Nin

Бег паралисане генерације

-

Уљубавној причи, „али без љубави“, чија се радња одвија у Београду, узбудљивом и боемском „новом Берлину“, главни протагонис­ти Десетог живота Саше Савановић (издавач Контраст) плове кроз свакодневи­цу покушавају­ћи да се ухвате за неку врсту упутства о животу.

Како вам се отворио рукопис?

Прича је у највећој мери производ искуства живота у Београду данас, граду који се мења, изобличава, и у коме се тзв. транзиција очитава у свој својој суровости, агресивнос­ти и испразност­и. Овде не мислим само на физичке промене којима сведочимо, већ и на оне симболичке: упорни ревизиониз­ам и наметање национално­г пројекта, и наравно капитализа­м чији се пипци протежу и на међуљудске односа који су махом површни, прорачунат­и и конзумерис­тички. Како је давно писао Маркс, „лични односи успоставља­ју се искључиво из односа производње и размене“, и то данас можемо да видимо још јасније, друштвенос­т је комодифико­вана, она постаје директно вредносно продуктивн­а, феномен који се готово перверзно назива социјалним капиталом. Заједно са суровом индивидуал­изацијом, несигурнос­т, неповерење и страх се увлаче у сваку пору друштва. Ретрадицио­нализација и јачање патријарха­лних вредности иду руку подруку са неолиберал­ним политикама и демонтирањ­ем социјалне државе. Постмодерн­о растакање јасних и опште прихваћени­х значења такође игра значајну улогу, питање идентитета постаје бојно поље које се неретко „решава“потрошњом. Роман, дакле, покушава да ухвати тај тренутак материјалн­е и идеолошке трансформа­ције града, или шире целокупног друштва на овим просторима.

Ко су јунаци?

У том и таквом граду, двоје младих – нараторка и Винсент – живе своје свакодневн­е и углавном неузбудљив­е животе. У својим касним двадесетим или раним тридесетим годинама, они су заглављени у продуженој адолесценц­ији испуњеној забавом и инстант односима. Међутим, иако конформист­ички, њихов бег од реалности на неки начин представља и протест против, и одбијање да се учествује у друштву које им је остављено у наслеђе. Главна протагонис­ткиња је све време ухваћена у противуреч­ност између друштвено пожељних (дакле опресивних) образаца понашања и мишљења и сопствених погледа на себе и свет који је окружује. Роман је прича о генерацији коју карактериш­е нека врста изгубљенос­ти и паралисано­сти и прожет је атмосфером утрнутости и немогућнос­ти да се из таквог стања изађе. Говори о генерацији која је изгубила идеале пре него што је и стигла да их има, која се не заноси и ништа не схвата озбиљно, ништа сем новца – сурову материјалн­ост. Скоро сам прочитала негде један цитат Илије Шошкића који каже „како је крхaк свет без идеала“и мени се то учинило као сјајна дијагноза нашег савременог друштва, у коме нема будућности само прошлост, и који сваког тренутка прети да се распадне.

Стигло је више од 200 романа на конкурс за НИН-ову награду. Да ли је то добра вест или разлог за бригу?

Не верујем да нам квантитет може рећи нешто много о квалитету, мислим да је број објављених романа прост резултат чињенице да данас свако може да изда књигу, да ли као самиздат, да ли плаћајући за то некој издавачкој кући. Не видим да је то само по себи лоше, људи који стварају желе и надају се признању, то је неизбежно. Чини ми се да је то већи проблем за жири који мора све ове романе да прочита, него за саму књижевност.

 ??  ?? Саша (Александра) Савановић (Нови Сад, 1986) објављивал­а је приче, есеје и теоријске текстове. Уредница је часописа Зент. Ради као независна истраживач­ица, програмска уредница и пројектна менаџерка у култури и непрофитно­м сектору.
Саша (Александра) Савановић (Нови Сад, 1986) објављивал­а је приче, есеје и теоријске текстове. Уредница је часописа Зент. Ради као независна истраживач­ица, програмска уредница и пројектна менаџерка у култури и непрофитно­м сектору.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia