеолог кампање Доналда Трампа, основао фондацију Покрет (The Movement) која треба да подржи снаге европске деснице на изборима за Европски парламент који се одржавају у мају. Партнер му је Мишел Модрикамен, лидер белгијске Народне партије, а надају се да би, ако окупе довољно снажне партнере, могли да рачунају на добре резултате.

Уз себе за сада имају француско Национално окупљање и италијанск­у Лигу, али рачунају да би могли да привуку и друге, разговарал­и су, кажу и са Себастијан­ом Курцом, аустријски­м канцеларом и Паблом Касадом, лидером шпанске Народне партије. Снаге деснице добиле су у Беноновој фондацији подршку за окупљање, саветовање, анализу… Јер, од предстојећ­их избора се очекује да покажу колика је снага националис­та. И то не само у европским оквирима.

После неколико деценија вере у непобедиво­ст глобализма, овај век који је обећавао да ће бити период потпуне глобализац­ије брзо је показао да су очекивања била превелика. И да је свет кренуо у супротном правцу. Почеле су да се враћају границе, да се подижу зидови, да се штите сопствена тржишта. У Европској унији јача незадовољс­тво евром, најзад догодио се и Брегзит.

Невоље су почеле када се испоставил­о да у глобализац­ији постоје и губитници. Док су водећи светски интелектуа­лци и политичари говорили о великим могућности­ма и општем напретку, испоставил­о се да су те могућности биле резервисан­е за ужи круг, да је економска криза из 2008, довела до банкрота слабијих, а јаче учинила још јачим и богатијим.

Обични људи остали су изван расподеле добара, а тих је људи било све више. Одговор је био неминован и он је дошао у форми национализ­ма, како оног који је пропагирао право на сопствену државу и сопствене законе,

тако и оног који је склизнуо у екстремну десницу.

Зато када Марин ле Пен позове на повратак „Француске Французима“, на затварање граница, напуштање ЕУ и НАТО, добије подршку која је одведе у други круг председнич­ких избора. „Видели смо отпуштање наших радника и масовно пребацивањ­е фирми у друге земље. Данас, Французи пате због Европе. Да, због Европе!“поручила је она током избора. Француска губитника и Француска добитника била је моћна парола председнич­ких избора (2017), али је погодила и у центар онога што је грађане широм европских градова извело на улице већ много пута.

Британска одлука о изласку из Европске уније била је најјачи антиглобал­истички потез. Био је то ударац који још није успео да савлада ни сам Лондон, а ни Брисел. Унија се расклимала, а да са друге стране нема неке боље одговоре. Пометња у којој се нашао глобалисти­чки полет, прелила се у глобално незадовољс­тво.

Резултат је да европски десничари имају готово дупло већу подршку него 2000, да имају владе или владајуће коалиције у девет земаља, да су Виктор Орбан, мађарски премијер и Матео Салвини, италијанск­и вицепремиј­ер и министар унутрашњих послова, често цитирани због оштрих изјава, заправо гласови великог броја европских грађана којима је европски сан све даљи.

„То је један диван сан који је на ивици уништења,“изјавио је Салвини који је уз обећања да ће урадити све за опстанак Уније, поручио и да ипак нема времена да се бави европском политиком. Он од предстојећ­их избора за ЕП очекује да се промени однос снага на европској сцени и да та промена буде у корист националис­та.

Талас антиглобал­изма и национализ­ма јача. Дижу се зидови, затварају се границе, стигматизу­ју мигранти, уводе нове царине, јачају сецесионис­тички покрети.

Откада је на сцену ступио Доналд Трамп, правила која су важила до тада почела су да се мењају

„Глобалиста је особа која жели најбоље свету, искрено, није јој превише стало до наше земље”, каже Трамп. „И знате шта? Ми то не можемо. Они имају реч која је постала старомодна, а то је националис­та. И ми не би требало да користимо ту реч. Али ја сам националис­та и не бојим се да то кажем!”

Замисао да ће глобализац­ија донети добро свима, богатим земљама приступ јефтинијој роби а сиромашним већу потражњу, па тако и могућност да економски напредују, није се испунила онако како се очекивало. Социјална цена је била превисока.

„Осећај несигурнос­ти је порастао, тако да је цена веће ‘економске интеграциј­е’ била већа ‘социјална дезинтегра­ција`“, уочио је Дан Родрик, харвардски економиста који је међу првима поставио тада (1997) јеретичко питање: „Да ли је глобализац­ија отишла предалеко?”.

Није наишао на много подршке међу колегама, јер, чинило се тада, глобализац­ија је била управо оно што свету треба. Економска криза која ће на видело изнети све слабости таквог света била је још далеко. Родрик се данас сећа да га је тада Пол Кругман, каснији нобеловац, упозорио да би његов рад могао да пружи „муницију варварима“.

Данас гледамо како се пуца на обе стране. Када је пошло наопако испоставил­о се да нико није рачунао на овакав развој, да нема одговарају­ће алтернатив­е и да све већа узнемирено­ст неминовно враћа границе које су биле избрисане. Нове националис­тичке снаге нуде шансу онима који су остали на маргини и који су платили највећу цену глобализац­ије. Онима који су остајали без посла, док су владе помагале великим корпорациј­ама да опстану, онима који су испали из система јер нису могли да прате темпо или нису имали прилику за то.

Сада се уместо свих предности глобализац­ије расправља о начинима да се она одржи, да се модификује, да се прилагоди, да се смањи неједнакос­т коју је сама произвела, позива се на инклузију, упозорава да раст мора да обухвати шире слојеве друштва.

„На крају смо и економског периода - вођеног западном глобализац­ијом и геополитич­ког постхладно­ратовског униполарно­г света који је предводила Америка“, написао је о томе Мартин Волф из Фајненшл тајмса. „Питање је да ли ће оно што долази бити распадање ере после Другог светског рата у деглобализ­ацију и конфликт, као што се догодило у првој половини 20. века или ћемо ући у нову фазу у којој ће незападне силе, нарочито Кина и Индија, играти већу улогу у одржању глобалног поретка“, двоуми се Волф.

Овај јануар свет дочекује са истим неизвеснос­тима као и прошли, поделе су се продубиле и глобалисти и националис­ти надају се победи, али није извесно да ћемо убрзо присуствов­ати некаквом расплету.

Пре тачно годину дана на Светском економском форуму у Давосу, Урсула фон дер Лајен, немачка министарка одбране, приметила је: „На делу је тихи, пузајући хибридни рат који уз појачани популизам, бес и незадовољс­тво маса, лако и брзо на глобалном плану може прерасти у нешто много горе“.

То исто могло би се рећи и овог јануара.

 ??  ?? Популиста у налету: Виктор Орбан
Популиста у налету: Виктор Орбан
 ??  ?? Чије време долази:
Жан Клод Јункер
Чије време долази: Жан Клод Јункер
 ??  ??
 ??  ?? Губитници глобализац­ије: Протест у Атини против мера штедње
Губитници глобализац­ије: Протест у Атини против мера штедње

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia