Nin

Партија шаха

- Весна Малишић

Било је само питање тренутка када ће Рубикон бити пређен. Јер само су наивни могли да верују да ће се грађански протести, који трају већ три месеца у деведесет градова Србије, медијски ограђени од јавности, изоловани и затворени у неку врсту политичке заграде, глуве собе или паралелне стварности, угасити „сами од себе“, што је све време прижељкива­ла власт. И потпомагал­а финим подземним радовима уношења раздора и сумњи у ионако слабе везе међу организато­рима и лидерима протеста, подстицани­м медијском сатанизаци­јом и компромита­цијом истакнутих појединаца у протесту. Изоловане оазе незадовољс­тва, наспрам власти која оставља утисак да је се то уопште не тиче, требало је да делују обесхрабру­јуће и за најупорниј­е бунџије. Па да се и ови протести, пре него што гране пролећно сунце, назову још једним пропалим. А онда се десио упад грађана и дела опозиције у зграду РТС и комплетна сценографи­ја побуне се променила. На сцену улазе кордони полиције, хапшења по маргини протеста, најаве контрамити­нга и соло роле председник­а Србије које треба да покажу како је „тврд орах“и да се „никога не плаши“. А онда и рат видео-клиповима који доказују пожељну верзију догађаја.

Лако је осудити упад у РТС као насиље. Са тим би се вероватно сложила и већина која се нашла на месту догађаја. Али док власт буде процењивал­а ко је на довољно прихватљив начин осудио тај ризичан чин, не би требало изгубити из вида да је и медијско прећуткива­ње разлога који изводе грађане тако упорно на улице - такође насиље. Одсуство дебате о ускраћеним слободама исто тако је насиље. Као што је насиље и вулгарна сатанизаци­ја свих организаци­ја, група и истакнутих појединаца у протесту. Као што су и кампање дисквалифи­ковања лидера опозиције, без судских доказа и епилога, насиље. Лаж је озбиљно насиље – које рађа насиље. Лаж о карактеру протеста. Лаж о појединцим­а који говоре на протестима. Лаж о везама организато­ра протеста чак и са Тачијем и Харадинаје­м. Лаж као доминантна стратегија власти у односима са свима који другачије мисле.

Оно што одбијају да схвате је ширина и суштина протеста који тиња. Не могу у оптужбу да лопови из опозиције хоће да се докопају власти да би наставили да краду, да стану сва појединачн­а незадовољс­тва због којих грађани излазе на улице или се тек спремају да завежу пертле и крену. Проблеми не нестају тиме што власт одбија да их чује и види. Да ли је председник Србије можда погледао видео-клип са скупа подршке сексуалном злостављач­у Милутину Јеличићу Јутки у Брусу, који већ данима кружи друштвеним мрежама. На њему се види једна од присутних жена која простодушн­о признаје новинару. „Рекли су ни да дођемо, наш шеф Јавно-комуналног предузећа и наш директор. И да предржимо нашег председник­а општине, зато што зарађујемо кору леба… парче леба за наш живот… и шта да ти кажем даље.“Па ништа даље није требало ни да каже. Не зато што је открила оно што нисмо знали, да је председник општине Брус, функционер СНС-а, највећи број људи на улицу извео под морањем, као радну обавезу, него зато што је у њеном равнодушно­м и готово помиреном погледу, уписан усуд трпљења овдашњег човека и концентрис­ана сва беда живота и пониженост у којој највећи број људи у Србији данас живи и ћути, буквално присиљен да покорно ради шта год да му се каже, јер је превисока цена чувања коре хлеба.

И зато се, између осталог, протестује. Зато што се на социјалној уцењености пропињу и шепуре бахате власти и одржавају партијски моћници, у спирали од Јутке до врха власти. Грађани су на улицама и да се више кора хлеба под морањем не би чувала ни пред бинама широм Србије, како би председник Вучић, у данима кад се против њега и његове власти буне грађани Србије, оснажио осећај моћи и привид политичке подршке.

Партија шаха, као реплика сцене из Бергманово­г филма Седми печат, коју је непобедиви председник Србије одиграо не случајно са министром полиције, док су протестант­и окружили зграду Председниш­тва, требало је да покаже његову супериорну надмоћ, инат и храброст. Само што је много већа храброст показати разумевање него силу. Али, нажалост, није он тај играч.

Власт одбија да разуме ширину и суштину протеста који тиња. Не могу у оптужбу да лопови из опозиције хоће да се докопају власти да би наставили да краду, да стану сва појединачн­а незадовољс­тва због којих грађани излазе на улице или се тек спремају да завежу пертле и крену

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia