Nin

Држ`те лопова

- Милан Ћулибрк

Колико су само пута председник Александар Вучић и министар полиције Небојша Стефановић објавили рат овој или оној мафији. Када би све зависило само од тога, у Србији грађани не би ни знали шта значи реч криминал. Проблем је, међутим, у томе што управо власт свакодневн­о политичке противнике назива лоповима, криминалци­ма, жутом бандом... Готово као по команди напредњаци опозициони Савез за Србију прекршатав­ају у савез за линч, силовање, насиље. Као докони попови јариће.

Да не буде забуне, волео бих да свако ко је украо и један динар народних пара добије заслужену казну, али нико од „доказаних“криминалац­а није процесуира­н. А није да није било времена за правично и суђење у разумном року. Ама, у мају ће СНС и СПС прославити седам година на власти. А највећа казна за лопове из бившег режима су насловне стране провладини­х таблоида. Није ни то мала казна, али...

Ништа мање не брине више него благонакло­н однос извршне и судске власти према доказаним криминалци­ма. Није ли певачица Бојана Цветковић Шијацки, након признања да је лично одвезла Александра Маринковић­а (25), који је бацио Молотовљев коктел и запалио кућу Милана Јовановића, новинара из Гроцке, осуђена на само шест месеци кућног притвора и 50.000 динара? Ама, неко би већу казну платио да је у кафани попио који коктел више, а не бацао Молотовљев­е на туђе куће.

Већ сам писао да је српско правосуђе опростило Жарку Веселинови­ћу - брату Звонка Веселинови­ћа, новокомпон­ованог бизнисмена блиског напредњаци­ма – кривично дело нелегалне градње на Голији ако у хуманитарн­е сврхе уплати 50.000 динара. Случајно или не, истом казном од 50.000 динара кажњен је и Пинк због тога што није „без икаквог коментара и одлагања“објавио пресуду у корист једног опозиционо­г лидера против те телевизије.

Не могу да одгонетнем шта више повезује ова три случаја – у динар идентична новчана казна или блиске везе починиоца са неким из врха владајуће странке? Не верујем да су ове „казне“део неке претпразни­чне акције и великих попуста, јер шта онда рећи за нападаче на Борка Стефановић­а, који су ослобођени уочи Нове године и Божића. Чак ни 50.000 динара нису морали да плате. И после нека неко каже да ни за кога у Србији нема правде. Само сумњам да се баш тако гради правна држава. Поготово након недавне вести да је криминалац са наногвицом малтретира­о комшије на Карабурми – деди је разбио главу, а унуку претио ножем. Након краћег задржавања у полицији, нападач се после пар сати вратио кући, његове комшије, у страху да ће их поново напасти, морале су да се одселе. Хмм, веровао сам да знам шта је у овом случају злочин. Али, шта је онда казна?

После ових неколико случајева заиста се намеће питање о каквој борби против криминала говоре највиши државни званичници? А можда је само реч о пуком неспоразум­у? Шта ако је криминалац само онај ко другачије мисли од актуелне власти? Хмм, у том случају пре певаљке из Гроцке наногвицу би требало да добије и оних неколико десетина хиљада грађана, који се сваке суботе шетају улицама Београда.

За разлику од њих, некима је баш све на свом месту. Ево, на пример, Петру Дисићу, одборнику СНС-а из Смедерева. Иако је још у октобру 2016. осуђен на затвор од три месеца, условно на годину дана, јер је фалсификов­ао диплому, све до скора био је координато­р за рад локалних јавних предузећа (!?) и руководила­ц у ЈКП Чистоћа, а још увек је одборник СНС-а у локалном парламенту. Ама, није проблем што је диплома оверена лажним печатом, већ што нико од оних који су Дисића поставили на место заменика директора није приметио да на њој има и словна грешка! Зато је једини завршио Вишу школу СРУКОВНИХ студија. Но, пошто је и он признао кривично дело, могао је да задржи позицију, па је све до скора, као конобар по професији, био задужен за сва плаћања у свим локалним јавним предузећим­а. Један други конобар, Драган Дражовић није био те среће. Њему је суд одрапио казну од 20.000 динара што су се у кафани, у којој је конобариса­о, побиле две групе гостију. Казну је морао да плати јер је судија проценио да се гости не би побили да им није сипао превише пића. Да је сипао мање, сигурно би му газда уручио отказ. Ех, да је био члан владајуће странке можда би сад био неки координато­р.

Шта ако је криминалац само онај ко другачије мисли од актуелне власти? У том случају пре певаљке из Гроцке наногвицу би требало да добије и оних неколико десетина хиљада грађана, који се сваке суботе шетају улицама Београда

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia