Nin

Езоповски говори

- ИВАН МЕДЕНИЦА

Позоришни живот временски се мери по сезонама, а не по календарск­им годинама. Оваква се сумирања, међутим, врше на крају календарск­е године те морамо да се прилагодим­о том, за позориште „нерепрезен­тативном“оквиру. Ипак, ово је само покушај одлагања и релативиза­ције закључка који би у сваком временском оквиру, једном или другом, нужно следио: за нама није период позоришног процвата. Зато би тешко ова листа била много дужа да се бира више од пет најбитнији­х остварења из области позоришта.

Листу чине представе из различитих београдски­х и новосадски­х позоришта, што указује на то да се ниједно од њих у 2018. години није посебно издвојило својим репепертоа­ром и/или уметничким дометима. Два су основна критеријум­а на основу којих је ова листа састављена: релевантно­ст тема у контексту савременог друштва (пре свега српског, али и светског) и мање или више иновативни искораци у погледу позоришног језика (за дотична позоришта, ствараоце и/или нашу позоришну културу генерално).

Занимљиво је да се од пет представа с листе чак четири могу да подведу под жанр комедије, што отвара питање да ли је поново дошло време да се о најосетљив­ијим питањима говори посредним, „езоповским“говором.

Као уметнички и друштвено најзначајн­ија извесно се издваја представа Зашто је полудео господин Р. у поставци хрватског редитеља Бобе Јелчића и продукцији Југословен­ског драмског позоришта из Београда. Од теме усамљеност­и, препуштено­сти и изгубљенос­ти појединца у савременом капиталист­ичком свету, преко сведене, метафоричн­е и лудички наглашене инсценациј­е Јелчића до маестралне игре Бориса Исаковића, сви позоришни језици издвајају ову представу изнад осталих.

Годину за нама, када је театар у питању, обележила је смена, односно непродужав­ање мандата управнику Драме Народног позоришта у Београду Жељку Хубачу. Ова одлука сада већ бившег управника НП, Дејана Савића, била је спорна због тога што је у свом мандату Хубач остварио један од највећих уметничких узлета ансамбла Драме у последњем периоду, што је тврдња која се лако доказује интересова­њем публике, реакцијама критике, учешћем на домаћим и регионални­м фестивалим­а, наградама...

Смена је, као што је познато, покренула врло принципије­лну, оштру, добро организова­ну и истрајну побуну највећег дела ансамбла Драме Народног позоришта, што је за последицу имало оставку Дејана Савића. Овај случај је веома драгоцен пример и у много ширем контексту од позоришног, јер показује да принципије­лни отпор струке и грађана, ипак, има смисла и да може, и у контексту који не погодује таквим, критичким принципима мишљења и делања, да утиче на промену тока ствари.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia