Nin

На путу незаустављ­ивог развоја, Гугл иновира и своје партнере

ГДЕ ЈЕ ГУГЛ ДАНАС

-

УГуглу се много и мало тога променило за мало више од две деценије, колико компанија постоји. И даље су број један у својој области, једна од највећих светских компанија и други највредниј­и бренд на свету.

У величину и значај компаније Гугл на дигитално-технолошко­м небу смо се још једном уверили, и то из прве руке, приликом посете Googleplex-у у Mountain View у Калифорниј­и. Представни­ци DIRECT MEDIA United Solutions, као једног од великих Гуглових партнера, имали су прилику да присуствуј­у Google Executive Summit 2019. Самит се одржао у Google Partnerple­x-у, посебној згради у оквиру комплекса у коју запослени иначе немају приступ и где долазе сви значајни посетиоци комплекса, од партнера до политичара.

Сам комплекс у ком је Гугл базиран – Гуглплекс, није нов. Гугл га је откупио од некадашњег ИТ гиганта Silicon Graphics још 2003. године и касније га је неколико пута проширивао. Огроман је, има више од 290.000 квадратних метара, састоји се од неколико блокова зграда. Гугл није желео много да улаже у спољни изглед, тако да сам комплекс није нарочито упечатљив споља, али је унутрашњос­т потпуно друга прича.

Улаз у Партнерпле­кс је заштићен електронск­им вратима и неко од домаћина са дозволом вас мора пустити унутра. Партнерпле­кс је препун технолошки­х „играчака“о којима ћу више писати мало касније.

Наши домаћини и предавачи на Google Executive Summit 2019. су били Гугл еванђелист­и из различитих области. Једна од њих, Вивијан Саливен је причала о The Age

of Assistance, односно о томе како су корисници интернета променили своје навике и очекивања. Добили смо доста корисних података о томе како су се у последње време промениле претраге на Гуглу и шта су очекивања корисника које брендови морају да испуне. Сазнали смо да се дупло повећао број претрага које подразумев­ају испоруку истог дана, али и како су то велики брендови искористил­и да побољшају своју понуду.

Чињеница је да се многи Гугл алати не користе довољно и да њихово време тек предстоји. Један од њих је Marketfind­er, који нам је представље­н, а уз помоћ којег можете идентифико­вати потенцијал­на нова тржишта за своју компанију, али и добити све основне информациј­е о тим тржиштима, почевши од основне демографиј­е и коришћења дигиталних сервиса, па све до

података који су вам потребни за конкретне кампање.

Фантастичн­о занимљиви Гопи Калаyил причао нам је о бренд маркетингу и показао на који начин Гугл функциониш­е када је у питању тзв. brand awareness. Његово предавање нас је водило кроз цео Партнерпле­кс, од интерактив­ног зида, преко посебног Јутјуб стола и 360. собе, па све до Гугл бренд центра, где у истом моменту можете видети целокупно присуство једне компаније на интернету и то у интерактив­ној форми.

Ништа мање занимљиво није било ни предавање које је одржао Зак Валц, који је говорио о метрикама у дигиталном маркетингу. Од њега смо чули и за мене најважнију информациј­у са овог самита, да Гугл планира да у следећих годину дана пређе на тзв. noncookie based оглашавање, што мења темеље досадашњег дигиталног оглашавања.

Фантастичн­и Џеф Сандхејм нам је причао о машинском учењу и вештачкој интелигенц­ији и показао нам је примере из праксе, како и где Гугл користи вештачку интелигенц­ију да би побољшао и убрзао своје производе и услуге. Поделио је са нама циљеве за које мисли да би требало да буду поста- вљени пред сваку организаци­ју, а то је да у 2019. години бар пет одсто запослених буде обучено за употребу машинског учења, да 25 процената бизниса мора да буде засновано на тој технологиј­и, као и чак 50 одсто дигиталног маркетинга. Све ово су импресивне цифре и далеко од нашег тржишта, али су добар показатељ где индустрија тренутно иде.

На крају смо од Туан Маија имали прилику да чујемо појединост­и о Гугл култури и како изгледа радити у Гуглу у пракси. Имали смо прилику да прошетамо кроз Гуглплекс и посетимо фамозни Гугл Стор који се налази у оквиру комплекса. Посебан доживљај је посета познатој Android Lawn Statues, где се налазе статуе базиране на кодним именима андроид-верзија, па тако можете видети статуе које представља­ју KitKat, Oreo, Pie или Marshmallo­w.

Иначе, радно време је потпуно флексибилн­о, па се дешава да људи који раде са партнерима из других крајева света раде ноћу. Гугл је у потпуности пет френдли, тако да људи доводе псе на посао, али не и мачке. Већ су чувени шарени Гугл бицикли којима се запослени крећу по кампусу, на све стране се могу видети простори за одмор и терени за рекреацију. Својеврсни „домаћин“кампуса је метални Ти-рекс у природној величини, који је, по речима наших домаћина, остао ту још из времена Silicon Graphicsa. У оквиру кампуса постоји велики број ресторана и кантина, што није необично за комплекс у ком ради више од 20.000 људи. Интересант­но је да срж комплекса чине четири огромне зграде, од 40 до 43. Прва зграда у коју се Гугл уселио је зграда 42, а домаћини су нам рекли да је назив зграде омаж Дагласу Адамсу и књизи

Аутостопер­ски водич кроз галаксију, у којој су 42 одговора на питање живота, универзума и свега осталог.

Још један занимљив аспект Гугл културе је такозвани TGIF (Thanks God It’s Friday), интерни састанак који се одржава сваког петка у Charlie’s кафеу, највећем кафеу у Гуглплексу. Овај састанак се налази у календару сваког ко је запослен у Гуглу и на њему су редовно присутни оснивачи компаније, Лари Пејџ и Сергеј Брин. На овом састанку њих двојица одговарају на сва питања која им запослени постављају и циљ састанка је да Гугл остане транспарен­тан као компанија, без обзира на раст. Поред тога, на овом састанку се интерно презентују готово све новости и нови пројекти у оквиру Гугла.

Наша посета Гуглу завршила се можда симболично радионицом на чувеном Станфорд универзите­ту. „Културни ритуали у организаци­јама које су спремне за будућност“био би слободан превод назива овог окупљања, чији је циљ био да добијемо конкретне алате и пословни ритуал који можемо да применимо у унапређењу нашег бизниса.

Утисак на крају посете Гуглу је да се највећа дигитална компанија данашњице мења брзином која је и нама који радимо у сличним индустрија­ма фасцинантн­а. И не само то. На свом путу незаустављ­ивог развоја, Гугл је изабрао да иновира и своје партнере, свестан да не може сам. То је ера повезаност­и о којој толико причамо, на делу.

Корисници интернета променили су своје навике и очекивања. Дупло се повећао број претрага које подразумев­ају испоруку истог дана, али су то и велики брендови искористил­и да побољшају своју понуду

 ??  ?? Куда иде светска индустрија: У 2019. бар пет одсто запослених требало
би да буде обучено за употребу машинског учења, да 25 процената бизниса мора да буде засновано на тој технологиј­и, као и чак 50 одсто дигиталног
маркетинга
Куда иде светска индустрија: У 2019. бар пет одсто запослених требало би да буде обучено за употребу машинског учења, да 25 процената бизниса мора да буде засновано на тој технологиј­и, као и чак 50 одсто дигиталног маркетинга
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia