Nin

ШЕСТ ПИСАЦА У ФИНАЛУ

Фокус НИН-ова награда

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

Бранка Криловић, Јелена Ленголд, Лана Басташић, Саша Савановић, Владимир Табашевић и Горан Марковић такмиче се за титулу 65.

добитника престижног књижевног признања

Постоји дефиниција: књижевно признање заиста је значајно када у његову историју уђу и писци који га нису добили, а списак добитника непрекидно доводе у питање (касније потврђена) велика дела, ускраћена за ловорике.

Зато је најужи избор за НИН-ов роман године важно место. Листа до које је жири неретко долазио теже него до одлуке о добитнику. За читаоце – права препорука када је о домаћој прози реч. За романописц­е – понекад прилика да искажу поштовање колегама. „Видјевши листу кандидата, дала сам свој унутарњи глас Бориславу Пекићу“, рекла је пре тачно три деценије тада награђена Дубравка Угрешић.

Наравно, и време за спекулациј­е. Или „последњи круг пакла“, како је некада, у пролазу, добацио познати књижевник, коме се игра са ширим, ужим и најужим избором очигледно није нарочито свидела.

Можда је знао да по важећем правилнику жири има обавезу да начини само једну листу, не рачунајући да су оваква правила утврђена много пре него што је на конкурс, као и 2018, почело да стиже чак две стотине наслова.

На крају, Тамара Крстић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Зоран Пауновић (председник) саопштили

су да у конкуренци­ји остаје шест наслова.

У најужи круг улазе романи Прекасно Бранке Криловић, Одустајање Јелене Ленголд, Ухвати зеца Лане Басташић, Десети живот Саше Савановић, Заблуда Светог Себастијан­а Владимира Табашевића и Београдски трио Горана Марковића.

У овом броју можете прочитати кратке разговоре са финалистим­а.

Жири ће име добитника НИН-ове награде саопштити у понедељак, 14. јануара 2019, око поднева, а признање ће бити уручено недељу дана касније у Југословен­ској кинотеци.

Покровитељ­и НИН-ове награде су Сбербанк, ГО Стари град, као и једна домаћа и једна страна компанија које желе да остану анонимне.

У сусрет овогодишњо­ј НИН-овој награди уједно је и назив дебате, која ће бити одржана у петак, 11. јануара од 19 сати у УК Стари град (Капетан Мишина 6а - главни хол). О статусу књижевност­и и НИН-ове награде на српској књижевној и уметничкој сцени говориће Филип Давид, драматург и писац из Београда, добитник НИН-ове награда за Кућу сећања и заборава 2014. године, Драган Великић, књижевник из Београда и двоструки добитник престижног признања, за Руски прозор 2007. и Иследника 2015, као и ранији председниц­и НИН-овог жирија Владислава Гордић Петковић, Божо Копривица и Васа Павковић. Публику ће поздравити Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia