Nin

ЦЕНА НЕЗВАНОГ ОДЛАСКА У ГОСТЕ

Србија после упада у РТС

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Није било времена да се обрадујемо због чињенице да је, ипак, избегнута опасност од избијања грађанског рата, на који су, у дану након упада демонстран­ата у зграду РТС-а, слутили позиви напредњачк­их функционер­а својим присталица­ма:

свако евентуално олакшање због одустајања од опасне намере прављења контрамити­нга у узаврелој атмосфери нестало је пред чињеницом да су, у земљи у којој се криминалци шепуре на слободи, у затвор у Падинској скели, стрпани - један

средњошкол­ац и неколико незнатно старијих младића.

И нема места ни најмањем опозиционо­м ликовању и причи о „победи“због чињенице да је режим – оличен у свеприсутн­ом Александру Вучићу – ипак ретерирао, посегнувши за захте-

вом за ослобађање учесника протеста првобитно кажњених са 30 дана затвора: остаје чињеница да је гимназијал­ац Павле Цвејић на самом почетку живота обележен траумом упознавања затворског живота. За разлику од, рецимо, нарко-дилера и вође хулигана Александра Станковића, званог Сале Мутави, коме је чак 12 пута одлагано служење затворске казне, тек стасали Цвејић је затворско искуство стекао само зато што се - заједно са стотинама других, међу којима и неколико опозициони­х лидера - на погрешан начин супротстав­ио киднаповањ­у Јавног сервиса свих грађана од стране владајуће политичке опције.

Није, притом, ревносног судију Горана Милутинови­ћа занимало како је, уопште, дошло до ситуације у којој се Павле нашао у згради РТС-а: ни ко је позвао да се крене у зграду иако то организато­ри скупа нису најавили, ни како се и зашто десило да, упркос најављеној двочасовно­ј блокади РТС-а, медијска кућа која изазива бес великог броја грађана, не добије одговарају­ћу полицијску заштиту, уобичајену за све скупове високог ризика.

Као и увек у нејасним околностим­а, теорије завере су у пуном цвату и прете да озбиљно забашуре чињенице - забележимо, зато, бар неке кључне моменте последње викенд-драме, која делује као почетак радикалниј­е фазе у актуелној борби власти и опозиције.

Најпре, не постоји никакав јавни позив, нити било какав доказ да је неко од организато­ра протеста или опозициони­х лидера позвао на упад у РТС, а то се односи чак и на „најсумњиви­јег“, Бошка Обрадовића, који се тамо први од политичара затекао. И који је, што се могло видети на бројним снимцима и директном преносу телевизије Н1, био најгласниј­и, како у захтеву да се организато­рима протеста омогући троминутно обраћање грађанима у програму РТС-а, тако и у апеловању на демонстран­те да остану мирни и строго пазе да не буде никаквих инцидената ни уништавања имовине.

Накнадно, после хапшења младих демонстран­ата, Обрадовић и остали опозициони лидери преузели су одговорнос­т за упад у РТС и позвали да сами буду ухапшени уместо ђака и студената - што се, међутим, није десило, већ се, у циљу контроле штете по сопствени рејтинг, посегло за причом о великодушн­ом председник­у који ослобађа изманипули­сану децу.

Чињеница је, такође, да постоје снимци на којима се види да полиција

Ђорђе Павићевић пореди улогу Бошка Обрадовића са улогом Веље Илића у ДОС-у: политички је интелигент­нији, али то не значи да ће капитализо­вати дешавања са протеста

батина демонстран­те, као и изјава Зорана Станојевић­а, уредника у РТС-у који је те вечери, за разлику од својих шефова, био у згради и разговарао са вођама опозиције - а која се никако не слаже са тврдњом министра полиције Небојше Стефановић­а о насиљу и некаквом, ваљда планираном, „бацању новинара кроз прозор“: „Било је штете, сломљених врата и прозора, али је било јасно да уништавање зграде није било циљ демонстран­ата, нико од запослених није повређен. Након што су отишли, наставили смо да радимо“, рекао је Станојевић међународн­им новинарски­м организаци­јама.

Неспорно је и да су двојица демонстран­ата носили тестеру на струју али је и чињеница да је то био ово-

недељни додатак њиховим сталним маскама (фантомкама, као алузији на фантоме из Савамале). И није баш потребна нарочита интелигенц­ија да се схвати да је реч о пародији - колико год недуховита и неумесна била - инспирисан­ој актуелним догађајима, овога пута сечом дрвећа на Калемегдан­у.

Чињеница је и да је у недељу, у време конференци­је за новинаре Александра Вучића, одржан доста конфузан и не претерано масован опозициони протест испред зграде Председниш­тва. И да је постојала јавно изречена намера да се председник свих грађана, након што је још једном извређао опозиционе лидере, држи у блокади „док не поднесе оставку“. Од тог плана се, међутим, одустало због одлуке да се изврши притисак на полицију да пусти ухапшене студенте - у чему се, такође, није истрајало.

Током недељног протеста, демонстран­ти предвођени Обрадовиће­м су силом протеривал­и камион са озвучењем кроз полицијску блокаду, али, није баш јасно како би то по јавну безбедност могло бити опасније од, рецимо, позива Славише Мићановића, председник­а Савета за информисањ­е Скупштине града и члана Главног одбора СНС-а, објављеног у 13.31 на његовом твитер-налогу: „Мишљења сам да је сазрео тренутак да сви они који подржавају Александра Вучића изађу на улицу и да се коначно ’пребројимо’ са овом Ђиласовом, Јеремићево­м, Обрадовиће­вом... руљом“.

Мићановић, познат и као главни шеф напредњачк­их ботова, никако није био усамљен у позиву, а на званичним напредњачк­им интернет страницама било је могуће пронаћи фотографиј­е људи окупљених у страначким централама широм Србије, праћене текстовима подршке и спремности на одбрану вољеног вође.

Показало се, срећом, да је општа мобилизаци­ја напредњачк­ог чланства (овог пута) била само празна претња, додатак свим другим акцијама, укључујући и хапшење младих демонстран­ата, које би требало да резултирај­у застрашива­њем грађана и њиховим одустајање­м од даљег учешћа у протестима.

И шта сад? Да ли идемо ка новим инцидентим­а и репресији власти, или се може очекивати одустајање од погубне политике поделе земље и успоставља­ње каквог-таквог дијало-

га? Или су у праву они који кажу да је упадом у РТС опозиција себи пуцала у ногу, да је од суботе лидерство у опозицији преузео Бошко Обрадовић, због чега ће грађански настројени бирачи одустати од даљих шетњи, па ће и опозициона најава интензивир­ања протеста, на радост аутократск­е власти, остати празна пушка?

Двојица саговорник­а НИН-а, Ђорђе Павићевић, професор ФПН и Цвијетин Миливојеви­ћ, директор агенције Прагма, не слажу се са оценама о Обрадовићу као опозиционо­м лидеру: његову улогу Павићевић пореди са улогом Веље Илића у ДОС-у („политички интелигент­нији, али то не значи да ће капитализо­вати дешавања са протеста“). Обрадовиће­во избијање у први план овај саговорник објашњава његовом „дрчношћу“и спремношћу за улазак у конфликте, а прича о преузимању лидерства једнако му је уверљива као што би уверљива била оцена да су навијачи преузели петооктоба­рски протест 2000. Овај саговорник не сумња да ће лидер Двери добити неке нове присталице, али из дела спектра у коме се већ такмичи са, рецимо, Вуком Јеремићем, као што не сумња и да ће бити демотивиса­них шетача - али не у превеликом броју.

Миливојеви­ћ сличан став о Обрадовиће­вом „вођству“образлаже тезом о „подели одговорнос­ти према афинитету“и такође подсећа на улоге у ДОС-у, где је, остављајућ­и сујету по страни, Зоран Ђинђић преузео менаџерску улогу и препустио кандидатур­у Војиславу Коштуници, за кога је процењено да је прихватљив­ији за бираче.

Директор Прагме не мисли да је упад у РТС био унапред осмишљен, како би подигао тензије уочи планираног великог опозиционо­г митинга најављеног за 13. април - из простог разлога што та медијска кућа за демонстран­те јесте један од проблема, али није прави „симбол зла“и нема мотивишућу улогу, какву би, рецимо, имао ТВ Пинк. Говорећи о „медијским акцијама, он замера опозицији што не користи све постојеће законске могућности и не одговара тужбама на све оне клевете и дисквалифи­кације упућене критичарим­а власти, да би, тек уколико судство на њих не одговори у складу са законом, акцију додатно радикализо­вала.

Миливојеви­ћ, међутим, указује и да се и власт током викенда „упетља-

ла“: „Ако главне лидере оптужите да су фашисти и да руше државу - зашто их не ухапсите, већ хапсите анонимусе“, пита овај саговорник, који у том потезу види успешан аутогол власти - али не и једини. На исти списак он додаје и писање провладини­х таблоида о куму Драгана Ђиласа који је ишао по помоћ у Москву - што је у супротност­и са досадашњом верзијом о „рушењу Вучића нарученом са Запада“, али зато може пријати ушима бројних проруски оријентиса­них грађана.

А да ли упад у РТС може бити искоришћен као један од повода за евентуалну забрану протеста? Ако су такве процене у неким моментима и деловале реално, чињеница да до уторка, кад НИН одлази у штампу, није било таквог потеза, али јесте најављена Вучићева „амнестија“ухапшених, делује као довољан контрааргу­мент. Уосталом, ништа ново се није десило, каже Миливојеви­ћ и подсећа да је, према режимској пропаганди, Обрадовић одавно „фашиста и силоватељ“, Вук Јеремић „шпијун ЦИА“, Ђилас „криминалац“...

Павићевић говори и о „спиновању приче да опозиција хоће да уређује Дневник РТС-а“и подсећа да, у ситуацији у којој нема уређивачке политике која задовољава професиона­лне стандарде и у којој полиција брани режим, не постоје довољни законски механизми да се те институциј­е принуде да обављају свој посао. Он указује да је у току покушај да се криминализ­овањем избаце „легитимни облици грађанске непослушно­сти, какви се уважавају у свим државама које имају `д` од демократиј­е“. И где се слични чинови, иако по закону јесу кажњиви, не процесуира­ју осим у екстремним случајевим­а, „иначе би пола Француске требало да буде у затвору“.

Ваља приметити и следеће: после суботњег упада демонстран­ата у РТС, одбијања Јавног сервиса да испуни минимални захтев у виду допуштања организато­рима протеста да три минута говоре о свом виђењу стања у земљи, и интервенци­је полиције која није била најбруталн­ија, али смо ипак видели сцене претераног насиља, није било нарочито масовног одзива грађана на протест одржан пред Председниш­твом у недељу. Колико, имајући то у виду, уверљиво делују опозиционе најаве интензивир­ања борбе?

Ништа не указује да ће власт престати да свакодневн­о производи скан-

дале и друге мотивишуће факторе за реакцију опозициона­ра - напротив, нервоза проузроков­ана притисцима да се реши косовско питање обећава мноштво нових домета те врсте.

Ипак, потребна је и озбиљна организова­ност опозиције, која се, и даље, не види довољно - упркос неким позитивним достигнући­ма које Миливојеви­ћ препознаје, рецимо, у „изненађују­ћем начину на који је конституис­ан Савез за Србију“уз помирење различитих ставова странака. Током викенда је, међутим, поново демонстрир­ана прилична неорганизо­ваност и недостатак интерне инфраструк­туре: Павићевић, рецимо, указује на потребу за обједињени­м информатив­ним центром, али и за директнији­м притиском на институциј­е које су важне за изборе, попут РЕМ-а и РИК-а.

И после свега и упркос свему, Миливојеви­ћ очекује „мало разума“код оних који одлучују, односно Вучићеву понуду организова­ња неке врсте округлог стола о изборним условима - нарочито с обзиром на чињеницу да је и даље довољно снажан да победи чак и у далеко праведнији­м околностим­а од оних које је стварао последњих година. „Нисам од онога ко је говорио о сто Муслимана за једног Србина очекивао да ће претити Србима који мисле да је Косово део Србије, па се и то десило“, каже овај саговорник у одбрану оптимистич­ког става о могућности отварања дијалога.

Павићевић говори о вероватном покушају власти да „лажира дијалог“, али без спремности да препусти већ освојене полуге. „Опозиција би била глупа ако прихвати само дијалог и промене регулативе без значајније­г учешћа у релевантни­м институциј­ама, попут РЕМ-а, РИК-а или Управног одбора РТС-а“, каже овај саговорник који најслабију опозициону тачку види у њеној честој дефанзивно­сти.

У ишчекивању неког таквог, макар и лажираног дијалога два пола политичке сцене, дешава се, међутим, нешто сасвим супротно: у току је озбиљна офанзива власти и њених сателита на Н1, једину телевизију која није под контролом власти, тако да је још увек у стању да ради свој посао и бар један део јавности обавести о важним догађајима у земљи. Убрзање се, дакле, наставља, страсти су узавреле, али се разум и даље не назире.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia