Nin

КРАЈ СПОКОЈА И НА КРАЈУ СВЕТА

Нови Зеланд

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Злочин Брентона Таранта у земљи која деценијама бележи најмањи број убистава отворио је бројна питања, од тога да ли је овај крвави пир могао да припреми сам до оног да ли ће бити нових напада

До пре неки дан нико не би могао да погоди у каквој су вези Бајо Пивљанин, Марко Миљанов, Стефан Лазар, Милош Обилић, Срби из Босне, британски адмирали из 19. века, млетачке војсковође, аустроугар­ски генерали, СС дивизија „Принц Еуген”, Еба Акерлунд, девојчица убијена у терористич­ком нападу на Стокхолм пре две године, Андерс Брејвик, Марин ле Пен, Доналд Трамп и муслимани са Новог Зеланда. То је, ипак успело једном „обичном белом човеку из обичне породице“, како је сам себе описао, који је спајајући неспојиво успео да осмисли сопствени програм за спас белог човека и крене у акцију.

Како то често бива, Брентон Тарант био је миран младић, добар радник, лични тренер у једној теретани, „дисциплино­ван, веома посвећен“, како га је описала колегиница из теретане, просто један просечан аустралијс­ки грађанин, све док се није испоставил­о да је баш тај и такав грађанин упао у једну џамију, па затим у другу и убио педесет људи, а још толико ранио.

Била је то његова трећа посета Новом Зеланду, на који је дошао туристички. Та се посета завршила тако што је Крајстчерч, град од нешто мање од 400.000 становника, добио своје место на листи терористич­ких напада. Земља у којој су протекле године забележиле најмањи број убистава (седам на милион становника) а која као најцрњу памти 1986, када је било 24 убиства на милион становника, сада је добила двоструко више у само једном дану.

„Негде успут, неко искуство или нека група, нешто га је обузело“, изјавила је Трејси Греј, његова колегиница са посла, покушавају­ћи да објасни шта се то догодило са мирним човеком Брентоном.

За полицију, антитерори­стичке јединице, истражитељ­е, експерте, политичаре, ситуација је нешто сложенија. Најважније питање је да ли је Брентон ову акцију могао да изведе сам, да ли је повезан са неком организаци­јом, да ли је и где припремљен, да ли је обучаван и да ли ће после овог уследити још неки напад.

Последњих седам година путовао је светом, углавном Европом, на том путу посетио је и Бугарску, Румунију, Мађарску, Црну Гору, Србију, БиХ, Турску... Посебно се заинтересо­вао за Француску и десницу Марин ле Пен. Скупљајући свуда искуства и слушајући политичке говоре, дошао је до сазнања да „они нападају мој народ“, што га је даље одвело право до идеје о „великој замени“и одлуке да нешто и сам учини.

„Много година сам слушао и читао о инвазији на Француску оних који нису бели, за многе од тих прича сам веровао да су претеране, искреиране само због политике“, написао је. „Али када сам стигао у Француску, схватио сам не само да су те приче тачне, већ су дубоко потцењене. У сваком француском граду, у сваком месту, окупатори су били ту.“

У свој манифест, амблеме, симболе, имена која је цртао по оружју, стрпао је све што му је помагало да осети да у тој борби није сам. Тако су се и имена српских историјски­х личности, као и других, нашла ту јер су из времена борбе против Османског царства. Еба Акерлунд послужила је као оправдање за борбу коју он води у наводној жељи да је освети, Брејвик као пријатељ кога је, тврди, посетио у затвору, Трамп као човек који је схватио да је бели човек угрожен.

Све би у том манифесту било неважно, да није уследило оно што је уследило. Ако је Тарант само још један психопата жељан пажње, онда се окидач за његов крвави план може наћи у ономе што се догађа око њега. Одговор можда лежи у реакцијама које су уследиле и свесном креирању исламофоби­је, од Фрејзера Анинга, аустралијс­ког сенатора који је нашао да је разлог овог злочина у томе што је Нови Зеланд „дозволио муслиманск­им фанатицима“да уопште дођу ту, до пољских фашиста који су превели Тарантов манифест и његове су делове поставили на интернет. Фејсбук и Јутјуб убрзано бришу и снимке самог напада и коментаре, али судећи по тим коментарим­а све је више „мирних колега и комшија“који би већ сутра могли да буду у вестима.

 ??  ?? Скривено лице зла: Брентон Тарант убио је 50 људи и исто толико ранио
Скривено лице зла: Брентон Тарант убио је 50 људи и исто толико ранио

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia