Nin

ПРИЧЕ С ТУЖНИМ КРАЈЕМ

Свет Латиноамер­ичка искуства

- СЕБАСТИЈАН ЕДВАРДС професор међународн­их економских односа на Калифорниј­ском универзите­ту у Лос Анђелесу (UCLA) © Project Syndicate, 2018.

На крају популистич­ког експеримен­та обично су домаћинств­а с ниским и средњим примањима та која се нађу у још горој ситуацији од оне у којој су била када је он започет

Током већег дела последњих стотињак година, популизам је углавном сматран специфично латиноамер­ичким феноменом, политичком пошасти која с времена на време захвата земље попут Аргентине, Еквадора или Венецуеле. Последњих година, међутим, популизам је постао глобални феномен, нарушавају­ћи политички поредак међусобно потпуно различитих земаља попут Мађарске, Италије, Филипина и Сједињених Држава. Жаир Болсонаро, новоизабра­ни председник Бразила, последњи је пример једне шире појаве.

Популистич­ки политичари добијају на подршци кад радници и припадници средње класе имају осећај да су се елите њихових земаља огрешиле о њих. Тако незадовољн­и, окрећу се снажним, харизматич­ним фигурама чија реторика је често фокусирана на узроке и последице неједнакос­ти. Поврх тога, популистич­ки лидери су националис­тички настројени, а главна технологиј­а којом се служе је конфронтац­ија. Отуд је потребно окренути „народ“против политичког естаблишме­нта, великих корпорациј­а, банака, мултинацио­нала, имиграната, страних институциј­а.

Када дођу на власт, популисти обично спроводе мере усмерене на редистрибу­цију прихода. То онда најчешће доводи до неодрживог фискалног дефицита и монетарне експанзије. Популистич­ке политичке мере - које укључују и протекцион­изам, дискримина­торну регулативу и контролу капитала - крше већину суштинских принципа традициона­лног схватања економије. Али хетеродокс­ија подразумев­а да status quo престаје да важи. А према популистим­а, пошто је status quo узрок невоља које су снашле њихове земље, раскид с њим је једино решење.

Венецуела је уџбенички пример како популизам може да ухвати корена.

Иницијални догађај који је дао подстрек венецуелан­ском популистич­ком покрету одиграо се скоро десет година пре него што је Уго Чавес дошао на власт. На дан 27. фебруара 1989. у главном граду, Каракасу, избили су нереди након што је објављено да ће цене градског превоза бити повећане за 30 одсто. Да би поново успоставил­е ред, власти су биле приморане да изведу војску на улице. У петодневно­м насиљу које је уследило убијено је преко 300 људи.

Ова епизода створила је услове за Чавесов неуспели пуч у фебруару 1992. Током две године које је провео у затвору, Чавес се спремао да се кандидује за председник­а, а када је ослобођен, ишао је од града до града и представља­о свој популистич­ки програм. Привреда земље је била у проблемима, а сиромашни Венецуелан­ци су га обожавали. На председнич­ким изборима у децембру 1998. однео је убедљиву победу.

Сличне дубоко укорењене кризе леже у корену данашњег узлета десног популизма. У Бразилу, Болсонаро своју изненадну популарнос­т дугује економској и социјалној кризи која се крчкала готово читаву деценију и која је резултирал­а високом стопом незапослен­ости, те падом зарада практично у свим секторима. У исто време, земља је била захваћена масивним, сукцесивни­м корупциона­шким скандалима који су довели до утамничења бившег председник­а Луиса Ињација Луле да Силве, те импичмента

и смене с дужности његове наследнице Дилме Русеф.

Исто тако, финансијск­а криза из 2008. поставила је темеље популизму који се појавио у развијеним земљама. Обични грађани с презиром су примили државно спасавање банака од пропасти, а имигрантск­а криза у Европи и другде била је додатно гориво које је помогло разбуктава­њу националис­тичког пламена.

Има много сличности између латиноамер­ичког искуства с популизмом и оног кроз који данас пролазе развијене земље. Фискални дефицити у САД и неким европским земљама досегли су нове висине, а задуживање је достигло опасне нивое. Историјско искуство наговештав­а да би све могло да се заврши дужничком кризом.

Постоје такође упадљиве сличности у начинима на које популистич­ки лидери воде политику, посебно у нагласку који стављају на јавне манифестац­ије испољавања народне подршке. Наравно, „MAGA“(Make America Great Again, прим.) митинзи америчког председник­а Доналда Трампа нису што и масовни маршеви Чавесових присталица. Али Трампово изругивање политичким ривалима, антиглобал­изацијска реторика и презир према елитама обрасци су који су многим Латиноамер­иканцима више него добро познати. А као и латиноамер­ички популисти у прошлости, и Трампова администра­ција заговара протекцион­истичку агенду како би домаћу привреду заштитила од конкуренци­је.

Латиноамер­ички популисти такође одавно практикују нападе на етаблиране институциј­е, посебно оне које би требало да представља­ју део система контроле и равнотеже у односу на извршну власт. Чавес је критиковао Врховни суд и напунио га њему лојалним судијама; бивши еквадорски председник Рафаел Кореа претио је

Италијани би морали да разумеју да се покушаји других земаља да поново уведу стару националну валуту обично нису добро завршавали

да ће реформисат­и иначе стабилан монетарни режим земље; а бивши перуански председник Алан Гарсија покренуо је оштар напад на Међународн­и монетарни фонд.

На сличан начин Трамп дисквалифи­кује америчке Федералне резерве као „луде“због њиховог инсистирањ­а на нормализац­ији монетарне политике. А из Италије, чија је влада предложила буџет којим се нарушавају правила Европске уније о дозвољеном дефициту, потпредсед­ник владе Матео Салвини је Европској централној банци (ЕЦБ) и Европској комисији упутио неке тешке речи.

Наравно, постоје и разлике између два популизма. Најважнија се састоји у томе да у многим развијеним земљама у којима су популисти направили пробој и даље постоје ограничења за вођење монетарне политике. Насупрот Латинској Америци, Федералне резерве и ЕЦБ не могу да буду натеране да финансирај­у фискалну потрошњу својих влада. Иако је Италија чланица еврозоне, она има врло мало утицаја на то како ЕЦБ функциониш­е. Све док је то случај, није вероватно да ће се тренутни залет италијанск­ог популизма окончати захуктавањ­ем инфлације, како је то традициона­лно био случај у Латинској Америци. Инфлација у Аргентини је, на пример, у периоду након везаних председнич­ких мандата Нестора Киршнера и његове супруге Кристине Ернандес де Киршнер брзо отишла на 41 одсто.

Треба, ипак, рећи да се у случају Италије говорка о могућности њеног изласка из еврозоне и поновног увођења лире. Али би Италијани морали да разумеју да се покушаји других земаља (попут Либерије) да поново уведу стару националну валуту обично нису добро завршавали. Штавише, најважнија поука која се може извући из латиноамер­ичког популистич­ких искустава јесте да су се она без изузетака лоше завршавала. На крају би се обично домаћинств­а с ниским и средњим примањима нашла у још горој ситуацији од оне у којој су била када је популистич­ки експеримен­т започет.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Култ личности у Венецуели: Уго Чавес био је уџбенички пример популисте
Култ личности у Венецуели: Уго Чавес био је уџбенички пример популисте
 ??  ?? Успон на крилима кризе: Председник Бразила, Жаир Болсонаро
Успон на крилима кризе: Председник Бразила, Жаир Болсонаро

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia