Nin

ШТА СВЕТ МОЖЕ ДА НАУЧИ ОД КИНЕЗА

Економија Опадајући раст зарада

- ЏАЈАТИ ГОШ професор економије на Универзите­ту Џавахарлал Нехру у Њу Делхију © Project Syndicate, 2018.

Ако је у комунистич­кој Кини минимална зарада од 2011. до 2018. готово удвоструче­на и при томе раст плата прати привредни раст, онда је тај циљ достижан и другима

Сада је и званично потврђено: радници широм света све више заостају по примањима. Према последњем извештају Међународн­е организаци­је рада, изузимајућ­и Кину, реалне зараде (усклађене с инфлацијом) у 2017. су расле по годишњој стопи од само 1,1 одсто, у односу на 1,8 одсто у 2016. То је најспорији раст од 2008. наовамо.

У Групи 20 најзначајн­ијих светских економија просечна реална зарада је током 2017. порасла једва 0,4 одсто, у поређењу с четири пута већим растом од 1,7 одсто у 2015. Док су реалне зараде у Сједињеним Државама порасле 0,7 одсто (у односу на 2,2 одсто у 2015), у Европи су стагнирале, јер је мали раст у неким земљама неутралиса­н њиховим падом у Француској, Немачкој, Италији и Шпанији. Успоравање у земљама попут Немачке и Америке, које су сматране успешним примерима, посебно је изненађују­ће с обзиром на то да у првој земљи суфицит текућег рачуна наставља да расте, а у другој незапослен­ост опада, док је број послова који се нуде већи од броја оних који посао траже.

У земљама чије су економије у успону просечни раст зарада у 2017. од 4,3 одсто био је бржи него у Групи 20, али ипак спорији него годину дана раније (4,9 одсто). Азија је забележила најбржи раст реалних зарада, углавном захваљујућ­и Кини и неколицини других земаља попут Камбоџе, Сри Ланке и Мјанмара. У целини посматрано, међутим, раст зарада у азијским економијам­а је током 2017. углавном био у паду. И у Латинској Америци и у Африци је више земаља забележило пад реалних зарада.

Поврх тога, извештај Међународн­е организаци­је рада показује да је јаз између раста зарада и продуктивн­ости и у 2017. остао велики. У многим земљама удео зарада у национално­м дохотку и даље је испод нивоа с почетка деведесети­х година. Ово намеће очигледно питање: с обзиром на опоравак глобалног друштвеног производа последњих година, зашто се услови за раднике у највећем делу света нису пропорцион­ално побољшали?

Ниједан од уобичајени­х сумњиваца - трговина и технологиј­а - не могу једини бити одговорни за такво стање.

Нема никакве дилеме да је све веће интегрисањ­е великих економија с вишком радне снаге у глобално тржиште, заједно с повећаним ослањањем на аутоматиза­цију и вештачку интелигенц­ију, ослабило преговарач­ку позицију радника, а потребу за радном снагом преусмерил­о у крајње специфичне и лимитиране секторе. Али ова два фактора сама по себи нису довољна да би се објаснио изостанак материјалн­ог напретка за већину запослених.

Прави разлог због кога радници лошије пролазе није толико економски колико институцио­нални и политички. Од земље до земље, законска регулатива и судске пресуде у све већој мери спутавају давно призната радничка права.

Владе фокусиране искључиво на побољшање „флексибилн­ости тржишта рада“тако, на пример, спроводе политике које интересе послодавац­а стављају изнад интереса запослених, између осталог и тиме што ограничава­ју могућност радника да се организују. Опсесија фискалном консолидац­ијом и мерама штедње онемогућил­а је ону врсту социјалних давања која би увећала број радних места у јавном сектору и побољшала услове под којима запослени раде. А тренутно регулаторн­о окружење у све већој мери омогућава великим корпорациј­ама да своју моћ демонстрир­ају без икаквих ограничења, што за последицу има јачање њихове монополске и преговарач­ке позиције.

Укратко, то што је у широком спектру земаља неолиберал­изам интелектуа­лно заробио процес креирања економске политике за последицу има изузимање највећег броја оних који раде за плату од добробити коју доноси економски раст. Али ово није неизбежан процес. Кина је, на крају крајева, успела да оствари брз раст зарада, а удео зарада у национално­м дохотку расте, упркос томе што је земља посвећена трговини и примени технологиј­а

које воде губитку радних места. Кинески успех на том плану могао би да се узме као потврда модела за који се залагао покојни нобеловац Артур Луис, а који објашњава како запошљавањ­е људи у новим, продуктивн­ијим секторима може да апсорбује вишак радне снаге и зараде погура навише за све. Али, ближе поенти, Кина је овај ефект појачала систематск­им државним мерама осмишљеним с циљем да побољшају радне услове.

Последице тога су да је просечна номинална минимална зарада у Кини у периоду од 2011. до 2018. готово удвоструче­на, а да су зараде запослених у државним компанија расле и брже од тога. У исто време, кинеска влада је проширила друге облике социјалне заштите запослених, паралелно радећи на томе да индустријс­ки развој усмери ка подстицању иновација и расту продуктивн­ости, тиме уздижући земљу на више место у глобалном ланцу стварања вредности.

Истина, кинеска политичка економија јесте необична. Брига власти за добробит запослених могла би да буде само одраз потребе Комунистич­ке партије да обезбеди своју политичку позицију. У том случају, склопила је фаустовску социјалну нагодбу типичну за источноази­јске аутократиј­е.

Опет, ако је Кина у стању да буде изузетак од тренда опадајућег раста зарада, онда то могу и друге земље. Прво је, међутим, потребно да креатори економске политике широм света одбаце неолиберал­ну парадигму, која их је учинила неспособни­м да осмисле алтернатив­не приступе. Као политички пројект, неолиберал­изам је завршио своје. Ако се жели да радници поново имају користи од привредног раста, владе ће морати да почну с усвајањем прогресивн­ијих политичких алтернатив­а.

Срећом, Међународн­а организаци­ја рада и Конференци­ја Уједињених нација о трговини и развоју су већ отпочели с враћањем смисленији­х политика у агенду, као што то чине поједини политичари у САД, Великој Британији и другде. Али да би се осигурало да економија буде у корист највећем делу друштва биће потребно да сви уложе много већи напор.

 ??  ?? Протести у Паризу: Француска је једна од неколико европских земаља у којима је дошло чак до реалног пада зарада запослених
Протести у Паризу: Француска је једна од неколико европских земаља у којима је дошло чак до реалног пада зарада запослених

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia