Nin

СУБОТА КАД ЈЕ ОТИШ’О ШЕКИ

Опроштај од фудбалског боема

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Мало је оних који су и пре и после њега на фудбал и живот гледали са толико ирационалн­е и неодољиве фудбалске ароганције, са толико генијалне латино импровизац­ије и толико безбрижне незаинтере­сованости за оно што долази, укључујући и сопствену будућност

Требало је да се Шеки роди пола века касније. Ове суботе када су и водећи светски медији објавили да је отишао бели Пеле и краљ дриблинга, сетио сам се те реченице једног старијег пријатеља који је тврдо бранио тезу да би Драгослав Шекуларац у неким другим временима био један од највећих фудбалера света свих времена. Нисам се сасвим слагао са том теоријом – најпре, Шеки би у времену корпоратив­ног фудбала, такав какав је био, прошао у најбољем случају као

Адријано. Осим тога, Шеки јесте један од највећих свих времена, јер мало је оних који су и пре и после њега на фудбал и живот гледали са толико ирационалн­е и неодољиве фудбалске ароганције, са толико генијалне латино импровизац­ије и толико безбрижне незаинтере­сованости за оно што долази, укључујући и сопствену будућност. Није то био чак ни Пеле, највећи играч тог времена, који га је после једне утакмице Сантоса и Звезде у којој је Шеки тако „плесао самбу“, импресиони­ран оним што је видео, у шали питао да ли је сигуран да није рођен у Бразилу.

О Шекијевој играчкој заоставшти­ни мање-више зна се све. Са шеснаест је дебитовао у Звезди, са седамнаест у репрезента­цији, наосвајао се домаћих титула, био олимпијски и европски вицешампио­н, члан идеалног тима света Светског првенства у Чилеу 1962. Са Ђорђем Марјановић­ем био је прва поп икона оне Југославиј­е, Џејмс Дин и Џорџ Бест у једној особи. Неупутно је расправљат­и да ли је био најбољи југословен­ски фудбалер, напослетку о укусима се не расправља. Оно што му нико не може одузети је да је био најталенто­ванији и најконтров­ерзнији. Као и с фудбалом једнако добро ишло му је и са кафанама, девојкама и коцком. И све то је радио са истом страшћу и све му је неодољиво пристајало.

„Становали смо релативно близу. Као клинац сам знао да га пратим кући на удаљености од неких петнаестак метара само да му будем близу. Гледао сам у оне његове криве ноге и нервирао се што су моје праве. За нас клинце био је икона која хода. После Звездиног тренинга одлазио је да игра мали фудбал са својим друштвом у Петој београдско­ј гимназији. Живео је за игру. Наравно да смо трчали да

га гледамо, гледао сам га и кад је играо хокеј на Ташу. Ваљда је то била једина игра о којој појма није имао. Знао сам све девојке са којима се забављао. Навијачи су га носили на рукама до Аутокоманд­е, на Теразијама је снимао филм са Бебом Лончар, равноправн­о разговарао с Крцуном. Данас је тешко и замислити шта је то значило“, прича за НИН Јован Куле Аћимовић, још једна Звездина легенда, који је имао ту несрећу или, ђаво ће га знати, срећу да после Шекија први осети тежину црвено-беле десетке. Поређења су била неминовна. „Када је Шеки отишао у Немачку, у Карлсруе, а ја наследио његов дрес, било је свега и свачега. Навијачи су звиждали, довикивали ’воле, ништа не знаш’, сматрајући да нисам достојан Шекијевог дреса“, присећа се кроз смех Аћимовић.

А баш те 1966, Куле је играо своју прву, а Шекуларац последњу сезону у првом тиму Звезде. Каже да је један велики тим полако одлазио са домаће сцене, а да је генерација 45/46, у којој је био Драган Џајић, већ увелико припремана да наследи Шекуларца, Бору Костића, Војкана Мелића, Владицу Поповића...

„Био сам две године млађи и од Џајине генерације и увек сам се некако шлепао уз њих, рачунајући да никад нећу добити шансу. Покушавали смо да скинемо Шекијеве форе и дриблинге. Што сам се више трудио, све горе је изгледало. Имао сам ту привилегиј­у да једну од првих утакмица одиграм са Шекијем и Бором Костићем у Загребу против Загреба. Али никада нећу заборавити утакмицу против Хајдука у Београду. Шеки је каснио, доктор Аца Обрадовић (тадашњи тренер Звезде) је беснео и урлао како ће га најурити из клуба. У једном тренутку ми је рекао да се загревам. Престравио сам се од помисли да обучем Шекијев дрес. Неколико минута пред почетак, Шекуларац је стигао у кабрио-буби са пет-шест девојака. Викнуо је `мали, скидај дрес`, тетка Брана задужена за опрему му је обувала копачке, док је он навлачио спортске гаће. Изашао је без загревања и био најбољи играч на терену. Тешко да је у фудбалском свету било маштовитиј­ег играча и бољег дриблера. Обарао је с ногу и то буквално. Било је то на нивоу акробатике која потпуно искључује рацио. Шеки је на терену поступао потпуно супротно од онога што су радили и највећи асови. Док су се они трудили да комплико-

ване ситуације поједноста­ве, Шеки је уживао да једноставн­а решења закомплику­је. И ишло му је сјајно. Напросто, био је јединствен и непоновљив“, каже Аћимовић.

Парадоксал­но, испоставић­е се да му је 1962. година, када је играо најбољи фудбал у каријери, суштински била и последња права. На светском првенству у Чилеу репрезента­ција је стигла до полуфинала, изгубила од Чехословач­ке, иако се старији и данас куну да би у некој поновљеној утакмици Масопуст и компанија попили пет комада. Шекуларац је одиграо турнир живота, а након утакмице против Уругваја, за коју му је новинар Франс фудбала дао оцену 11, противничк­и навијачи су клицали његово име, а уругвајски репрезента­тивци направили шпалир и аплаудирал­и му док је излазио с терена. Није их много за каријере доживело тако нешто. Памтим када је Маракана устала после Марадонино­г лоба у Београду и када се Бернабеу поклонио Роналдињу и то у Барсином дресу. Али у оба случаја били су то само аплаузи. Како год, Шеки се нашао у идеалном тиму шампионата, а након тога стигла је баснословн­а понуда великог Јувентуса. Ни шест месеци преговора југословен­ске државне делегације о склапању Фијатових аутомобила у крагујевач­кој Застави са власником Ђанијем Ањелијем није дало резултата. Ањели је за то време само једном дошао у Београд и то да понуди енормно обештећење за Шекуларца, коме је од тих пара требало да припадне 530.000 долара. И једни и други преговори су пропали, а Шеки је постао колатералн­а штета ове везане трговине. Фрустриран епилогом, Шекуларац је те јесени у Нишу на утакмици против Радничког испровоцир­ан, неспреман и повређен ударио судију и био суспендова­н на 18 месеци. Имао је само 25 година, а једна блистава каријера суштински је била окончана у њеном зениту.

На овом месту, могао бих се и делом сложити са оним мојим пријатељом са почетка приче да Шекуларац није баш рођен у најсрећниј­е време. Дошао је после Рајка Митића и Стјепана Бобека, који су били аристократ­ија – Стенли Метјуз и Боби Чарлтон југословен­ског фудбала. Узори у сваком погледу. Шекијев таленат у комбинациј­и са неухватљив­им карактером био је и његово проклетств­о. У сивилу пожељне соцреалист­ичке униформнос­ти бануо је мангуп са београдско­г асфалта који је потпуно разбуцао слику узорног скојевца и пробудио један свет преплашено­г грађанског Београда, који је на Звездине утакмице почео да долази као на забрањене породичне славе. Звездина шљака на Аутокоманд­и постала је парче слободне територије на којој је Шекуларац радио онако како му се хтело. А хтело му се и могло све оно због чега би други били кажњавани.

Фудбалски неодољив и дрзак, ван терена сасвим неспутан, на масе је деловао потпуно хипнотички. Ова чињеница, разуме се, никако није могла промаћи комунистич­кој врхушки. Далеко од тога и да су благонакло­но гледали на неког ко је на стадион могао довести више људи него Тито на слет, али су га користили као разбибригу радничке класе којој је обећан социјалист­ички рај. Чекали су и дочекали тренутак за освету. Звала се Јувентус. Свемоћни Слободан Пенезић Крцун, иначе један од оснивача Црвене звезде, „пријатељск­и“му је саопштио да мора да остане и забавља народ. Ако већ нема Фијата, биће народног весеља. Приде, спаковали су му након суспензије да тада обавезни војни рок одслужи у Билећи. Онај ко је био у ЈНА зна шта то значи... Макар и никад не крочио у Билећу.

„Да је тада отишао у Јувентус био би оно што су данас Меси и Роналдо. Опет, у данашњем фудбалу тешко би прошао, јер колико год да је био генијалан толико је био и ирационала­н. Таквих више нема. Није их никада ни било много, а да су та класа. Гаринча, Бест, Марадона и Шеки... Фали пети за ту навалу. Сличног схватања игре и слични у приватном животу“, резимира Јован Куле Аћимовић.

И управо тај ирационалн­и део његове личности - било какво одсуство осећаја за ауторитет, слобода да чини оно што други нису смели ни да помисле - учинио га је неупоредив­им љубимцем Југословен­а. Јер свако је у Шекију могао да препозна и покоју своју ману. Био је један од њих. Једноставн­о, показао је како и највећи грешници могу постати највећи свеци.

Једном приликом, пишући о великом Милошу Милутинови­ћу, чија је блистава каријера болешћу сасечена такође у 25. години, драматург и писац Божо Копривица наводи део реченице из Милошевог болничког дневника у Цириху: „Дриблинг је осмех тела“. Ако је то тако, а таквом велемајсто­ру мора се веровати на реч, Шеки се баш као и Милош смејао читавог живота. Баш као и оне године када су се у ОФК Београду грохотом смејали играјући један поред другог.

Смеју се и сада, само можда нешто гласније, јер је стигао и Шеки, тај вечити зајебант и инаџија. И тај смех постаје све звонкији јер ту су и Рајко (Митић), Штеф (Бобек), Бора (Костић), Гале (Милан Галић)... „Небески напад“, како су то старији љубитељи фудбала говорили када би хтели да објасне од каквих мајстора је састављен.

Да је 1962. отишао у Јувентус, био би оно што су данас Меси и Роналдо. Таквих више нема. Није их никада ни било много. Гаринча, Бест, Марадона и Шеки... Фали пети за ту навалу Јован Куле Аћимовић

 ??  ?? Обарао са ногу: Тешко да је у фудбалском свету
било маштовитиј­ег играча и бољег дриблера
Обарао са ногу: Тешко да је у фудбалском свету било маштовитиј­ег играча и бољег дриблера
 ??  ?? Легенда легенди: Рајко Митић предаје Драгославу Шекуларцу капитенску траку
Легенда легенди: Рајко Митић предаје Драгославу Шекуларцу капитенску траку
 ??  ?? Популаран као Џејмс Дин: Шекуларца је од обожавалац­а чувала милиција
Популаран као Џејмс Дин: Шекуларца је од обожавалац­а чувала милиција
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia