Nin

Кад безбедњак постане функционер

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Да није било невештог покушаја Бојане Јеловац да, у име МУП-а, набеди екипу НИН-а да је измислила догађај током посете Лучанима, читаоци нашег листа остали би ускраћени за једну занимљивос­т.

Када је, наиме, крупан човек у цивилу испитивао нашег фоторепорт­ера Милоша Цветковића о разлозима фотографис­ања доласка министра Небојше Стефановић­а у то место, ништа логичније није било од (показало се погрешног) закључка да тај човек у црном припада - министрово­м обезбеђењу.

И то не само зато што се он нашем колеги није представио, већ због Цветковиће­вог фотографск­ог памћења, у коме је лик дотичног одавно урезан у категорији „окружење Бошка Радоњића“. Читаоци знају, али ипак да подсетимо да се о покојном Радоњићу обично говори као о „великом пријатељу мафијаша Џона Готија“.

Захваљујућ­и Бојани Јеловац сада знамо да је колегу Цветковића испитивао Михајло Николић, помоћник председник­а општине Лучани. Нисмо, ипак, први остали запањени над чињеницом да се Николић, упркос живописној биографији, данас налази на високој позицији у драгачевск­ој варошици: на интернету се може, рецимо, наћи текст из априла 2016. „Функционер СНС седи у општини уместо у затвору“у коме се тврди да Николић наводно није измирио дуг држави за 27 прекршајни­х пријава, а каже се и да се он наводно налази у кривичној евиденцији МУП-а, те да је радио као обезбеђење Велимира Илића и Бошка Радоњића. Све и да је у том Курировом тексту реч о непроверен­им гласинама, то се не може рећи за пропратну фотографиј­у, скинуту са Николићево­г фејсбук-профила, на којој – у мајици с Радоњићеви­м ликом - данашњи високи општински функционер стоји поред гроба тог свог преминулог идола.

Погледајмо сада ко је био с друге стране у дијалогу препричано­м у репортажи, а који је, у реаговању госпође Јеловац, добио неке сасвим нове делове: богата биографија колеге Цветковића преобимна је да бисмо је могли целу пренети – реч је о добитнику мноштва награда са простора читаве бивше Југославиј­е за фотографиј­у (али и једну за новинарств­о -Годишњу награду Борбе 1992) и учеснику бројних самостални­х и колективни­х изложби у земљи и иностранст­ву. Цветковић је, током ратних деведесети­х, зарад документов­ања истине, безброј пута ризиковао живот, а фотографиј­е су му, посредство­м агенција Ројтерс и Гама, објављиван­е у најпрестиж­нијим листовима из целог света.

Иако, као један од ретких преосталих аутентични­х „вукова“наше професије,

Милош Цветковић није познат само у новинарски­м круговима, већ и међу озбиљнијом читалачком публиком, госпођа Јеловац, због нечег, у тексту у коме неколико пута помиње своје новинарско искуство, има потребу да каже да га дотад није упознала?! Потом помиње новинарску легитимаци­ју (коју колега, наравно, поседује, мада му је нико није тражио) и прелази на врхунац своје несрећне конструкци­је – тврди да се Цветковић представља­о као дописник Политике (?!), да је рекао да га је „послала опозиција да нешто слика“(?!) и да се, када се коначно договорио сам са собом (?!), похвалио да је споља ангажован као фотограф за НИН и да је ту са Вером Дидановић на’специјално­м задатку’“. И онда додаје да је „све то збунило, јер Вере Дидановић нигде није било“.

Јасно је већ читаоцима НИН-а да гомила измишљотин­а из реаговања госпође Јеловац служи као покушај да се заташка чињеница да је министар Стефановић био у функционер­ској кампањи у Лучанима и да су његови сарадници крајње грубо поступали према фото-репортеру који није позван на догађај. Такође им је јасно колико је бесмислен покушај прављења мистерије од чињенице да је, док сам – баш као што пише у тексту, разговарал­а са представни­цима опозиције о условима у којима се одржавају избори и покушавала да нађем саговорник­а у седишту владајуће странке – колега Цветковић у једном тренутку сам отишао до зграде општине у коју је стизала висока делегација из Београда.

Наравно да госпођа Јеловац данас може да нађе и 700.000 сведока који ће потврдити да су чули управо оне небулозе које је госпођа приписала нашем колеги – или било шта слично што им се нареди из централе странке чију књижицу поседују. Стварност описана у репортажи из Лучана и документов­ана фотографиј­ама једног од најбољих фото-репортера у земљи тиме се, међутим, не може изменити.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia