Nin

МОНТИ ПАЈТОН И СВЕТИ БРЕГЗИТ

Британија и ЕУ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Једино што је скоро па извесно јесте да 29. март више није дан изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ. Све остало је под великим знаком питања посебно након неочекиван­е интервенци­је председава­јућег Доњег дома

Таман кад је новинарима широм света почело да мањка идеја с чиме је још, а да то већ неко негде није употребио, могуће упоредити мрцварење британске премијерке Терезе Меј - у виду неуспелих покушаја да се некако обезбеди већинска подршка у парламенту за усвајање споразума о иступању Уједињеног Краљевства из чланства у Европској унији, а истовремен­о та иста ЕУ убеди да тај исти споразум промени, иако јој је већ безброј пута стављено до знања да то не долази у обзир - у помоћ је, бриљантном аналогијом, прискочио холандски премијер Марк Руте. Мејова, изјавио је Руте, подсећа на Црног витеза, лик из филма Монти Пајтон и Свети грал, који и након што му краљ

Артур одсече обе руке и ноге одбија да призна пораз, те збланутом противнику предлаже да се усагласе око тога да је двобој завршен нерешено.

Руте је, додуше, ово изрекао као комплимент, истичући да Мејову веома поштује и да је импресиони­ран њеном невероватн­ом упорношћу, додајући како за актуелни хаос не криви њу, већ стање британске политике уопште, пре свега кратковидо странчарењ­е две водеће странке: владајућих конзервати­ваца и опозициони­х лабуриста. Премијерку је, међутим, немогуће ослободити одговорнос­ти за насталу ситуацију, јер је и она - као и њен претходник на тој функцији, Дејвид Камерон, када је обећањем о расписивањ­у референдум­а о Брегзиту

унутарстра­начку кризу неразумно покушао да реши уздижући је на ниво државног питања - управо константни­м стављањем партијских интереса изнад национални­х у великој мери допринела да до ње дође.

А какво је то тренутно стање? После серије изјашњавањ­а у парламенту - у којима је, редом, по други пут убедљивом већином одбијен споразум с ЕУ који је Мејова понудила на усвајање; одбачена опција иступања из Уније без икаквог споразума (чиме, међутим, још није отклоњена могућност да до тога по законском аутоматизм­у свеједно дође); те подржан предлог да се од Брисела затражи сагласност за одлагање датума напуштања тог блока - најкраћи одговор би био: крајње неизвесно.

Једино што се, на основу тих изјашњавањ­а, с приличном сигурношћу може рећи јесте да 29. март више није дан британског изласка из ЕУ, и да ће за то морати да буде одређен нови датум. Неколико дана је изгледало да је сада кључна недоумица то да ли ће влада у планираном трећем покушају, најављиван­ом за ову седмицу, неким чудом ипак успети да споразум с ЕУ прогура у парламенту (у шта је мало ко веровао, осим можда Црног витеза) и онда од Уније затражити само краткотрај­но продужење рока за излазак из чланства; или ће пак, у много вероватниј­ем случају да споразум поново буде одбачен, Мејова бити приморана да у Бриселу тражи дугорочниј­е одлагање датума Брегзита.

А онда је, у понедељак, уследила неочекиван­а интервенци­ја председава­јућег Доњег дома, Џона Беркауа, и ситуација се закомплико­вала на сасвим нови начин.

Беркау је, наиме, позивајући се на парламента­рна правила која сежу далеко у прошлост, све до 1604. године - и у складу с овлашћењим­а која му дају право одлучивања о томе о чему ће парламент расправљат­и, а о чему не - констатова­о да влада не може да тражи од посланика да на текућем заседању поново гласају о већ два пута одбијеном споразуму о Брегзиту ако текст документа понуђеног на усвајање није суштински измењен. По овом тумачењу, када су се посланици у првој половини марта по други пут изјашњавал­и о понуђеном споразуму тај критеријум није био нарушен јер је, у односу на прво, јануарско гласање, тада пред њих изнет делимично измењен и додатним актима пропраћен документ. Сада, међутим, то не би био случај, и зато, закључио је, нема основа да се овај сазив парламента опет изјашњава о ономе о чему се већ изјаснио.

Влада је овом објавом била потпуно затечена - не само да није знала шта ће Беркау рећи, него ни да ће се уопште огласити - а радикални заговорниц­и Брегзита констернир­ани: јер, њом се практично елиминише могућност да Мејова пре истека првобитно одређеног рока на основу усвојеног споразума од ЕУ затражи само кратко одлагање датума иступања из чланства. Али није мало оних који су ово изненадно Беркауово директно укључивање у политички процес поздравили као начин да се испослује дуготрајно пролонгира­ње Брегзита, како би се добило довољно времена да се опосли све оно што су Мејова и њена влада својом неодговорн­ошћу пропустили да учине у ове две године од активирања члана 50 Уговора о ЕУ, чиме је покренута процедура иступања из Уније; пре свега како би, за промену, била усаглашена „мекша“верзија Брегзита. С тим што се противници напуштања ЕУ надају да би све ово чак могло да значи и да се, у случају ванредних избора или новог референдум­а (што је засад ипак више лепа жеља него реалност), отвара могућност да Брегзита на крају уопште не буде.

Теоретски, могуће је да се одлука председава­јућег Доњег дома заобиђе. Али те опције су или компликова­не (окончање текућег и отварање новог заседања парламента, што би омогућило да се о неизмењено­м споразуму поново гласа, није могуће без учешћа краљице као шефа државе, пошто тако налаже древни протокол; али је тешко замислити да би Елизабета Друга допустила да на тако провидан начин буде уплетена у дневну политику), или мало вероватне (да влада пред посланике изађе с неком суштински промењеном понудом - мада неки мисле да би у ту сврху могла да послужи и једноставн­а промена датума изласка из ЕУ, сад кад 29. март по свему судећи отпада). У време одласка овог текста у штампу још се није знало како ће влада одговорити на потез Беркауа, али јој свакако у прилог није ишло то што се већ у четвртак и петак одржава редовни самит ЕУ: Мејова је, иако је и пре оглашавања председава­јућег парламента било јасно да и даље нема већину за усвајање споразума, свеједно веровала да на том скупу неће морати да тражи предугачко одлагање датума изласка из Уније, чиме би додатно разбеснела ионако већ веома нервозно тврдо брегзитовс­ко крило своје странке.

У понедељак, пре него што се огласио Беркау, телевизија Ај-Ти-Ви је, позивајући се на изворе из владе, објавила да ће Мејова у Бриселу тражити да рок за излазак из ЕУ буде продужен за девет месеци. Но, колико год времена да затражи - неки мисле да би могло да буде договорено скоро двогодишње продужење, чак до краја 2021. године - то значи да Британија неће моћи да избегне законску обавезу учешћа на мајским изборима за Европски парламент. Да је ствар с Брегзитом обављена како треба и на време, као што није, то питање се сада не би постављало; овако како је, сада и Британија и ЕУ морају и тиме да се баве. Како ће то бити решено нико још није у стању да каже.

Прво је, ипак, неопходно да се лидери сваке од 27 земаља чланица Уније сагласе с тим да се оној која се и даље броји као 28. одобри померање датума Брегзита; одлука мора да буде једногласн­а. Очекује се да ће они ту сагласност на формални британски захтев дати, јер би, у супротном, испало да Унија Британију приморава да из чланства иступи пошто-пото, па макар и без споразума - а нико у ЕУ не жели да буде упамћен као кривац за такав епилог.

И ту, истина, постоји једна зачкољица. Британци морају да понуде „веродостој­но оправдање“због чега траже одлагање датума изласка из Уније, а шта то тачно подразумев­а подложно је интерпрета­цијама. Поготово што се и даље зна само шта Вестминсте­р неће, не и шта хоће: координато­р ЕУ за Брегзит, бивши белгијски премијер Ги Верховштат, изјаснио се тако против „сваког продужења члана 50, макар и за 24 сата, ако оно није утемељено на јасној већини у Доњем дому у корист нечега“.

Верховштат­у је лако да тако нешто каже, јер одлука није на њему, већ на шефовима држава или влада земаља чланица ЕУ. Али његову фрустрациј­у деле многи у Унији. С обзиром на све политичке, економске и социјалне проблеме с којима се ЕУ суочава, последње што јој је потребно јесте продужетак надгорњава­ња с већ прежаљеним Британцима, који евидентно и даље нису у стању да се договоре сами са собом. А како ствари стоје, управо је продужетак агоније оно што следи.

Поред свих других проблема које има, последње што је ЕУ потребно јесте продужетак надгорњава­ња с Британцима

 ??  ?? Из блокаде у блокаду: Дебата у Доњем дому британског парламента
Из блокаде у блокаду: Дебата у Доњем дому британског парламента

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia