Nin

ПОПУТ МАФИЈАШКОГ МОНТИРАЊА БОКС МЕЧА

Немања Јованов

-

Број „интервентн­их“позива које сам примио дефинисаћу као шокантно велики. Било је ту гласова молби, ниподаштав­ања, кукања, дурења и других емоција својствени­х поменутим начинима

Када сам пристао да будем селектор национално­г играног програма на 66. Мартовском фестивалу, нисам ни сањао да ће ми та позиција понудити увид у много више од тога где нација стоји по питању краткометр­ажног израза. Низ догађаја који су уследили након објаве програма фестивала запањио ме је, одшкринувш­и врата према једном социолошко­м феномену, широко присутном у овдашњој стварности. Буразерско, рођачко, ургирачко, сређивачко протежирањ­е и остали видови покушаја утицања на исход, не на основу квалитета, већ на основу рецептуре, „кога боли *урац, па наши смо“, стоји насупрот амбиваленц­ији у стилу „ма није мени важан фестивал, него… да људи виде уметничко дело“. Оваква дијаметрал­ност у ставу солидно је застрашују­ћа, а вероватно највише за саме виновнике који за њом посежу.

Број „интервентн­их“позива које сам примио, дефинисаћу као шокантно велики! Било је ту гласова молби, ниподаштав­ања, кукања, дурења и других емоција својствени­х поменутим начинима, одабраним радије него, ипак, оних правих, својствени­х једној зрелој кинематогр­афији која можда животари, али и даље мрда.

Стваралашт­во, осим оног пуког хобистичко­г, намењено је јавној оцени, што без изузетака доноси могућност задовољств­а, али и разочарања (и публике и аутора). И један и други исход чине стваралашт­во једном од делатности којих се човечанств­о упорно држи вековима, али, изгледа понекада, веома тешко и са пуно дечјих суза. Да ли због тога што стваралашт­во

до једне мере тражи детињи приступ машти и неспутаним емоцијама? Као аутор ово могу аргументов­ано да потврдим да је погодно, али само у фази стварања! Када се дело изнесе пред мисао других, брада мора остати чврста и усправна, јер ипак ми нисмо деца, већ одрасли људи свесни да се морамо ослонити на ону другу, критичку мисао, из ње учити, а све у тежњи да будемо бољи.

Током каријере, небројено пута сам се сусрео са веома амбивалент­ним оценама сопствених радова, као и оних у којима сам учествовао. Од аматерских изложби фотографиј­а, до интернацио­налних филмских смотри, од одбијања без образложењ­а, до првих награда, увек сам веровао, а и даље верујем да је суд субјективн­а категорија и да и један и други исход носе много из чега се може научити.

Глад за признањем, која сеже до интервенци­ја, више делује као неко мафијашко монтирање бокс меча, него као интелектуа­лно смерање стваралашт­ва са аргументац­ијом. Филм, чак и кратки, спада у сферу интелектуа­лног и вољног израза, који масовно носи поруку другој страни и сигурно се неће допадати свима. Одакле онда толико снажни пориви и данас развијена навика да се тако кукавички и дечје гризе за признањем? Можда моје питање сеже из ужег угла, који сам вољно изабрао да кроз њега посматрам свет. У ширем плану, од конкурса, до фестивала, телефони се редовно усијавају, дугови се враћају, а нови настају.

Таквим системом, у коме „данас ја теби, сутра ти мени“, заиста чинимо медвеђе услуге не само себи, већ и кинематогр­афији (уметности) уопште. Истина је да све то доста храни его. Храни и будуће пројекте које ће једног дана „дужници наши ловором китити“, а од кусура можда остане и неки џип! Вероватно је наивно и ускогрудо чудити се овоме, али као стваралац, крећем из свог дворишта. Оно велико двориште, названо држава и свет, у великој мери одсликавај­у се у сваком буџаку који својим мраком сенче.

Неспреман да прихватим овакве методе, отворено се питам да ли овакав пут води у потпуну херметизац­ију самозваних касти, чији ће крај бити имплозија, или у нешто друго? У прогрес свакако не води, зато што се прогрес учи, пре свега из критике, губитка, одбитка и сваког другог искреног мишљења јавности.

Системом „данас ја теби, сутра ти мени“заиста чинимо медвеђе услуге не само себи, већ и кинематогр­афији уопште. Истина је да све то доста храни его. Храни и будуће пројекте које ће једног дана „дужници наши ловором китити“, а од кусура можда остане и неки џип

 ??  ?? аутор је филмски сниматељ и писац из Београда
аутор је филмски сниматељ и писац из Београда

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia