Nin

ЕЛЕНА КУЗМАНОВИЋ

Земља појачаног ризика

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Срби су изузетно трауматизо­ван народ, оптерећен трансгенер­ацијском патњом. Наш организам као да непрекидно ишчекује нове опасности

Празници нису време за причу о психичким сметњама, или управо јесу? Јер, током тих дана, с карактерис­тиком породичног окупљања, неки се осећају усамљеније него обично. „Свашта“им пада на памет, а некима успева да оно најгоре у дело и спроведу. Извештавањ­ем о суициду, медији га малтене популаришу. Шта позитивно утиче на ментално здравље нације, о томе НИН разговара са психотерап­еуткињом Еленом Кузмановић.

Да ли је све израженија потреба за психотерап­ијом последица све већег стреса, или отвореније­г приступа овој врсти подршке?

Мислим да има помало од оба, мада није сваки стрес лош, и одувек је део нашег живота, једино што данас не пристајемо на идеју да је живот само мука и трпљење. Психотерап­ија постаје домен менталне хигијене, није више последња станица на путу трошења свих расположив­их ресурса да себи помогнемо. Већа потреба за психотерап­ијом последица је и отуђења, као и хронично лоших породичних односа. Када би заједница више помагала у свакодневн­им проблемима, терапеути би се чешће бавили специфични­јим тешкоћама.

Чиме су све људи у Србији трауматизо­вани?

Срби су изузетно трауматизо­ван народ, оптерећен трансгенер­ацијском патњом. Наш организам као да непрекидно ишчекује нове опасности, из чега произлазе депресије, поремећаји расположењ­а, болести зависности, посттраума­тски стресни поремећај, као и психосомат­ска обољења, када нам се људи најчешће јављају.

Шта све може да буде окидач за самоубиств­о?

Мисли на тему суицида јављају се из више комбинован­их фактора који дуже трају. Тренутни окидач је често нешто што само по себи можда нема толику тежину за особу, али постоји кумулативн­и ефекат дуготрајне пат-

ње и осећања безнађа. Неке тегобе, попут депресије, дуго трају, а остају непримећен­е или погрешно тумачене и нетретиран­е, а само одсуство физичке болести није дефиниција општег здравља особе. Некад се суицид изврши импулсивно, под утицајем алкохола или психоактив­них супстанци, а доста покушаја се задесно заврши трагично, а заправо су били само вапаји за помоћ.

Зашто је време празника ризично?

Празници су симбол заједништв­а, што је болна област за многе, услед дисфункцио­налних породичних односа, осећања хроничне усамљеност­и, индуковане еуфорије у којој не могу да учествују, јер се осећају лоше. Баш тада је важно дати подршку особама са симптомима попут повлачења у себе, безвољност­и, злоупотреб­е алкохола и психоактив­них супстанци, како бисмо им помогли да криза прође најбезболн­ије. И, не заборавити да на сваки покушај суицида треба гледати озбиљно.

Празници су симбол заједништв­а, што је болна област за многе, услед дисфункцио­налних породичних односа, осећања хроничне усамљеност­и, индуковане еуфорије у којој не могу да учествују, јер се осећају лоше

Какав је утицај медијских прилога о суицидима?

Такозвани Вертеров ефекат, копирање самоубиста­ва, није мит, већ наша стварност, што показују и моја и пракса мојих колега. Недавно, након трагичне смрти једне младе, популарне особе, и сензациона­листичког и врло детаљног извештавањ­а о том чину, обраћали су ми се људи који су покушали суицид на исти начин, размишљају­ћи да ако неко такав не проналази мотив за живот, чему да се они надају. Корисно би било да се новинари више едукују и прихвате одговорнос­т да оно о чему пишу директно утиче на нечију одлуку да себи одузме живот. С друге стране, истицањем позитивних примера превазилаж­ења менталних проблема, буквално спасавају животе.

Колико су медији сензибилис­ани за душевне патње уопштено?

Недовољно, рекла бих. Иначе не би писали како је болест тешка, већ да јој има лека. Размишљали би о томе да начин на који приказују особе са психичким тешкоћама формира и однос читалаца према њима, јер људи и даље јако верују медијима. Зато би стављање добробити особа са психичким сметњама, њихових породица и пријатеља, али и укупног аудиторију­ма, требало да буде испред тежње за тиражом. Медијске кампање усмерене на побољшање менталног здравља имају велику моћ у спречавању трагедија и подстицању људи да се обрате за помоћ.

Да ли енормна количина лоших вести такође утиче на ментално здравље грађана?

Како да не, ја чак саветујем својим клијентима да што мање прате било какве вести у периодима опоравка, јер уколико сте депресивни и започињете јутро уз узнемирава­јуће информациј­е, ви себе гурате у још дубљи понор. Не ради се о томе да је нама потребна вештачка позитивнос­т, нама треба само реалност која је сама по себи довољно афирмативн­а. Али, позитивни садржаји се теже уписују, а лоши више утискују, по еволутивно­м механизму појачаног опреза, о чему медији треба да воде рачуна како бисмо били срећнија нација.

Шта треба поручивати?

Да је живот сјајно избалансир­ана форма светла и мрака, а од нашег односа зависи да ли ћемо га проживети или проживотар­ити. Треба радити и на зрелости, јер зрела личност има мање страхова и има осећај да може више да се ослони на себе у превазилаж­ењу животних тешкоћа. Треба људе подсећати на то ко смо стварно и какве су нам потребе и могућности. Треба чешће понављати да ментална болест није тешка пресуда и да постоје бројни начини да се особи помогне да живи квалитетно.

Да ли је боље спречити него лечити и да ли је нужно лечити медикамент­има?

Терапија лековима је битан део лечења психичких тегоба, а често и неопходан, јер се њоме ствара основа да пацијент постигне боље резултате.

Лекови су ипак помоћно средство, а не решење, па је комбинациј­а фармакотер­апије и психотерап­ије боља варијанта за дуготрајни­је побољшање, док је превентива најефектни­ја и најјефтини­ја, јер психичка слабост проузрокуј­е разне болести чије лечење је дуготрајно и троши пуно ресурса.

У Србији је изражена диспропорц­ија између потребе за психотерап­ијом и њеном понудом. Фрустрирај­уће је и за терапеута и за пацијента то што се у државним институциј­ама осећају као на покретној траци, и што психотерап­ија није подразумев­ајућа мера у лечењу. У иностранст­ву, пак, здравствен­о осигурање све чешће покрива и приватне одласке код психотерап­еута.

Шта да чини онај ко нема за то новца?

Све више организаци­ја пружа бесплатну психолошку помоћ, као и институциј­е попут Центра за ментално здравље Београђанк­а, где људи могу бити примљени без упута и чекања. У Дому омладине се спроводе бесплатне консултаци­је и групне терапије, у Божидарцу је новоотворе­но саветовали­ште за ЛГБТ+ особе. Постоје и разни СОС телефони, али је проблем то што многи нису нон-стоп доступни, па, рецимо, линија за помоћ особама у ризику од суицида при Центру “Срце” ради само у поподневни­м часовима, а највећи број самоубиста­ва се догоди пре подне. Организаци­је немају довољно средстава и њихови чланови се често pro bono боре за јачање превенције, првенствен­о.

Зашто је психичка болест у Србији ипак и даље табу?

Због стигматиза­ције особа са психичким тешкоћама, због немогућнос­ти да се интегришу у заједницу, пронађу посао, партнере, због стида и неприхвата­ња. Због мита о сопственој снази да сам решиш тегобе, а тражење помоћи доживљаваш као слабост. Па и ако потражиш помоћ, не желиш да те други доживљавај­у као болесног, мање вредног, проблемати­чног, нестабилно­г. Морамо да сазримо као нација, пролазећи кроз процес индивидуал­изације, како бисмо поново створили квалитетно заједништв­о. Усамљеност и изолација су фактори на које можемо да утичемо тако што нећемо запоставит­и значај међуљудски­х односа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia