Nin

Вулиново министарст­во за онај свет

-

Постоји један период у години када се просечни запослени грађанин Србије прави мртав, а није онај када поштар позвони са плавом ковертом из суда.

Између Нове године и Божића, па још који дан до српске Нове године, већина грађана нестане са лица земље, због чега Молдер и Скали већ размишљају да овде сниме наставак Досијеа Икс. Министар одбране Александар Вулин честитао је Божић свим припадници­ма војске, свим верницима, али и патријарху Павлу, вероватно сматравши да се и он само прави мртав као и већина оних грађана које мрзи да раде. И док су грађани похрлили у раковички манастир да виде да ли је патријарх Павле стварно устао из мртвих, испоставил­о се да је Вулину наводно неко други писао честитку, а да то чак није био ниједан од преосталих Вулина.

„Ко пише ова саопштења?“, улетео је избезумљен­и Вулин у канцелариј­у поред своје. „Како ко? Па ви шефе, пише у наслову `Честитка министра одбране`.“„Па је л’ ви не знате да сам ја због високе диоптрије ослобођен писања честитки у војсци? Патријарх Павле је мртав! И Коштуница ме је позвао да ми се руга.“„Немогуће, пре неки дан смо га видели како седи поред Цркве Светог Марка у Ташмајдану. Патријарха Павла, а Коштуницу како храни голубове.“„То је био споменик!“„Богами делује уверљиво. Више него ваша прича о парама од тетке из Канаде.“„Па зар не знате ко је председник­ов омиљени патријарх?“„А, па да, Герман! Вучић је добар са Ангелом Меркел.“„Ма не тај, и тај је одавно почивши, него онај који за Вучића каже да се бори као лав.“ „Лазар Ристовски је патријарх? Зар он није краљ?“„Следећи пут само пошаљите поруку у стиху.“

Након што су утврдили да се патријарх Павле оправдано неће појавити на послу ни после српске Нове године, у Министарст­ву одбране, које се уместо Пасуљански­м више бави небеским ливадама, исправили су грешку и Божић честитали патријарху Иринеју. Министар Вулин изјавио је како неће никога казнити за погрешно честитање Божића, јер је он социјалист­а и левичар и да не верује у кажњавање радника за сваку грешку, поред тога што као социјалист­а и левичар не верује ни у Божић, али га је, ипак, путем посредника, честитао верницима и двојици патријарха.

Није се само Вулиново Министарст­во за онај свет бавило сатиром током божићних празника. Афористича­рка Ошишаног јежа Јасмина Буква прочитала је свој афоризам на телевизији Пинк у Жикиној Шареници. „Истрага је показала да је Борко и пре Крушевца био ударен у главу“, рекла је она, због чега се чак и присутна публика правила мртвом, чиме је послала поруку да се нико нормалан не би насмејао на исмевање покушаја убиства. Жика Николић је хитро реаговао, упитавши: „Шта, нема аплауза?“, што је отприлике реченица коју најчешће изговара у својој емисији. Контравизи­ја је добила нову гошћу, а Живорад Николић нову тему за своју колумну, коју ионако пише неко други, као и Вулину божићне честитке.

Буква је, поред афоризма о Борку Стефановић­у, код Жике у Шареници

имала још један мудар афоризам: „Толико нам је пута речено да смо глупи, да то више и не треба доказивати“. Ту је потпуно у праву, чиме је заслужила да НИНове лекторе замолимо да у њеном презимену Буква ипак оставе велико почетно слово.

У Министарст­ву одбране, које се уместо Пасуљански­м више бави небеским ливадама, исправили су грешку и Божић честитали патријарху Иринеју а не Павлу. Вулин је рекао да као социјалист­а и левичар не верује у кажњавање радника за сваку грешку, мада као социјалист­а и левичар вероватно не верује ни у Божић

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia