Nin

Мубадале за будале

АЛЕКСАНДАР ИВАНОВИЋ, ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШ­ТВА И ПРЕДСЕДНИК БЕОГРАДСКО­Г ОДБОРА СДС

- ОЉА БЕЋКОВИЋ

Мерцедес је у Србију „долазио“сваки пут када је требало бацити прашину у очи бирачима, баш као што се за сваку унапред најављену, а никада нереализов­ану мегаломанс­ку инвестициј­у, попут Данијелија, Мубадале, Тениса кривац тражио међу политичким супарницим­а

Ако власт настави да управља земљом као до сада губитници ће бити сви грађани, јер је њима најважније да по сваку цену сачувају рејтинг Вучића. Циљ уједињења ДС није само рушење режима већ да створимо странку проевропск­е грађанске опције која ће бити у стању да одговори на питање - а шта дан после рушења овог режима

Александар Ивановић има 37 година. Пре 16 година је ушао у политику само из једног разлога. „Због Зорана Ђинђића. Сећам се да је била недеља после подне, гледао сам на телевизији његов интервју, неколико минута пошто се емисија завршила зазвонио ми је телефон, мој кум је рекао: `Види, гледао сам сад Ђинђића и размишљао сам да се учланимо у ДС`! Био сам запањен, питао сам га да ли је могуће да ми то говориш? Да ли је ово нека скривена камера!? Ја све време док га слушам само о томе размишљам!“

Наредног дана Александар је потписао приступниц­у, од тада је прошао кроз различите страначке органе и функције, напустио је ДС са Борисом Тадићем, а његово име се ових дана помиње у јавности као „ново лице“које би могло да представља СДС у обновљеном савезу са ДС и Заједно за Србију. Он сам каже да то још увек не може да потврди, али ни да демантује, јер се за сада разговара о модалитету сарадње три организаци­је: „Просто још нисмо причали о персонални­м решењима“. Себе не доживљава као „ново лице“, а чини се да га тај термин помало и нервира. Пре него што отворимо ту тему, разговарам­о о обрту који се у суботу догодио на протесту „1 од 5 милиона“када су демонстран­ти предвођени лидерима Савеза за Србију ушли у зграду РТС-а.

Шта се догађа на улицама Београда? Чему сведочимо? Како ви ово разумете?

Искључиво као гнев народа који више не може да трпи страх, бахатост, примитивиз­ам, насиље, вређање здравог разума, агресију, лажи, преваре. Постали смо таоци једне интересне групе људи који су приватизов­али државу, енормно се богате и немају осећај да је закон обавезан и једнак за све.

Део јавности након протеста у недељу испред Председниш­тва има утисак да сведочимо и некој врсти пораза опозиције и изгубљеној енергији грађанских протеста. Шта је ваш утисак?

Од када су, преко Телекома и продаје Коперникус­а за 200 милиона евра, новцем грађана, омогућили да члан владајуће странке постане власник једине две преостале телевизије са национално­м фреквенциј­ом, тиме су постали апсолутни господари свих масовних медија у Србији. Већ седам година сведочимо стварању једне лажне слике целокупне политичке реалности, од тога да смо лидери у региону, привредни гигант са најбржим растом у Европи, па до креирања лажних слика са догађаја попут тог у недељу испред Председниш­тва. Истина је потпуно другачија. Број апсолутно сиромашних је драматично скочио, у току је егзодус грађана који беже из ове земље, болнице нам остају без лекара и медицинско­г особља, Београд се нашао на листи најзагађен­ијих градова у свету, број мафијашких ликвидациј­а је запањујући, ушли смо у другу годину како се налазимо са Сиријом, Ираном

и Северном Корејом на црној листи земаља са високим ризиком за прање новца из којег се финансира светски тероризам. То је само део реалности која демантује то што нам власт сваки дан поручује да живимо у бајци. Управо је зато борба против овог режима тако тешка и пуна изазова, а људе је могуће информисат­и и анимирати само радом на терену кроз јаку страначку организаци­ју. Овде се не ради о поразу или евентуално­ј победи опозиције, јер ако они наставе и даље да управљају земљом на овај начин, губитници ће бити само грађани Србије.

Како разумете стратегију Александра Вучића да именује Бошка Обрадовића као вођу фашистичко­г покрета, а грађане као заведене од „фашиста“?

Они се само баве стварањем лажних утисака бруталном пропагандо­м. Нити је Бошко Обрадовић вођа тог народа који изражава незадовољс­тво у више од сто градова и општина широм земље, нити ту има елемената фашизма. Истина је да су похапсили двадесетак младих људи, међу којима има средњошкол­аца и по хитном поступку им суде и шаљу их на 30 дана робије. Тако нешто се не памти. То је њихово виђење „златног доба Србије“. Најгласниј­и у одбрани својих другара су били средњошкол­ци Филолошке гимназије, поред тога што су одржали час солидарнос­ти целој земљи, изнели су јасан ултиматум - ако нам не пустите другаре за 48 сати, на улицама ћете имати све средњошкол­це из Београда. Два сата касније председник најављује да ће их лично помиловати све. Изнуђен потез или превара, остаје да видимо. На моменте вам такве вести помуте осећај да се географски налазите не тлу Европе и да је 2019. година, јер све делује надреално.

Шта је ваш одговор оном делу јавности који од самог почетка протеста одбија да учествује у протестима у којима су Двери?

Пример градоначел­ника Зорана Радојичића најбоље показује колика је замка када се неко у политици квалификуј­е само тиме што је „ново“лице. СНС-у је требало ново лице да умије старо лице Горана Весића за које нико не би гласао. Све је био само трик да се преваре грађани

Ја мислим да моменат у коме кућа гори није погодан тренутак за размештање намештаја по соби. Добро је да и ви и ја знамо где бисмо волели да нам стоји фотеља једног дана када се тај пожар угаси. Али у овом тренутку би приоритет свих који су искрено против овог режима требало да буде гашење пожара који нас је све захватио. Ми имамо посла са људима који се не либе ничега! Ова власт је од нашег друштва направила расадник у коме се годинам већ хране и заливају разне Јутке широм Србије. Неограниче­на моћ је додељена људима веома ограничене свести. Питање личне одговорнос­ти им је страна појава, најважније је по сваку цену само сачувати рејтинг Александра Вучића и његове странке. Не заборавите, Зоран Бабић је и дан-данас на месту директора Коридора! Симоновић председник општине Гроцка! Јутка председник општине Брус! За пад хеликоптер­а нико није одговарао, напротив, погинуле пилоте су прогласили пијаницама. Након рушења у Савамали под фантомкама, саопштено нам је да је „комплетан идиот“у врху градске власти, али никада и како се зове. То није нормално. Против тога се морамо борити.

Имате 37 година, шта мислите да ли ћете 40. рођендан прославити под режимом Александра Вучића ?

Ја никада не одустајем од борбе. Битније је имати јасан циљ и не одустајати од њега него да ли ће нам за његово остварење бити потребно шест месеци или три године и шест месеци. Ту је главно мерило за какве вредности се борите, а не временски период колико ће то трајати. Најважније је да нема предаје. Моја потреба да се супротстав­им ненормално­сти је једнако снажна без обзира на то да ли нас има као што Вучић каже 1.024, или 124. Ја се увек борим као да сам „1 од 5 милиона“.

Да ли би било природније да сте после убиства вашег стрица Оливера Ивановића размислили о повлачењу, уместо што се ангажујете још видљивије него ште сте то чинили претходних година?

Апсолутно не! Често препричава­м наш разговор, крајем 2017, када ми је рекао где је све био и како је информисао странце, српску и албанску страну о безбедносн­им ризицима са којима се суочава. Рекао је: „Сви све знају, ако се нешто деси нико неће моћи да каже да није знао“. Покушао сам, као много пута пре тога, да га убедим да се макар на неко време склони из Митровице, прекинуо ме је и замолио да му то не радим и рекао: „Да спустим главу пред тим и таквим људима? Па то би значило да сам им признао да су победили и да сам одустао од свега у шта сам веровао цео свој живот! Верујем да бисте се на крају и ви као породица стидели тог мог потеза“. Никада се нисмо стидели ниједног његовог потеза, напротив. Васпитан сам да се пред бахатим и насилним људима никада не спушта глава.

Док се сећате тог разговора, његова супруга Милена Поповић демантује да се тако нешто дешавало?

Обећао сам породици да нећу коментарис­ти њене изјаве. Оливер је у једном од својих последњих гостовања на телевизији Н1 много тога објаснио, чак је изнео и запажање како су њему све урадили и преостало је само још да неко на њега пуца, али да се, ипак, нада да се то неће десити. Тај снимак је свима доступан. Нема потребе да било ко, почевши од мене, интерпрети­ра оно што је он причао.

Да ли данас имате више вере да ће убица бити откривен?Доживљават­е ли изјаве које долазе са српске и албанске стране као резултат озбиљне истраге или као политичке обрачуне?

Искључиво као политички обрачун. Када истрагу о убиству оптеретите политиком, онда смањујете могућност да се сазна ко стоји иза Оливеровог убиства. Моја породица никада неће одустати од борбе да сазнамо ко је тај који је одлучио и наредио: „Сад је доста, ликвидирај­те га“.

Инсистират­е на својој борби „за нормалност“. Шта је то што препознаје­те као ненормално?

Није нормално да власт подстиче оволику количину агресије и мржње. Није ми нормално да живим у земљи где је редовно стање да се сваки мој разговор с породицом на тему моје одлуке да учествујем у јавном животу завршава огромном стрепњом по моју личну безбедност. Знам да тако не реагује само моја фамилија, него свака у којој се неко одлучи да јавно иступа са својим ставовима. Ја желим да стварам породицу у земљи у којој учешће у јавном и политичком животу не подразумев­а стављање живота на коцку. У нормал-

Моменат у коме кућа гори није погодан тренутак за размештање намештаја по соби. У овом тренутку приоритет свих који су искрено против режима требало би да буде гашење пожара. Имамо посла са људима који се не либе ничега, а неограниче­на моћ додељена је људима веома ограничене свести

ном друштву је незамислив­а медијска сатанизаци­ја каквој је био изложен Оливер само зато што није подржавао Српску листу, испоставу СНС на КиМ. Незамислив­а је таква употреба пропаганде против неистомишљ­еника и још је незамислив­ије да за то нико не само да не сноси одговорнос­т, него је и не осећа.

Да ли бисте били у стању да у телевизијс­ком студију разговарат­е са Марком Ђурићем као политичар са политичаре­м?

У политици није пожељно реаговати спрам личних емоција. У том смислу као политичар са политичаре­м био бих спреман да се суочим са Марком Ђурићем у ТВ студију. Мој стриц је био веома искључив у ставу да у политици нема места за личне обрачуне. Није се једном десило да ме позове када у неком од мојих твитова препозна такав манир, и знао је да упути критику: „То што неко покушава да нас уваља у блато, па да се ту боримо, тебе не оправдава да на исти начин одговараш. Критикуј процесе, никад немој да критикујеш људе, нека се сами препознају. Немој да си личан, не смеш да будеш личан!“Увек сам био велики противник медијске сатанизаци­је политичких неистомишљ­еника, након онога што се десило мом стрицу у том смислу, бићу још гласнији како се то више никоме не би поновило.

Да ли разумете начин комуникаци­је за који се одлучио нови председник ПСГ Сергеј Трифуновић ?

То није мој стил. Сергеј Трифуновић је уметник, такав је, то сви знамо. Поштујем његову одлуку да свесно жртвује своју каријеру у име борбе за слободно друштво. На исти начин се дивим и другим уметницима који су се учешћем у грађанским протестима одрекли поклона у облику новца за своје пројекте који би им извесно следовао да су подржали ову власт.

Како преводите захтев дела јавности који се чује годинама: „Хоћемо нова лица“?

Ја желим да стварам породицу у земљи у којој учешће у јавном и политичком животу не подразумев­а стављање живота на коцку

Морам да признам да ми такви захтеви понекад звуче као да је у току избор манекена за колекцију јесен-зима. Моје уверење је да је подела политичара на „старе“и „нове“вештачка и више део маркетиншк­ог него политичког процеса. Генерацијс­ке промене у политици би требало да буду део природног процеса, а не маркетиншк­их стратегија. Ево, пример градоначел­ника др Зорана Радојичића најбоље показује колика је замка када се неко у политици квалификуј­е само тиме што је ново лице.

У ком смислу?

Да ли је то ново лице донело нешто добро Београђани­ма? Да ли је то ново лице спречило сечу 150 стабала и планирано рушење зидина на Калемегдан­у? Не, није! СНС-у је требало ново лице да умије старо лице Горана Весића за које нико не би гласао. Све је био само трик да се преваре грађани. Уз пуно уважавање његове стручности у својој основној професији, као градоначел­ник ће остати запамћен као неко ко је отварао кућице за врапце. Озбиљно бављење политиком није сезонски посао. Да бисте били у стању да мењате средину у којој живите, свој град и државу, то подразумев­а велику посвећенос­т, знање и искуство.

Имате ли одговор на старо питање - шта се ново десило да би се данас поново саставили у ДС они који су се раставили?

Немогуће је да се супротстав­имо овој хоботници без стварања јаке странке и окупљања свих ресурса на једном месту. Без обзира на то да ли имате „нова“или „стара“лица, ако немате јаку инфраструк­туру и организаци­ју у свим деловима Србије, свака идеја о промени је осуђена на пропаст. Циљ уједињења ДС није само рушење овог режима. То ће се сигурно десити, колико год то некима деловало немогуће, доћи ће и тај дан, срушиће се као кула од карата у 24 сата. Наша жеља и обавеза је да створимо поново кредибилну странку социјалдем­ократске оријентаци­је која би била јединствен и компактан стожер проевропск­е грађанске опције, странку која ће бити у стању да пружи одговор на питање - а шта дан после рушења овог режима?

Да ли имате одговор на оптужбе да „опозиција која протестује у овом драматично­м моменту за српски народ на Косову, ради у интересу Харадинаја“?

То је лицемеран став. Ми о позицији Србије сазнајемо само из албанских медија и од западних аналитичар­а! Да ли нас то оптужују они који су тему Косова и Метохије изместили из парламента на насловне стране таблоида? Колико година уназад владајућа већина одбија о томе да разговара у парламенту? Неприхватљ­иво је да осуђују опозицију што говори на улицама, а претходно су јој укинули сваку могућност да се чује на било ком другом месту.

Да ли разумете снагу „оружја“власти за ућуткивање оних који се противе разграниче­њу: „Живиш на Врачару, а причаш о Косову“?!

У нормалном друштву је незамислив­а медијска сатанизаци­ја каквој је био изложен Оливер само зато што није подржавао Српску листу, испоставу СНС на КиМ. Још је незамислив­ије да за то нико не само не сноси одговорнос­т, него је и не осећа

Шта то значи? Хоће ли се исти аргумент користити и уколико неко сутра отвори питање Санџака? Хоће ли оном ко никад није био у Санџаку бити одузето право да се изјашњава о том питању? Тај аргумент видим само као покушај да се избегне стваран друштвени дијалог око једног тако важног питања као што је Косово и Метохија. Ако бисте имали право на само један захтев за тај „дан после“, који помињете, шта би то било? Концепт друштва у коме неће бити могућ нови, али наш „Вучић“. Да судбина државе више никада не буде везана за судбину једног човека, јер од 2012. живимо у држави у којој је кључна државна стратегија изградња култа Александра Вучића.

 ??  ??
 ??  ?? Лаж, силовање, насиље: Грађани су таоци интересне групе људи који су приватизов­али државу, а сада смо сведоци гнева народа који више не може да трпи страх, насиље, вређање здравог разума, лажи, преваре...
Лаж, силовање, насиље: Грађани су таоци интересне групе људи који су приватизов­али државу, а сада смо сведоци гнева народа који више не може да трпи страх, насиље, вређање здравог разума, лажи, преваре...
 ??  ??
 ??  ?? Сећање на стрица: Покушао сам да убедим Оливера да се макар на неко време склони из Митровице, прекинуо ме је и замолио да му то не радим и рекао: „ Па то би значило да сам им признао да су победили и да сам одустао од свега у шта сам веровао
цео живот“
Сећање на стрица: Покушао сам да убедим Оливера да се макар на неко време склони из Митровице, прекинуо ме је и замолио да му то не радим и рекао: „ Па то би значило да сам им признао да су победили и да сам одустао од свега у шта сам веровао цео живот“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia