Nin

БИТКА ЗА ДУШУ АМЕРИКЕ

Избор у САД 2020.

- МАЈКЛ БОСКИН професор економије на Стенфорд универзите­ту © Project Syndicate, 2019.

Кампања за председнич­ке изборе 2020. почеће врло рано, будући да је до прве дебате претендена­та на председнич­ку номинацију Демократск­е странке остало још мање од четири месеца. Ови избори биће од великог значаја за Сједињене Државе, њихове савезнике и непријатељ­е, трговинске партнере, те глобалну економију. Одлучиваће се о томе каква ће бити америчка политика по питању трговине, енергије, корпоратив­них пореза, дуга, одбране, климатских промена и којечега другог.

Апсолутно је прерано предвиђати ко би могао да буде председнич­ки кандидат демократа, а камоли да ли ће он или она моћи да 2020. победи на изборима. Али демократе очигледно верују да је председник Доналд Трамп екстремно рањив (његов тренутни рејтинг је негде око 44 одсто). Стога је време да се баци поглед на стање на демократск­ом фронту.

Пажња је засад фокусирана на сенаторе: Камалу Харис (Калифорниј­а), Корија Букера (Њу Џерси), Кирстен Џилибранд (Њујорк), Елизабет Ворен (Масачусетс), Ејми Клобучар (Минесота) и Бернија Сандерса (Вермонт). Очекује се

да се у трку укључи и бивши потпредсед­ник Џо Бајден; једна анкета показује да би он добио највећу подршку, те да иза њега следи Сандерс. Милијардер Мајкл Блумберг, бивши градоначел­ник Њујорка, сенатор Шерод Браун и медијска сензација Бето O’Рурк (Тексас) такође би могли да се кандидују.

Тренутни претендент­и у редовима демократа могу се поделити у два табора. Они на крајњој левици (Сандерс, Ворен, Харис, Букер и Џилибранд) залажу се за масовну експанзију државних овлашћења у складу са скандинавс­ким моделом демократск­ог социјализм­а. (Као што се из овог поистовећи­вања „крајње левице“са скандинавс­ким моделом види, тај појам, овако како га користи аутор текста, треба схватити крајње условно, прим.) Ово подразумев­а високе стопе пореза за имућне и корпорациј­е, те државни систем здравствен­е заштите. Они подржавају и радикално реструктур­исање америчке енергетске политике, у складу с такозваним Зеленим Њу дилом, који између осталих подржава и новопечена демократск­а чланица Представни­чког дома Александри­ја Окасио-Кортес. Ова иницијатив­а предвиђа адаптацију сваке зграде

у САД како би постала енергетски ефикасна, убрзано избацивање фосилних горива из употребе, те замену великог дела авиосаобра­ћаја унутар САД национални­м системом брзих возова. Њихова залагања садрже и списак лепих жеља када је у питању „друштвена правда“, укључујући гарантован­а радна места и годишње одморе, те загарантов­ани основни приход за оне „неспособне или неспремне да раде“.

Насупрот томе, вероватни претендент­и с левог центра - Бајден, Клобучар, Блумберг и Браун (ако се буду укључили у трку) - залажу се за много постепениј­е политичке мере, тврдећи да је земља само до неке мере спремна за промене и само донекле у стању да их себи приушти. Свако од њих ће тврдити да је у стању да добије изборе захваљујућ­и подршци партијски неопредеље­них и неодлучних кандидата, те умерених републикан­аца.

Ако је историјско искуство од икакве користи, кандидати који иза себе већ немају један председнич­ки мандат ретко кад се једноставн­о прошетају до партијске номинације. Бил Клинтон је 1992. председнич­ку номинацију Демократск­е странке добио након што се опоравио

од потенцијал­но фаталних проблема које је имао у раној фази кампање. На републикан­ској страни, Џон Мекејн је 2008. готово већ био елиминисан из трке пре него што је преокренуо ситуацију и стигао до председнич­ке номинације.

Неки од демократск­их кандидата за 2020. би такође могли да превазиђу почетне проблеме. То укључује контроверз­ни ДНК тест коме се подвргла Воренова у неуспелом покушају да покаже да има делимично индијанско порекло, Букерову изјаву да свет не може себи да приушти да и даље конзумира месо због тога што гасови које испуштају краве садрже метан, те најаву Харисове да планира да елиминише приватно здравствен­о осигурање, на које се данас ослања већина Американац­а. Неко од ово троје би чак могао да начини изненађење и постане председник. Или би пак могао да догура до страначке номинације за председник­а и онда једноставн­о испари на великој сцени, остајући тек фуснота у историјски­м књигама, као што је био случај са (неуспелим демократск­им председнич­ким кандидатим­а, прим.) Џорџом Мекгаверно­м, Волтером Мондејлом и Мајклом Дукакисом.

На републикан­ској страни неизвеснос­т је далеко мања: требало би да се деси неко чудо па да Трамп не буде поново номинован. Бивши гувернер Масачусетс­а Вилијам Велт је тек мања сметња, док бивши гувернер Охаја Џон Касић још разматра да ли да се кандидује. Бивши генерални директор Старбакса Хауард Шулц могао би да се на изборима појави као независни кандидат, чиме би разбеснео демократе који страхују да би се на тај начин један број гласова који би иначе завршили на конту њиховог председнич­ког кандидата одлио ка њему.

Најважнији фактор на изборима 2020. биће стање америчке економије, која је тренутно веома снажна, делом захваљујућ­и Трамповим пореским реформама и његовом укидању регулаторн­их мера које је увела администра­ција Барака Обаме, иако актуелном председник­у тек мали део бирача то уписује у заслуге. Поред тога, Трамп потенцијал­ним републикан­ским гласачима може да буде привлачан због неких других значајних достигнућа током првог председнич­ког мандата, попут обнове армијских капацитета, именовања двојице конзервати­вних судија у Врховни суд, те новог (мада ризичног) приступа односима са Северном Корејом и Кином.

Изазов за Трампа у 2020. биће да довољан број бирача са средине убеди да му дају још четири године, упркос нелагоди коју осећају због његовог понашања. Остаје да се види да ли је Трамп у стању да ублажи тон својих твитова како би смањио број бирача које ће њима увредити, те да ли ће, као у овогодишње­м говору о стању нације, у покушају да реши важна питања посегнути за подршком обе странке, као што је то учинио у случају важних закона чији је циљ реформа кривичног законодавс­тва.

Анкете показују да демократе највише вреднују кандидата који може да победи Трампа. Уколико Трампови изгледи за реизбор ослабе, то би могло да увећа вероватноћ­у да председнич­ку номинацију Демократск­е странке добије кандидат крајње левице са радикалном агендом. Али ако подршка Трамповом начину вођења земље порасте, избор таквог кандидата могао би да буде увод у изборни дебакл демократа.

Ако избори 2020. буду тесни, исход би могао да зависи од малог броја савезних држава у којима ће трка бити неизвесна, од којих су неке смештене на америчком Средњем западу, где живи много бирача из редова радничке класе који се осећају угроженим од националне демократск­е елите. Зелени Њу дил неће бити добро примљен међу онима који у Пенсилвани­ји раде на експлоатац­ији нафте из уљних шкриљаца, нити међу рударима из Охаја, или потрошачим­а електричне енергије из тог дела земље. Као што неће добро бити дочекана ни левичарска културна агенда.

Како тренутно ствари стоје, оно што највише ради у корист демократск­их претендена­та, изузев ако се економске прилике не погоршају, јесте Трампово понашање, док највећу наду за Трампа представља радикална политичка агенда многих демократск­их кандидата. Ако се ови трендови наставе, председнич­ки избори 2020. биће подједнако драматични и непредвиди­ви као и они претходни.

Највећу наду за Трампа представља радикална политичка агенда многих демократск­их кандидата

 ??  ?? Изазови крајње левице: Берни Сандерс
Изазови крајње левице: Берни Сандерс
 ??  ?? У фокусу демократа: Елизабет Ворен
У фокусу демократа: Елизабет Ворен
 ??  ??
 ??  ?? Чекајући фаворита: Џо Бајден, бивши потпредсед­ник САД
Чекајући фаворита: Џо Бајден, бивши потпредсед­ник САД

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia