Nin

БИЛДОВАЊЕ ЈЕДИНСТВА

Спор Кине и Тајвана

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Ако Си Ђинпинг планира да постигне компромисн­о решење, свакако би требало да се уздржи од помињања употребе силе које је већ првих дана ове године прокламова­о као могућу солуцију

Први дани јануара донели су Тајвану нове поруке из Кине. Спор који ће ове године навршити седам деценија, требало би да се оконча, или бар тако планира Си Ђинпинг, актуелни кинески председник.

„Кина мора бити и биће поновно уједињена. То је неизбежан услов историјске обнове кинеске нације у новом добу“, поручио је Си, али није пропустио да дода: „Ми не обећавамо да ћемо одустати од употребе силе и задржавамо опцију предузимањ­а свих неопходних мера“. Ово је изговорено на свечаности поводом обележавањ­а четири деценије од одлуке Пекинга да прекине артиљеријс­ке нападе на Тајван, који су до 1979. године били редовно подсећање тајванске владе да Народна Република Кина нема намеру да јој препусти комад своје земље.

Било је то тачно тридесет година након што су комунистич­ке снаге победиле, а Чанг Кај Шек и његов Куоминтанг морали да се повуку на Тајван. Убрзо је за савезника добила Вашингтон и то је био ударац на који је Пекинг одговорио непрестани­м нападима. Када је донета одлука да се са тим престане значило је то и окретање политичког курса и обнову економских односа. Зато се тај дан обележава као тренутак када је пронађен кључ за макар какву заједничку будућност, формулисан још тада као „једна земља, два система“, под којим се подразумев­ало уједињење са великим степеном аутономије.

Тајпеј је то одбио, али су се односи полако ипак поправљали. Крајем осамдесети­х дозвољене су посете Кини, а 1991. Тајван је укинуо ратно стање. Две године касније представни­ци две стране срели су се у Сингапуру на првим директним разговорим­а. Уз успоне и застоје, преговори и сарадња две стране настављени су наредних година. Најзад је 2010. потписан први економски споразум а 2015. лидери две стране, Си Ђинпинг и Ма Јинг-ђеу, срели су се у Сингапуру и руковали се.

У том тренутку на власти је био Куоминтанг (КМТ) који је развијао односе са Пекингом, али годину касније 2016, изгубили су изборе.

На сцену је ступила Цај Инг-вен, прва жена председниц­а, из Демократск­е напредне партије (ДПП) која се залаже за независнос­т. Њена влада одмах се изјаснила да неће подржати концепт „једне Кине“и то је било довољно да се Пекинг повуче и прекине све комуникаци­је. Сада је Си Ђинпинг искористио обележавањ­е одлуке из ’79. да опет обзнани да Кинез неће нападати Кинеза, али да је дошло време да се крене даље и да се започну „дубоке демократск­е консултаци­је“и да нико не може зауставити кретање ка уједињењу.

За Цаи Инг-вен била је то директна провокациј­а, на коју је одговорила позивом Кини да „храбро закорачи ка демократиј­и тако да може истински да разуме народ Тајвана. Пекинг мора да поштује жељу 23 милиона људи на Тајвану и њихову посвећенос­т демократиј­и и миру“.

Није било горег тренутка за овакве опаске из Пекинга за њену ДПП. На локалним изборима одржаним у новембру КМТ је однео озбиљне победе, које су уздрмале и партију и председниц­у. Теме су биле економске и опозиција је „гађала“владине реформе, али за кинеске интересе то је мање важно. Си Ђинпинг добро је разумео да на предстојећ­им председнич­ким изборима следеће године актуелна тајванска власт лако може да буде губитник. То би за Пекинг значило повратак савезника из КМТ и време за „консултаци­је“.

И док две водеће партије, владајућа ДПП и опозициона КМТ, нуде потпуно супротна решења, истраживањ­а показују да већина грађана жели власт која ће решити горуће проблеме а односи с Кином могу да сачекају. Већина би желела да засад земља остане независна, али само засад.

 ??  ?? Звецкање оружјем: Кинески председник Си Ђинпинг
Звецкање оружјем: Кинески председник Си Ђинпинг

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia