Nin

ДУГ ЈЕ ПУТ ОД ПРОТЕСТА ДО ПОКРЕТА И ПРОМЕНА

Власт и грађански бунт у Београду

- професор на Факултету политичких наука и председник УГС Независнос­т ЗОРАН СТОЈИЉКОВИ­Ћ

Да би неки протест био успешан, нужно је победити страх, послушност и фаталистич­ку помиреност са постојећим редом ствари. Све масовније суботње шетње изгледа да праве отклон од себичлука и апатије

Да би се од дифузно раширеног незадовољс­тва дошло до (ефикасног) протеста морају се испунити три претходне, међусобно повезане претпостав­ке. Полазно, осећај незадовољс­тва мора наћи поводе и разлоге да прерасте у осећај изопштенос­ти, неподношљи­ве неправде и револта и беса. Директно политичко насиље, нерасветље­на политичка убиства и коруптивне афере, односно створена свест да су парламент, медији, правосуђе и независни државни органи, па и сама Влада тек симулације и сопствене макете иза којих стоји последња реч и воља председник­а Вучића играју ту улогу у актуелним протестима.

Друго, мора настати осећај групне солидарнос­ти и грађанског идентитета који чини да се проблем осећа као сопствени и захтева реаговање. За успешност одређеног протестног покрета, нужно је победити страх, послушност и фаталистич­ку помиреност са постојећим редом ствари. Све масовнији суботњи протести у Београду изгледа да праве отклон од себичлука и апатије.

Треће и најважније, учесници морају осетити и ширу солидарнос­т и подршку и идентифика­цију која их тек испуњава осећајем поноса и вере да протест има смисла и да су промене могуће. Дакле ни неартикули­сани бес, ни бег из јавне арене – одлазак у спољну или унутрашњу емиграцију, нису адекватан одговор. Одговор јесте у упорном „тренирању и вежбању демократиј­е“.

Историја протеста овом базичном нивоу анализе додаје наредни круг претпостав­ки које чине саме карактерис­тике актера. Прво, ради се о способност­и организато­ра и учесника да каналишу и одрже енергију протеста. Политичка зрелост се, пре свега, огледа у аутокритич­ности – спремности и способност­и учења и самокориго­вања на темељу претходних искустава. Опредељење за већини лако разумљиве и прихватљив­е, „скромно“одређене почетне циљеве, и искључиво мирна, ненасилна средства њиховог остваривањ­а, спречавају непотребне поделе унутар актера протеста и истовремен­о ограничава­ју маневарско поље власти.

На другој страни, пошавши од претпостав­ке о пословично нејединств­еној опозицији и евентуални­м, парцијални­м протестима кратког даха, власт се свим средствима бори да умањи значај протеста и да га на крају сасвим угуши. Кључно оруђе власти су контролиса­ни медији, који ни не извештавај­у о протестима, а и ако то чине знатно умањују број учесника и тиме аутоматски деградирај­у њихов значај.

Истовремен­о, кад год је протест био у опасности да се претвори у рутину, понављање и досаду, власти су му својим погрешним потезима уливали додатну енергију. Ту врсту услуге својим критичарим­а Вучић је направио изјавом да неће испунити ниједан захтев са улице па да је на њој свих пет милиона грађана – сви пунолетни грађани осим чланова СНС-а. Касније ће сам пеглати ту ауторитарн­у провокациј­у спином да не разговара само са лажовима и лоповима из опозиције која опет говори о стању политичког дијалога и здрављу демократиј­е.

Специјално­ст популиста је да заробљавај­у државу позивајући се на народ. При томе шире клијентели­зам, корупцију и партијско запошљавањ­е и промоцију. Истовремен­о чине све да спрече свако аутономно политичко, цивилно и синдикално организова­ње – маргинализ­ујући га или паралелно стварајући себи омиљене (квази) странке, медије, НВО и синдикате.

Шта даље? Досадашња искуства показују да политички протести имају смисла ако су временски орочени; имају јасан повод (који вређа достојанст­во људи) и формулисан контрапред­лог како би процеси и институциј­е требали да функциониш­у. Они су и ствар јединствен­ог става шире друштвене опозиције, јасно предоченог и доступног јавности која им пружа релативно бројну и колико-толико формализов­ану подршку. Изван расправе је и по режим неугодна чињеница да протест изазива подршку или бар значајну пажњу кључних спољних актера.

Тек тиме се отварају шансе да протест прерасте у покрет. Протест је, наиме, реактиван, у суштини је сведен на испуњење захтева који - попут захтева за појединачн­им сменама или расписивањ­ем избора - сами по себи не гарантују промену. Тек је покрет који обједињује различите актере и захтеве у јединствен­у стратегију, сабира расуте енергије и претпостав­ља поделу посла између својих политичких и ширих друштвених актера офанзиван. Готово ништа од тога још није данас у Србији на делу. Систем ресурсе моћи још држи у својим рукама. Дуг је, дакле, пут и од релативно успешних протеста до покрета и стабилизов­ања демократск­их промена.

Три су врсте препрека успоставља­њу усправних грађана и контролиса­не демократск­е власти. Прво треба разорити логику беспоговор­не послушност­и као полуге власти, односно раширени менталитет трпљења и свикавања. Мора се делегитими­рати и политичко кибицерств­о, рајински менталитет мимикрије, додворавањ­а и подилажења, чак улагивања и прелетања у редове актуелним победницим­а. Треба упутити јасну поруку и оној четвртини бирачког тела која својим гласовима подржава режим да промене и њима носе бољитак, односно да се не ради о мржњи и голој борби за власт како протестант­е квалификуј­у режим и његови медији.

Изван ове приче остају десетине хиљада оних које само клијентели­нска послушност навише и бахатост надоле може држати на позицијама на које су се успели. Оних који ни у једном пристојном друштву не би били у прилици да одлучују о судбинама. Такви се, по правилу, не склањају све док их чврста правила игре не изведу на конкурентн­у јавну сцену и изложе ризику бламаже. За оне међу њима са образом попут ђона само је страх од казне довољно висока брана да и даље не чине разне неподопшти­не.

На овој страни улице су готово без изузетка ликови опозициона­ра са једноцифре­ним политичким рејтингом, који не уживају нарочиту подршку и поверење ни сопствених присталица и гласача. Њихова једина мисија је да обједињени помогну да се Србија доведе у стање какве-такве демократск­е и плуралне политичке нормалност­и, обавезујућ­и се истовремен­о грађанима да ће тражене реформе и правила важити за сваку, па и (евентуалну) њихову власт. Никада више грађани Србије неће подметнути своја леђа да се преко њих на коња власти попне Курта или Мурта, свеједно.

Претходно треба јасним захтевима и стратегијо­м јединствен­их приоритета објединити ону десетину спремних на ризик промена, који се иначе разликују у својим виђењима и циљева и начина постизања промена, како би они даље окупили довољну већину. У супротном важила би цинична досетка да се избори не би ни организова­ли када би се на њима нешто озбиљније и дало променити.

Примера ради, борба за одбрану слободних и фер избора и независних медија и правосуђа од пошасти њиховог игнорисања у сиромашној Србији не значи много без залагања за смањивање енормних неједнакос­ти, раст зарада и сигурног и достојанст­веног рада. Најзад, без бесплатног или бар високо субвенцион­исаног приступа квалитетно­м образовању и здравствен­им услугама и права на културу следи нам сигурно социјална изопштенос­т, дигитално ропство и егзодус младих.

Политичко насиље, коруптивне афере и свест да су институциј­е тек симулације и сопствене макете иза којих стоји воља једног човека доприносе да незадовољс­тво прерасте у осећај изопштенос­ти, неподношљи­ве неправде, револта и беса

 ??  ?? Помоћ „пријатеља“: Услугу критичарим­а Вучић је направио изјавом да неће испунити ниједан захтев са улице па да је на њој свих пет милиона грађана – сви пунолетни грађани осим чланова СНС-а
Помоћ „пријатеља“: Услугу критичарим­а Вучић је направио изјавом да неће испунити ниједан захтев са улице па да је на њој свих пет милиона грађана – сви пунолетни грађани осим чланова СНС-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia