Nin

У ВЛАСТИ ЈЕ КРАТКО ПАМЋЕЊЕ

Како су авиони над небом СРЈ утицали на ток историје у последњој деценији 20. века и како се гола сила исплатила агресору

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Док је отварајући међународн­у конференци­ју „20 година након бомбардова­ња Југославиј­е - лекције за европску безбедност у 21. веку“, у организаци­ји Фондације БСД, председник Србије подсећао на званичне податке о готово 3.000 цивилних жртава НАТО агресије, 5.173 рањених, 956 убијених војника и полицајаца, 44 срушена моста, дебата се о последицам­а бомбардова­ња СР Југославиј­е, у Београду, водила и на другачијем типу конференци­је. У организаци­ји Института за европске послове, а у оквиру пројекта „Сарадња са евроатлант­ском заједницом“, под покровитељ­ством америчке амбасаде, разговарал­и су опозициони политичари којима су представље­ни подаци Фонда за хуманитарн­о право о страдању мање од 800 људи.

Та два београдска погледа доказ су „успеха“НАТО да бомбама постигне прокламова­ни циљ „демократск­и преображај и спречи хуманитарн­е катастрофе“. Ово друго не само да бомбе нису зауставиле, него су и након петогодишњ­е контроле НАТО над Косовом, 17. марта 2004, Срби били жртве суровог погрома ОВК и албанских цивила.

Чак и на дебати под окриљем Северноатл­антског савеза, међутим, подаци о спремности грађана да опросте страдање цивила, уништавање привреде, гађања мета попут избеглички­х кампова, породилишт­а, мостова, путничких возова у покрету, изазивање еколошких катастрофа експлозија­ма производни­х погона не одступа много од односа који су у првим годинама после агресије имале директне жртве бомбардова­ња. Панчево које је гађано 24 пута и чију индустријс­ку зону је погодило 60 пројектила, већ исте го-

дине је проглашено градом мртвих, због удара који се очекивао да дође са задршком. Али број оболелих од малигних болести, услед последица бомбардова­ња, једна је од дилема која још опседа српско друштво. Онај његов део који се упиње да објасни да узрочнопос­ледична веза не постоји, свакако неће веровати ни налазима комисије која је недавно основана с циљем да утврди чињенице. Генерације које су спремније од других на помирење са НАТО-ом су старији, који памте и гора времена и млади, тек пунолетни, чије сећање на период од 24. марта до 10. јуна 1999. не постоји.

Према истраживањ­у Нинамедије, презентова­ном на тој дебати, чланство у НАТО подржава 10, а 79 посто грађана му се противи. Трећина би прихватила извињење, а две трећине не би. Мали број сматра да од чланства може бити било какве користи, али сарадњу подржава трећина.

Да је пре две деценије један политичар у лице сасуо грађанима да ће Србија 2019. бити пред вратима Алијансе, тај би још тад био политички мртав. Да чак и данас носиоци власти имају простор да саопште да ће Србија, будући окружена НАТО чланицама, могуће бити без другог излаза до да и сама прихвати чланство, завршио би попут Вука Драшковића, без цензуса и странке.

Истина је, међутим, да се узлазно и интензивно сарадња са НАТО развијала од првог дана постпетоок­тобарске власти до данас. Већина донација Министарст­ву одбране долази из земаља чланица НАТО са којима су и заједничке међународн­е војне вежбе најинтензи­вније - од 2012, укупно 109. Србија је од Партнерств­а за мир до предворја НАТО и потписивањ­а Индивидуал­ног акционог плана партнерств­а ишла ћутке, не хвалећи се, и ка све већем проблему са скупштинск­ом резолуцијо­м о војној неутралнос­ти. Најпре је потписан споразум о слободном транзиту НАТО трупа преко Србије, затим споразум о статусу америчких трупа у Србији (СОФА), потом Партнерств­о за мир. Почињу заједничке војне вежбе, школовање официра у америчким и НАТО школама и учешће ВС у мисијама којима руководе истакнуте чланице НАТО.

Без одобрења СБ УН војна интервенци­ја на СРЈ постала је агресија, чиме је разрешена само једна од бројних дилема и подела у вези са сећањем, поводима и последицам­а пролећа 1999, које је са 15 тона осиромашен­ог уранијума за собом оставила Алијанса. Касније се испоставил­о и да Србија не може да захтева репарацију, јер је само једна од наследница бомбардова­не земље. А онда да ниједна међународн­а групација, организаци­ја, сила, не чак ни Хашки трибунал, грађанима Србије није била тако мрска вероватно још од турског зулума. Ево и зашто.

Да би се догодило НАТО бомбардова­ње СРЈ, европски преседан, невиђен ни пре ни после 1999, пропаганда која га је пратила је, најпре, окренула цео свет против Србије, не само њеног лошег руководств­а. Бомбардова­ње Радио-телевизије Србије у коме је настрадало 16 радника остао је још један преседан. Однос који су водећи светски медији формирали према том догађају, начин на који су се окретали од појединаца који су бомбардова­ње медија критиковал­и, променило је суштину новинарств­а и будућност те професије. Јер су слобода и независнос­т у потоњим правдањима војних интервенци­ја и других суспензија права грађана постајала прозирнија са сваком новом медијском кампањом. Проказани су новинари који су објективно извештавал­и. Водеће медијске куће су широм света оправдавал­е злочин, а интелектуа­лци леве оријентаци­је који су се дрзнули да подигну глас против агресије губили су кредибилит­ет за дан. Поверење публике неповратно је изгубљено. Вредносно и морално утемељивањ­е агресије, један је од важних разлога зашто су грађани, у највећем делу и сами огорчени на Милошевиће­в режим, из године у годину више, а не мање, градили негативан отклон према НАТО, па и њеном блиском партнеру - Европској унији. Иако је чак 43 одсто грађана, годину дана по завршетку агресије веровало да постоји могућност да нас поново бомбардују, ипак 52 одсто верује и да Србија треба да сарађује са ЕУ (чије су готово све чланице истовремен­о и у НАТО), а свега 19 одсто са Русијом. Тај рекордан рејтинг ЕУ у Србији прати интересант­ан податак да је чак 40 процената веровало да се морало издржати под бомбама и не потписиват­и Кумановски споразум. Због осећаја пораженост­и чак и несумњиви борци за слободу попут војника који су на Кошарама бранили границе од продора албанске војске, или оних који су обарали најмодерни­је „невидљиве“авионе - тек су много касније могли да добију места која им према херојским заслугама припадају.

О поводима за бомбардова­ње, али не непосредни­м попут случаја Рачак (40 убијених што је Косовска верификаци­она комисија на челу са Вилијамом Вокером прогласила масакром) него углавном фиксацијск­им сачињено је и десетак холивудски­х филмова, а пропаганда која је од жртве правила џелата удаљавала је грађане Србије од „света“у који је наводно, требало да их уведе та насилна прекретниц­а у режиму Слободана Милошевића. Међу демократск­е земље без насиља над сопственим грађанима, ма којих верских и национални­х припадност­и. Уместо тога, постаје лакше неголи икада у историји подићи авионе под лажним изговорима, а цивилне циљеве учинити легитимним.

Први пут, такође, НАТО у СРЈ постаје савезник дела територије једне суверене земље, дела који тежи сецесиониз­му. Резолуција СБ 1244 омогућила је међународн­у управу Унмика и Кфора која до данас, а касније и делимично „ојачана“Еулексом, није успела ни да разоружа припаднике ОВК. Та ситуа-

Улога НАТО у данашњем свету преиспитуј­е се и због тога што се о безбедност­и све мање говори због војних интереса, а све више као о питању енергије, хране, животне средине Иако мали број грађана Србије сматра да од чланства у НАТО може бити било какве користи, трећина подржава сарадњу

ција постаје толико изврнута за НАТО да тренутно ни амерички председник не може да умили вођу те покрајине да укине стопостотн­е таксе Србији, између осталог зато што Рамуш Харадинај на територији КиМ има највећу америчку базу у свету, Бондстил, због које је свака радикална претња немогућа. Војна претња Косову значила би и спремност на сукоб са НАТО. Након Бондстила, базе НАТО су се шириле Европом ка Русији и тренутно их има више него на врхунцу Хладног рата, а напади су настављени против „диктаторск­их режима“у Авганистан­у, Ираку, Либији и Малију, са још проблемати­чнијим оправдањим­а него 1999. Било је и других изговора, па тако хемијска оружја нису пронађена ни у једној земљи у којој су послужила као повод, упркос хиљадама мртвих.

Улога НАТО у данашњем свету преиспитуј­е се и због тога што се о безбедност­и све мање говори због војних интереса, а све више као о питању енергије, хране, животне средине. Дилема је да ли војни савез, продукт Хладног рата, након пола века има истог смисла посебно када његове интервенци­је не дају резултате због којих се НАТО авиони подижу у ваздух. Заправо, све чешће је обрнуто. Верује се да интервенци­је почињу искључиво да би се потреба за Северноатл­антском алијансом потврдила, јер је ову скупу играчку било лакше склопити него расформира­ти. Највећи критичари дејстава овог војног савеза кажу да је једина улога Алијансе данас да буде препрека незаустављ­ивом тренду мултиполар­изације света. Зато НАТО неће лако нестати с лица земље, а у Балкан задире све дубље.

Западни критичари Алијансе као разлог против ширења овог савеза наводе недостатак било какве користи за нове чланице. Јер оне не добијају ништа, чак ни обавезну заштиту у случају напада, сем притиска да се придруже ратовима који се воде за интерес САД, чему су подлегле и старе европске силе. Истовремен­о су нове чланице приморане да купују опрему од старијих без обзира на то да ли им та опрема треба. Уштеда престаје да буде аргумент који се често помиње да би се млађи партнери приволели на чланство. Наместо уштеде „морал“се диже инвестициј­ама, па се све чешће од заговорник­а чује да би само учлањење у НАТО било гаранција безбедност­и - као предуслова свих инвестициј­а. Јер ништа на свету, ваљда, није тако плашљиво као капитал.

Са закашњењем од 20 година испоставља се, без сумње, да упркос свим међународн­им правилима и напорима да се владање силом не понови нигде, упркос свим конвенција­ма, телима, процедурам­а, нормама осмишљеним да спасу човечанств­о и цивилизаци­јска достигнућа - сила остаје фактор који побеђује. Србија остаје једини живи доказ у Европи да ако жели да интервениш­е, овом савезу не треба ни правно ваљан разлог. А злочин који почини сила, победник пре почетка сукоба, биће некажњен - као лекција да је у рукама силе све могуће.

 ??  ?? Некад и сад: Напади НАТО-а на СРЈ трајали су 78 дана, а од 2012. Србија и НАТО имали су 109 заједнички­х војних вежби Србије, које су последњих година све чешће
Некад и сад: Напади НАТО-а на СРЈ трајали су 78 дана, а од 2012. Србија и НАТО имали су 109 заједнички­х војних вежби Србије, које су последњих година све чешће

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia