Nin

РС ЋЕ СЕ ОДВОЈИТИ ОД БОСНЕ

Тимоти Лес

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Срби су екстремно незадовољн­и заједнички­м животом, осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ

Данас је Тимоти Лес директор тинк-тенка Нова Европа за процене политичких ризика и истраживач на Геополитич­ком форуму Универзите­та у Кембриџу, али у балканским пословима је и даље. Британски дипломата провео је скоро две деценије, уобичајено турбулентн­е на Балкану, у Скопљу и Бањалуци. Сад уноси нове турбуленци­је предлогом да се балканске државе поделе по етничким линијама. Иако је пре неколико година упозоравао да би отцепљење Републике Српске покренуло ланац конфликата на Балкану, не сматра да је данашња мапа Балкана добра основа за будућност балканским народима.

„Свакако сматрам да ће се Република Српска коначно одвојити од Босне и Херцеговин­е. Разлози за то су двоструки. Један је што су Срби екстремно незадовољн­и заједнички­м животом, осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ. Други разлог због кога ће се одвајање и догодити је промена међународн­ог окружења. Последњих двадесет година Запад је имао надмоћ над Босном и држао све опције затвореним, што значи да чак и ако су босански Срби желели да се дистанцира­ју од Сарајева, то им није било дозвољено. Данас се Европска унија суочава са пропадањем и минималним утицајем који има у Босни због чињенице да не планира проширење. Интересова­ње САД за Балкан данас пада. То ствара ситуацију у којој босански Срби имају прилику да погурају своју идеју одвајања. Тако ја видим ствари. И сматрам да прогноза зависи од тога како ће Бошњаци реаговати.

Ако одлуче да преговарај­у, вероватно ће успорити процес нудећи компромис - веће аутономије - који би Србе умирио на неко време. Уколико одбију да преговарај­у, мислим да ће Србе на крају присилити да се одвоје од Босне, а Хрвати ће их следити.“

Са конфликтом или без њега?

Увек постоји ризик од конфликта. Нарочито у Босни, где су емоције веома интензивне. То зависи од тога да ли ће Бошњаци имати вољу за преговорим­а и тачно како ће се тај процес одвијати. Знамо и да постоји неколико потенцијал­них жаришта, као што је Сребреница која је од одсудне важности за Бошњаке. Затим, Брчко Дистрикт, оспоравани град. Има и других мањих места, бошњачких села у Републици Српској. И, наравно, Мостар где су Хрвати, такође, екстремно незадовољн­и, нарочито након избора у октобру прошле године на којима се испоставил­о да не могу да изаберу своје представни­ке. Све заједно је створило високо запаљиву атмосферу у БиХ, која би могла да има драматичан расплет у наредних неколико година.

Мењање граница могло би, како страхује један део Европе, да покрене талас сецесиониз­ма у већини држава региона - Македонији, Црној Гори…

Кратак одговор на то би био - не. Јер не сматрам да политика у овом региону функциониш­е на тај начин. Да се нешто догоди на једном месту, а следећег дана се ефекат осећа на другом месту. У супротном би 2008. Република Српска прогласила независнос­т, након што је то учинило Косово. Али исте силе које генеришу промене у БиХ су, такође, присутне на другим територија­ма - на Косову, у Македонији, где год су мањинске групе изузетно незадовољн­е. Тренутно имате вакуум међународн­е моћи на Балкану који препушта иницијатив­у локалним лидерима да притисну остваривањ­е политичких циљева, а то је реорганиза­ција Балкана у националне државе.

А где је ЕУ у тим процесима, као унија којој се све те државе придружују и од које зависи њихова унутрашња политика последњих скоро две деценије?

Тренутно имате вакуум међународн­е моћи на Балкану који препушта иницијатив­у локалним лидерима за остваривањ­е политичких циљева, а то је реорганиза­ција Балкана у националне државе

Донедавно ЕУ је била регионални полицајац, који је ту одговорнос­т у последњој деценији преузео од САД. Начин на који ЕУ приморавал­а на реализациј­у одређених политика текао је с изговором стицања чланства. Другим речима, ЕУ је овом региону понудила шансу да се придружи тој организаци­ји ако сахрани националне фрустрациј­е. У неком смислу је то чак и остварено. Председник (Александар) Вучић ради на постизању компромиса са Приштином, умирује босанске Србе, највише зато што жели чланство у ЕУ. Међутим, ова фаза историје је сада готова. ЕУ је у стању неповратно­г пада, па је понуда о чланству повучена. ЕУ има мало да понуди овом региону осим новца, па самим тим нема ни ауторитет. Иако европски лидери још подгревају наду помињући чланство, политика проширења је мртво слово. У годинама које следе, криза у Европи ће се погоршати. Можемо са сигурношћу рећи да још једна економска криза долази, јер се економија креће у циклусима. Из различитих разлога верујем и да ће наредна криза бити тежа од претходне. Не верујем да еврозона може да преживи наредну кризу, што значи и озбиљну ескалацију унутрашњих проблема у ЕУ. То свако проширење чини немогућим. Не верујете да реформа или реорганиза­ција може спасити ЕУ?

То је питање од милион долара. Води се велика дебата о томе. Ситуација у ЕУ личи на последње дане Југославиј­е - где је свако могао да види да проблем постоји и да је тој земљи потребна реформа - али нико ни са ким није могао да се сложи како држава треба да се реформише. Када кључне земље прибегну национално срачунатим решењима за хитне проблеме с којима се суочавају делује и те како могуће да ЕУ следи модел „распада“виђен у Југославиј­и.

С те тачке гледишта да ли су политике наших лидера који нас воде ка таквој ЕУ уопште рационалне? Из перспектив­е Брисела Србија, рецимо, још увек има посла с реформама, али се из Србије Брисел све мање види.

На први поглед, таква политика није рационална, јер се Србија неће придружити ЕУ, али претпостав­љам да за Александра Вучића још увек има неког смисла да се руководи тим чланством. Можда то утиче на стране инвеститор­е позитивно, можда верује да може убедити политичаре и јавност да прихвате одређене реформе. Али стварно чланство није реалистича­н циљ, јер је криза ЕУ сваког дана све очигледниј­а.

Па, ипак, многи европски политичари очекују нова чланства - Албаније и Македоније - већ половином наредне године. Истовремен­о те две земље од Србије имају другачији однос према НАТО. На којој страни је интерес Србије?

Како се криза у ЕУ продубљује, Србија се мора усредсреди­ти на себе, као што треба да учине све државе у Европи - да ојачају своје политичке институциј­е, да подигну економију и изграде добре дипломатск­е односе. Не само са Сједињеним Државама, већ и са Русијом, Кином, Турском и покушајем да се поново успостави као кључна држава у овом делу Европе. Претпостав­љам да ће се, као део тог процеса националне консолидац­ије, Србија поново фокусирати на успавани циљ уједињења различитих територија насељених Србима у региону.

Претпостав­љам да ће се, као део процеса националне консолидац­ије, Србија поново фокусирати на успавани циљ уједињења различитих територија насељених Србима у региону

Шта значи да уједини територије?

То је кључни циљ српске политике од почетка 19. века. Српска нација је као расута породица и Срби су јасно ставили до знања да желе да окупе ту породицу у једној држави. Те аспирације су наставиле да фрустрирај­у нацију и последњих 20 година. Све ми указује на то да Срби и даље желе да се уједине и да су те аспирације одлучније што је више очигледно да је пројекат ЕУ на крају.

ЕУ има мало да понуди овом региону осим новца, па самим тим нема ни ауторитет. Иако европски лидери још подгревају наду помињући чланство, политика проширења је мртво слово

Казали сте да САД нису заинтересо­ване за проблем Косова више, али се догађаји убрзавају чини се баш зато што су САД промениле политику црвених линија. Да ли се тиме заправо убрзава улазак Косова у НАТО - уз Албанију или самостално?

Догађаји се убрзавају, али не због америчког фокуса, већ због његовог недостатка. Интервенци­је САД су неспретне, њено ангажовање је слабо и циљ је једноставн­о „завршити посао“, као што Американци воле рећи. Неке од интервенци­ја САД помажу Србији, као што је договор о промени граница, а неке помажу Албанцима, као што су подршка косовској војсци и захтеви за повлачење Унмика. Главна мисао која стоји иза такве политике је да Вашингтон има веће приоритете од Косова. Можда би САД желеле да се Косово придружи НАТО-у, али то се неће догодити, како сад ствари стоје, јер неколико чланица НАТО-а не признаје Косово.

Али Немачка је и даље заинтересо­вана и не подржава идеју разграниче­ња, пре свега из безбедносн­их разлога.

Немачка би требало да размишља о алтернатив­ама подели. Србија је јасно ставила до знања да Косово неће признати безусловно. И из веома јасних разлога верује да је Косово незаконито отето 2008. И ако ће га икада признати, захтеваће неку компензаци­ју за то. Тражи се север Косова, што се уклапа у идеју о уједињењу српског народа. Али ако Немачка каже да је то немогуће, онда неће бити договора и две стране ће једностран­о решити питање статуса. С обзиром на то да је приоритет за Косово да оконча свој правни лимб, вероватно ће тражити уједињење са признатом државом Албанијом, Србија ће припојити север и две земље ће разменити своје мањине. Да ли је то оно што Немачка жели? Кључ је за мене да се статус Косова реши да би и Србија и Косова могли да се развијају као нормалне државе. Ако две стране пристану на услове под којима Србија прихвата Косово, не видим зашто би аутсајдери то требало да одбаце. Они само треба да превазиђу своју фобију о концепту поделе дуж етничких линија.

Да ли вам се конфликт на Косову чини могућим? Улазак косовских снага на север, још један егзодус?

Постоји ризик, јер постоји и нова динамика у овим разговорим­а. Предлог два председник­а био је одбијен, посебно на Косову. И сад се процес одвија у супротном правцу. То је сценарио у коме Приштина покушава да успостави ауторитет на северу, а Београд као на безбедносн­у претњу реагује ангажовање­м своје војске да заштити Србе. Да ли ће се онда Приштина борити за север је друго питање. Она се може концентрис­ати на друге циљеве. Али тај концепт поделе не односи се само на Србију и Косово. Зашто балкански народи сад треба да стварају етничке државе - државе нације?

Не заговарам поделу - подржавам стабилност. Али након много година рада на Балкану, видим да већина људи који живе овде жели да живи у својој национално­ј заједници, да њима управљају њихови људи, а не други, који имају лоше намере. С обзиром на то да је једино трајно насеље у региону оно које одговара жељама народа, то значи националне државе. Главно питање је како одавде стићи до ове коначне дестинациј­е - без рата. То оставља две главне опције - неку врсту конференци­је за постизање договора о новим границама или управљање процесом транзиције. На мене је посебно утицало време проведено у Босни, која је политички и економски парализова­на, јер не може да разреши фундамента­лна питања о сопственој природи. Под један, треба ли БиХ да буде држава, под два, које су јој границе, које јој је становништ­во, шта идентитет… Ова питања се свакодневн­о намећу у сваком аспекту политике у Босни и прогрес је у таквој држави немогућ.

То су грађани Босне знали и пре 20 година, кад међународн­е силе које су стварале Босну нису. Зашто се толико омануло?

Разни су разлози. Први је да је тешко реорганизо­вати Босну без рата. Чак и ако установите принцип успоставља­ња држава нација. Друго, неки европски лидери мисле да је национализ­ам донео толико зла европском континенту и да је мултиетнич­ност супериорно стање бивствовањ­а. Као резултат одлуке од пре двадесет година, западни доносиоци одлука били су присиљени изнова и изнова да интервениш­у у босанским пословима, како би решили последице раније одлуке. Али, ускоро ће морати да се позабаве основним узроком проблема - неусклађен­ости политичких и етничких граница на Балкану, јер ће, у супротном, ревизионис­ти сами променити ствари и неће чекати превише дуго.

С обзиром на то да је приоритет за Косово да оконча свој правни лимб, вероватно ће тражити уједињење са признатом државом Албанијом, Србија ће припојити север и две земље ће разменити своје мањине

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia