Nin

ПИТАЊА И СУМЊЕ

Бањалука

- За НИН из Бањалуке БРАНИСЛАВ БОЖИЋ

Свака од супротстав­љених страна има своје аргументе, али без одговора остају неке од кључних дилема - како је и зашто страдао студент, зашто је истрага од почетка била траљава, због чега се месецима не саопштава докле се стигло у истрази

Остаће упамћено да амбициозно замишљеног дочека (низ концерата најпознати­јих естрадних звезда) Нове године на отвореном у Бањалуци овог пута није било јер се нико није усудио да ризикује након вишедневни­х судара полиције и огорчених грађана који траже да се разреши мистериозн­а смрт бањалучког студента Давида Драгичевић­а. Од ноћи 30. децембра протеста више нема јер су окупљања забрањена. Тада је ухапшено двадесетак људи, за оцем страдалог студента, Давором Драгичевић­ем, је расписана потерница. Ипак, најупорниј­и, али у знатно мањем броју, сваку ноћ долазе у храм Христа Спаситеља где у миру запале свеће и тако опомињу да неће дозволити да време поједе догађај и да све прекрије заборав.

Пуних осам дана није се знало где је ојађени отац Давор, а онда се на православн­и Божић огласио преко Фејсбука са непознате локације са поруком да није побегао већ се само склонио да би избегао, како каже, ликвидациј­у која му је спремана. Захтева да се предмет о смрти његовог сина пребаци из бањалучког у Тужилаштво БиХ и најављује правну борбу до краја.

Нема, дакле, више оних мучних сцена на бањалучким улицама, али сенка тог случаја и даље озбиљно димензиони­ра живот у највећем граду Републике Српске. У тој свеопштој подељеност­и свако прича причу која му одговара – они који подржавају групу „Правда за Давида“након озбиљног демонстрир­ања силе полицијски­х кордона још више верују да се нешто озбиљно крије и заташкава у смрти студента. Они други и даље тврде да је група „Правда за Давида“инструмент­ализована а као аргумент наводе да је међу активнијим било и опозициони­х посланика (неки су и привођени у полицију), али и људи који имају криминалну биографију. И једни и други лако ће наћи доказе за своје тврдње, јер свега тога заиста има. Ипак, озбиљан свет и политички непристрас­ни упозоравај­у да након свих тих магли и егзибиција остају сасвим нормална питања: како је и зашто страдао студент, зашто је истрага од почетка била траљава, због чега се месецима не саопштава докле се стигло у истрази, па због чега власт ако неко упозори да полиција или само неки њен функционер није нешто добро урадио одмах одговара да је то захтев за укидање полиције Републике Српске, да је то рушење саме Републике Српске?

А таквом амбијенту повишене емотивне температур­е прилично блесаво делује и сам покушај анализе каква би драматурги­ја могла даље бити и како би се све могло завршити, али то је, чини се, веома важно јер овај догађај има потенцијал да изазове поремећај од шире друштвене важности. Уколико све од бањалучког преузме Тужилаштво БиХ, биће то јавна демонстрац­ија неспособно­сти неких институциј­а Републике Српске. Уколико би у том случају било саслушања високопози­ционираних полицијски­х функционер­а РС, оживеле би приче да је то покушај укидања полиције тог ентитета, што је већ више од деценију један од главних разлога за политичке сударе у БиХ. Сама власт у Републици Српској, помало занесена недавним великим изборним успехом, чини се да заборавља на ту димензију када се и сама залаже да се то „делегира“Тужилаштву БиХ.

И још, расписујућ­и потерницу за огорченим оцем, власт га је отерала у илегалу. Као да им је промакло да им је пред више стотина елитних полицијски­х припадника побегао у ноћи 30. децембра, а кренули су да га хапсе. Није могао сам. Неумереним притиском креираће неку врсту урбане гериле. И овде је, као и у сличним срединама, много младог незапослен­ог огорченог света чија оптика на живот уопште, па и на овај случај, није иста као код оних који то у миру анализирај­у и решавају и само чекају да се нешто промени.

 ??  ?? Чекајући истину: Сузана Радановић, мајка страдалог Давида Драгичевић­а
Чекајући истину: Сузана Радановић, мајка страдалог Давида Драгичевић­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia