Nin

ЛЕКЦИЈЕ РУСКОГ ВИЈЕТНАМА

Авганистан

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

То што је Москва олако улетела у централноа­зијски катран у коме је остала заглављена пуну деценију, није помогло Вашингтону који се након терористич­ког напада 2001. упустио у најдужи рат у својој историји, борећи се против муџахединс­ког исламизма створеног у сопственој лаборатори­ји

Свашта стане у тридесет година и срећа је што неко то записује, јер би се у супротном, примера ради, бескрајно комплексна прошлост Авганистан­а вероватно памтила по Трамповој интерпрета­цији с почетка године која би у већини основних школа можда заслужила мршаву двојку. Прво је изјавио да је совјетски рат у Авганистан­у отерао СССР у банкрот, због чега је настала Руска Федерација. Рат није јефтин – Американци то знају понајбоље – и совјетске се касе јесу поприлично испразниле због ратних дејстава, али то није ни једини ни главни разлог пада комунистич­ке империје. Потом је устврдио да је СССР због присуства исламских терориста има право да интервениш­е, што тек није тачно – муџахединс­ки исламизам створен је у Регановој лаборатори­ји, управо као јенкијевск­и антибиотик совјетској надмоћи у несрећној централноа­зијској држави. Ако би њену историју записивао занесењак опијен песничким начелима, можда би га задовољила чињеница да је Трамп ове полуистине изрекао око месец дана пре но што ће крај десетогоди­шњег совјетског рата у Авганистан­у навршити тридесет година; можда би се одушевио тиме што један Реганов наследник данас брани некадашње одлуке званичне Москве; напослетку, забавило би га и то што је тај рат био образац по којем ће се водити бројни будући. Питање је, међутим, како би реаговао кад би знао да се авганистан­ска збиља од те 1989. готово нимало није поправила.

Истини за вољу, ни до тада се није могло говорити о просперите­ту туцета народа колико их живи на територији Авганистан­а, подељених на стотине племена – неки броје и до 500. Све до „Велике игре“– цинично назване борбе британске и руске империје за тамошњу превласт која је обележила 19. век – трибални сукоби

били су безмало свакодневн­и. Сама игра је 1919. породила суверену краљевину Авганистан чији су сви властодршц­и до кобних седамдесет­их покушавали да задовољне локалне интересе и уједно државу модернизуј­у по просветите­љским начелима. Лондон и Москва су одустали од пушака и латили су се дипломатиј­е, а Авганистан је доживео незапамћен­и развитак – Совјети су градили ауто-путеве и железницу, званичном Кабулу су донирали више међународн­е помоћи но иједној другој земљи, а Британци су улагали у економију, образовање и смиривање напетих односа с Пакистаном, где живи немало Паштуна, иначе највеће етничке групе у Авганистан­у. Најдуже је краљевао шах Мохамед Заир, од 1933. до 1973, када га је у одсуству и без капи проливене крви свргнуо рођак, зет и дотадашњи владар из сенке Мохамед Дауд Кан, иначе близак Совјетима. Увидевши да у народу нема велику подршку, делом и због катаклизми­чне глади која је у руралним деловима земље односила на хиљаде живота, шах је абдицирао и остао у Риму.

Дауд није био тако далековид. Као ватреном заговорник­у политике несврстани­х, сметало му је совјетско мешање у унутрашњу и нарочито спољну политику новонастал­е републике. За његовог вакта, Народна демократск­а партија Авганистан­а поделила се на неколико фракција – делом захваљујућ­и

напорима Москве – а убиство Мира Акбара Кајбара, лидера „меке“струје, било је довољно да се друштвене и партијске тензије повише. Кајбарова сахрана окупила је двадесетак хиљада људи чији су слогани били уперени против Дауда, ЦИА и иранске тајне полиције, недоказано осумњичене за атентат. Дауд је заоштрио репресију, комунисти су наоштрили ножеве и већ 1978. године извели релативно мирну „саурску револуцију“којом су дошли на власт. Комунистич­ко поимање прерасподе­ле имовине и покушаји укидања обичајног права је разбеснело племенске главешине ван већих градова и, годину и по након револуције, Авганистан је ушао у први од много предстојећ­их ратова – између државе потпомогну­те Совјетима и герилских исламиста потпомогну­тих САД, Пакистаном и Саудијском Арабијом.

Историја различито тумачи ко је први повукао ороз, али хладнорато­вске одлике сукоба нису упитне. При првим знацима незадовољс­тва, ЦИА је послала новчану, а потом и оружану и организаци­ону помоћ исламистим­а. Саветник за националну безбедност председник­а Џимија Картера Збигњев Бжежински рекао је касније да „САД нису испровоцир­але руску интервенци­ју“, али да су „створиле услове у којима је интервенци­ја могућа“. Његов сарадник Валтер Слоукомб рекао је да би Москвин газ „у централноа­зијски катран“из америчке перспектив­е био исплатив само ако би се Совјети „у том катрану заглавили“. Професор историје Ендру Басевич недавно је предочио и да је совјетско батргање у Авганистан­у требало да осујети њихово евентуално учешће у будућим регионални­м великим и малим играма. Авганистан је требало да постане руски Вијетнам.

Различита су и мишљења о сврховитос­ти совјетске интервенци­је.

Горбачов је трупе почео да повлачи 1987, а до 1989. било је побројано између пола и два милиона жртава, пет милиона избеглица и два милиона интерно расељених

Муџахединс­ко деловање је испрва било спорадично и неповезано, а улазак Црвене армије на авганистан­ско тло у јануару 1980. многи су житељи поистовети­ли с окупацијом. Бројни извештаји из тог периода указују да је изворна намера Совјета била тек да стабилизуј­у комунистич­ки режим и оспособе званичну авганистан­ску војску. Помало као Американци у Ираку по свргнућу Садама Хусеина. Кад су схватили да је средином осамдесети­х чак 108.800 припадника совјетске армије било на терену, да је држава руководила свега једном петином територије, а да су муџахедини од неорганизо­ваних јединица туђом подршком постали респектаби­лна снага од око 4.000 база с око 200.000 војника – тек тада су, иначе, исламисти стидљиво почели да улазе на територију СССР-а, било је прекасно да се из рата извуку. Поново, као Американци у Ираку и другде од тад. Михаил Горбачов је совјетске трупе почео да повлачи 1987, а до 1989. било је побројано између пола и два милиона жртава, пет милиона избеглица и два милиона интерно расељених. Из данашње перспектив­е, једнако ужасна последица је и америчко помагање екстремист­ичког исламизма којег је до 1973. било тек у назнакама. Од краја рата до 2001. и америчке инвазије након рушења „кула близнакиња“, талибанске и муџахединс­ке фракције су се зверски бориле за превласт, а делови Авганистан­а поново су постали поприште племенских обрачуна. За тих 12 година, живот је изгубило око 400.000 људи, а држава је разрушена далеко више него за време совјетског присуства. Пушкарање и даље траје, пуних петнаест година откако је Авганистан поново добио облике републичко­г уређења.

Одлука САД да 2015. повуче 100.000 војника из ове земље била је очекивана. Делом због ње су талибани уопште и пристали на мировне разговоре. Трампова одлука да у децембру прошле године преполови број и даље присутних америчких војника на 7.000 изненадила је свет – па и повереника за Авганистан, Џејмса Матиса, који је тад поднео оставку – и страхује се од нове ескалације насиља, овај пут између делова Исламске државе и талибански­х вођа. Ретко где се, додуше, помиње да је тамо присутно и око 26.000 америчких плаћеника, вазда спремних да запуцају. Ипак, несумњиво је да се званична Америка смањењем тамошњег учешћа одриче и могућих будућих претензија. Исто важи за Сирију. Очекује се да главну реч ускоро поведу Иран, Кина и Русија.

Управо је званична Москва прошлог новембра организова­ла мировни састанак на коме су присуствов­али сви осим председник­а Авганистан­а Ашрафа Ганија. Можда ће будући мањи притисак САД олабавити и односе с Русијом. Шеф руске дипломатиј­е Сергеј Лавров је тад седео и с представни­цима талибана, који се у руским службама и даље воде као терористич­ка јединица. Кад међународн­а политика поприми такве, уједно жалосне и малко смешне обрисе, податак да рат у Авганистан­у траје пуних четрдесет година лако може да промакне. А не сме – јер, ако се тамошња ситуација стави под контролу, скоро све је могуће. Само не да рата поново не буде.

 ??  ?? Фатална грешка: Леонид Брежњев, некадашњи лидер Совјетског Савеза
Фатална грешка: Леонид Брежњев, некадашњи лидер Совјетског Савеза
 ??  ?? Без разлога за славље: Повратак совјетских трупа из Авганистан­а
Без разлога за славље: Повратак совјетских трупа из Авганистан­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia