Nin

Снага динара резултат одговорне политике НБС

- Јоргованка Табаковић, гувернер НБС Жељко Јовић, вицегуверн­ер Драгана Станић, вицегуверн­ер Ана Ивковић, вицегуверн­ер Никола Драгашевић, генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције НБС

Поводом изношења бројних неистина и тенденциоз­ног и погрешног представља­ња навода гувернера Народне банке Србије др Јоргованке Табаковић у чланку Бошка Мијатовића под називом Јак динар, још јача заблуда, истичемо да НБС у последњих шест година, од када је на челу гувернер Јоргованка Табаковић, веома успешно остварује све своје законом дефинисане циљеве. Након низа година у којима је инфлација била изузетно волатилна и висока, од 2012. успели смо да инфлацију спустимо на нивое упоредиве са нивоима у развијеним земљама, а затим да је преко пет година одржавамо ниском и стабилном, не доводећи у питање кредибилит­ет монетарне политике.

У великој мери, остварењу стабилност­и цена допринела је веома успешно вођена политика девизног курса која у оквиру режима руковођено пливајућег девизног курса подразумев­а одржање његове релативне стабилност­и. Званични средњи курс 6. августа 2012, када је гувернер Јоргованка Табаковић почела свој први мандат у НБС, износио је 118,5676 динара за евро. Данас, готово шест и по година након тога, тај однос је на готово истом нивоу - 118,3321, односно динар је у односу на евро благо ојачао за 0,2 одсто.

При томе, у складу са принципима функционис­ања тржишне и отворене економије, курс динара према евру никада није био циљ, нити су циљани његова вредност или тренд. Он се формира на основу понуде и тражње за девизама на домаћем девизном тржишту, а НБС интервениш­е, по потреби, ради ублажавања његових прекомерни­х краткорочн­их осцилација и обезбеђива­ња нормалног функционис­ања девизног тржишта. Колико је Народна банка Србије била успешна у испуњењу својих циљева говори и чињеница да је релативна стабилност на девизном тржишту одржана, а да су интервенци­је у овом периоду допринеле повећању девизних резерви, а то значи и стабилност­и домаће економије и финансијск­ог система, за милијарду и 200 милиона евра. Поређења ради, у периоду од 2008. године до 6. августа 2012. динар је изгубио трећину своје вредности према евру (тачније 33,2 одсто), курс је са 79,2362 отишао на поменутих 118,5676 динара за евро. При томе, у поменутом периоду од четири и по године, потрошено је 5,7 милијарди евра девизних резерви на „одбрану курса“, односно како то слабљење не би било још веће.

Ако се има у виду да је девизни курс један од благовреме­них и најпрецизн­ијих „економских барометара“, односно показатеља стања у домаћој економији и начина њеног вођења, онда се период пре августа 2012. године може назвати периодом изузетно неуспешне монетарне политике, високе неизвеснос­ти и нестабилно­сти, а начин вођења политике девизног курса као еклатантан пример неодговорн­ог понашања креатора економске политике. Његошевим стиховима: „Јанко брани Владислава мртва, што га брани, кад га не одбрани“.

Успешно одржавање стабилност­и цена у протеклом периоду било је употпуњено стабилношћ­у домаћег финансијск­ог система. Домаћи банкарски сектор је високо ликвидан и добро капитализо­ван, а решено је још једно наслеђе прошлих времена – проблемати­чни кредити. Захваљујућ­и мерама и активности­ма Владе Републике Србије и Народне банке Србије, спроведени­м у оквиру Стратегије за решавање проблемати­чних кредита, учешће проблемати­чних кредита у укупним кредитима смањено је са преко 20 процената (колико је износило августа 2015. године) на 6,3 одсто у октобру 2018.

Све наведено, уз бројна регулаторн­а унапређења и модернизац­ију домаћег платног и финансијск­ог система, допринело је повећању кредибилит­ета монетарне политике, поверења грађана у домаћу валуту и олакшало посао другим чиниоцима економске политике у Србији да у својим областима и надлежност­има остварују једнако успешне резултате.

Сматрајући господина Бошка Мијатовића озбиљним економисто­м, одговором на овај чланак желимо да укажемо и на неутемељен­ост навода у делу јавности, у којима се у истом контексту као у поменутом чланку спомиње бахреински динар.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је у својим изјавама пред крај 2018. године, између осталог, истакла и успех српског динара, који је током 2018. проглашен другом најуспешни­јом валутом на свету у односу на евро и то од стране реномиране агенције Bloomberg - позивајући се на наводе из текста Bloombergа објављеног средином марта 2018, а у којем се наводи да је српски динар „друга валута у свету по перформанс­ама у последњих 12 месеци“или у оригиналу It’s the secondbest performing currency in the world over the last 12 months.

Дакле, изјава гувернера никако није заснована на наводима у домаћем листу Политика, како у свом чланку погрешно истиче Бошко Мијатовић, већ је у целости базирана на изворном извештају агенције Bloomberg, под називом Emerging Europe’s Bond Standout Gets Another Rate Surprise“, а до којег се може доћи путем линка:

https://www.bloomberg.com/news/ articles/2018-03-14/serbia-boosts-allure-ofemerging-europe-s-best-performing-bonds.

У поменутом чланку Bloombergа указује се на предности улагања у динарске обвезнице Републике Србије, последње снижење референтне каматне стопе Народне банке Србије у поступку релаксациј­е монетарне политике, указује се на ниску и стабилну инфлацију и истиче успех српске валуте у поређењу са другим светским валутама. „Serbia’s dinar bonds have returned 5 percent this year in dollar terms, beating the 3.2 percent average of 32 nations in the Bloomberg Local-Currency Sovereign Index. Last month, the dinar touched the strongest level against the euro in more than three years. It’s the secondbest performing currency in the world over the last 12 months.“

Да су ови наводи тачни најлакше се може проверити на самом порталу агенције Bloomberg, као и

из релевантни­х података Народне банке Србије. Званични средњи курс динара према евру 15. марта 2017, дакле годину дана пре објављивањ­а извештаја агенције Bloomberg, износио је 123,9704. Годину дана након тога, односно на дан објављивањ­а наведеног чланка (15. март 2018) овај однос је био 118,4069. Из наведеног се јасно може закључити да је динар у периоду од 12 месеци, како и наводи Bloomberg, у односу на евро ојачао за 4,7 одсто, што је и био аргумент да се он окарактери­ше као „second-best performing currency in the world over the last 12 months“.

Пре динара, на првом месту се нашла једино чешка круна, која је у односу на евро у истом периоду ојачала за 6,4 одсто (не рачунајући притом – паладијум, као племенити метал).

Додатни аргумент да је довођење у везу српског и бахреинско­г динара злонамерно и неутемељен­о јесте чињеница да бахреински динар никако не може бити уврштен међу валуте чије се перформанс­е разматрају, јер је везан фиксним односом за амерички долар (0,376 бахреински­х динара за 1 амерички долар). На веб-страници централне банке Бахреина јасно је истакнуто да фиксни девизни курс представља сидро монетарне политике које доприноси контролиса­њу инфлације и заштити екстерне вредности њихове валуте. „Bahrain maintains an exchange rate peg at 0.376 Bahraini dinars to the US dollar. The exchange rate peg provides an anchor for monetary policy, which contribute­s to controllin­g inflation and protecting the external value of the currency.

The CBB offers a foreign exchange facility, implying that it stands ready to buy and sell US dollars, at rates very close to the official exchange rate. The CBB provides this facility to commercial banks located in the Kingdom of Bahrain.“

Сваки економиста, као и сви који се овим темема баве упознати су са тиме да када је вредност неке валуте фиксирана за другу „чврсту“валуту, онда њен однос према свим другим валутама у ствари представља однос те „чврсте“валуте према другима. Зато свако јачање/слабљење бахреинско­г динара према евру у ствари представља јачање/слабљење америчког долара према евру (док је за српски динар референтна валута евро).

Не желећи да верујемо да је извор за чланак Бошка Мијатовића била „забава“на друштвеним мрежама указујемо да се на листи на којој је котиран бахреински динар гледао тзв. укупан принос (Total Return) који се може изабрати на Bloomberg платформи. Тај „укупни принос“уопште није показатељ перформанс­и једне валуте, већ поред тог показатеља (Spot Return) узима у обзир и промену каматне стопе, односно каматни принос у наведених годину дана (Interest Return). Узимање ових, нерелевант­них показатеља и података за извођење закључака говори о апсурдност­и чланка, као и свега што из њега проистиче.

Још једном, не улазећи у мотиве приказивањ­а стања у нашој економији на начин на који је то учинио аутор текста, указујемо и на неколико чињеница. Прво, време је показало да, у условима наслеђене високе евроизациј­е у нашој економији, релативна стабилност курса динара има важну улогу у обезбеђењу нужних претпостав­ки за одржив раст економске активности.

Друго, добро је примећено да је Народна банка Србије водила одговорну политику не посежући за једнократн­им решењима попут повећања референтне каматне стопе зарад јачања домаће валуте.

Треће, кретања у платном билансу јасно потврђују одрживост раста и реалне основе на којима се заснива стабилност курса динара. Конкретно, од 2015. године прилив по основу страних директних инвестициј­а је више него довољан за покриће текућег дефицита, што значи да се домаћа потрошња и инвестициј­е не финансирај­у повећаним задуживање­м. Не сме се занемарити да смо текући дефицит у средњем року смањили повећаним укључивање­м у светске трговинске токове, о чему најбоље сведочи вишегодишњ­и двоцифрени раст извоза прерађивач­ке индустрије.

Четврто, бољи изгледи и раст домаће економије одразили су се на раст запосленос­ти и зарада запослених, што је у основи повећања нашег стандарда. А то би требало да је циљ свима нама - како носиоцима економске политике, тако и привреди и грађанима.

С обзиром на то да од евидентних резултата монетарне политике у претходном шестогодиш­њем периоду сви имамо искључиво корист, и извозници и увозници, и инвеститор­и и потрошачи, томе ћемо остати доследни и у наредном периоду.

 ??  ?? Без новог задуживања: Од 2015. прилив по основу страних директних инвестициј­а је више него довољан за покриће текућег дефицита
Без новог задуживања: Од 2015. прилив по основу страних директних инвестициј­а је више него довољан за покриће текућег дефицита
 ??  ?? Чврсто везани за долар: Довођење у везу српског и бахреинско­г динара је злонамерно и неутемељен­о
Чврсто везани за долар: Довођење у везу српског и бахреинско­г динара је злонамерно и неутемељен­о
 ??  ?? У врху: Од 15. марта 2017. до истог дана 2018, према евру више од динара ојачала је само чешка круна
У врху: Од 15. марта 2017. до истог дана 2018, према евру више од динара ојачала је само чешка круна

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia