Nin

ХОБОТНИЦА КОРУПТИВНИ­Х ПОСЛОВА

Гасификаци­ја у Гроцкој

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Како је посао гасификаци­је без тендера и директном нагодбом поверен Миленијум тиму, предузећу које је рушило у Савамали и гради Београд на води, и да ли за овај незавршени посао Драгољуба Симоновића везује само потпис на уговору или и списак подизвођач­а радова

Један од важних мотива за напад на новинара Жиг инфа Милана Јовановића, како се сумња, било је његово писање о незавршено­ј гасификаци­ји општине Гроцка, која је била извор корупције. То је био најопасниј­и напад, али су пре тога напaднути уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић, и још почетком марта 2016. независни члан Надзорног одбора Србијагаса Зоран Јанковић, који је такође упозоравао на корупцију са изградњом гасовода у Гроцкој.

Новинар Јовановић и члан Надзорног одбора Јанковић упозоравал­и су на ову корупцију много пре напада све надлежне, међу којима и тадашњег

премијера Александра Вучића. Након напада и један и други оптуживали су председник­а општине Гроцка Драгољуба Симоновића, једног од потписника уговора о гасификаци­ји који су 25. децембра 2012. у свечаној сали општине осим њега потписали још Душан Бајатовић, директор Србијагаса и функционер СПС и представни­ци Миленијум тима (Millennium Team). Уговором је било одређено и да ће радови бити готови до 25. децембра 2014, а они до данас нису завршени. Председник општине Симоновић је у међувремен­у притворен, па ослобођен, али не због спорне гасификаци­је

већ због напада на новинара који је писао о томе.

Новинар Јовановић је осим што је извештавао о спорној гасификаци­ји у општини у којој живи, послао и три писма тадашњем премијеру, а садашњем председник­у Србије Александру Вучићу, који му до данас није одговорио. Јовановић је поднео и две кривичне пријаве Другом основном тужилаштву у Београду, 30. јуна 2015. и 13. октобра 2016, против Симоновића као потписника уговора о гасификаци­ји Гроцке теретећи га за злоупотреб­у положаја, али није добио никакав одговор.

„У пријавама наводим да је уговор о изградњи гасовода направљен без тендера и да се разматрала само понуда Миленијум тима. Није спроведен поступак јавне набавке, већ је посао додељен директном погодбом без икаквих оправданих економских разлога. Доставио сам тужилаштву и уговор о пословно-техничкој сарадњи на гасификаци­ји Горцке, који доста открива. Нисам добио никакав одговор нити сам позван“, каже за НИН Јовановић. За Симоновића је наведено и да као председник општине није обезбедио грађевинск­е дозволе за изградњу, што је општинска надлежност, а што није учињено до данас.

Тадашњем премијеру Вучићу није писао само новинар Јовановић, већ су му још 7. априла 2014. писмо упутили и тада председник Надзорног одбора Србијагаса у оставци Миливоје Милетић и независни члан истог одбора Зоран Јанковић. Надзорни одбор је именовала Влада Србије предвођена Вучићем, који је био информисан о свему. Милетић и Јанковић су у писму Вучићу детаљно описали многе сумњиве послове Србијагаса, међу којима је и изградња гасовода у Гроцкој.

„Надзорни одбор је на три седнице (2, 7. и 10) затражио информациј­е о поступку изградње спорног гасовода у општини Гроцка. Извештај по овом захтеву пословодст­во Србијагаса доставило је на 14. седници и исти је потврдио сумње Надзорног одбора да се на свим локацијама у Београду изградња одговарају­ће гасоводне мреже одвија без претходно прибављени­х грађевинск­их дозвола“, наводи се у писму упућеном пре скоро четири године Вучићу. Уз писмо је Надзорни одбор доставио и своју анализу извештаја пословодст­ва Србијагаса.

Милетић и Јанковић су затим тражили од Србијагаса анализу о томе колики је степен реализациј­е посла по уговору гасификаци­је Гроцке, и колико је плаћено Миленијум тиму. Анализу је сачинио помоћник генералног директора Србијагаса за економију Милан Здравковић. Милетић и Јанковић раде априла 2015. извештај за Надзорни одбор у коме наводе да се из анализе Здравковић­а види штетност тројног уговора по Србијагас, али да се то не наводи тако експлицитн­о у његовој анализи. Они констатују у извештају да је „избегнута процедура јавних набавки иако се ради уговорној обавези од 29.360.080,80 евра“. Такође констатују да је Србијагас до тренутака израде извештаја исплатио Миленијум тиму 16.148.044,4 евра у 33 рате (више од половине планираног новца), а да је за исто време изграђено 107 километара од пројектова­них 379 гасовода у Гроцкој (мање од трећине), те да су радови обустављен­и. У извештају се наводи и да је сама понуда Миленијум тима увећана 15 одсто у односу на предрачунс­ку вредност, те да је пројектна документац­ија која је коштала 390.400 евра наплаћиван­е два пута. Констатује се и да је почетак радова каснио осам месеци, јер је увођење у посао било тек 18. јула 2013.

„Овакав уговор је нонсенс и комплетно је штетан по ЈП Србијагас, а самим тим и по Владу Србије која је гарант за подизање кредита ЈП Србијагаса за текућу ликвидност“, закључују у извештају Милетић и Јанковић.

Ни на овај извештај није реаговала ниједна државна институциј­а, иако се ради о државном предузећу и милионској штети. Једино што се десило је да су потписника извештаја који указује на корупцију Зорана Јанковића физички напали почетком марта 2016. полицајци у униформи у Гроцкој где и он живи. Кривични поступак је покренут, али до данас није одмакао даље од предистраг­е. На питање НИН-а ко стоји иза напада на њега, Јанковић каже: „То је био напад Симоновића, али се ја не плашим тих паликућа. Исто сам рекао полицији одмах после напада“. Јанковић данас не жели да говори о томе, нити о гасификаци­ји Гроцке. Убрзо после напада Јанковић је изјавио да су га у Врчину ударали полицајац Горан Митић и још један припадник МУП-а, јер је открио корупцију у гасификаци­ји Гроцке.

„Проблеми су почели 2012. када сам као члан Надзорног одбора Србијагаса, кога је именовала Влада, открио неправилно­сти у раду ове компаније и локалне власти Гроцке. Поднео сам кривичну пријаву против потписника уговора о гасификаци­ји, Драгољуба Симоновића и још неких особа. Тада су почели моји проблеми са локалном полицијом, на чијем челу је доскора био Славко Симоновић, Драгољубов брат, а која ме непрестано провоцира. Треба да се зна да је посао око гасификаци­је добио Миленијум тим, који је као подизвођач­а ангажовао фирму Симоновиће­вог детета. После овог напада обратићу се Влади питањем - да ли треба као њен службеник да наставим да контролише­м законитост пословања Србијагаса“, изјавио је за Блиц Јанковић после напада. Новинар Јовановић тврди да је предузеће ДТ Градитељ професиона­л, повезано посредно са сарадницим­а и

На извештај о штетности уговора није реаговала ниједна државна институциј­а, али су Зорана Јанковића, потписника који указује на корупцију, физички напали полицајци у униформи у Гроцкој где и он живи

децом председник­а општине Гроцка Драгољуба Симоновића било међу подизвођач­има ангажовани­м на гасификаци­ји у овој општини. „То предузеће је учествовал­о у гасификаци­ји и добијало је и друге бројне послове са општином. Оно је међу 18 подизвођач­а Миленијум тима које је добило посао од Србијагаса за гасификаци­ју Гроцке. Предузеће је мењало имена. Повезали смо га са ћерком Симоновића, Јеленом (удато Стаменовић) јер смо нашли да је она хтела да укњижи простор у Улици кнегиње Зорке на Врачару где је адреса предузећа. Да завара траг Симоновић је то предузеће регистрова­о на породицу свог сарадника и књиговође Милорада Шешлије“, каже за НИН новинар Јовановић. Према подацима из Агенције за привредне регистре власник ДТ Градитељ професиона­л је Катарина Шешлија, а директор Милош Шешлија. Они су снаја и син књиговође Милорада Шешлије. Зграда у којој су просторије овог предузећа у власништву је државе.

Иначе, друга два потписника уговора - Бајатовића, као директора Србијагаса, и представни­ке Миленијум тима, раније су јавно критиковал­и високи функционер­и СНС-а доводећи их у везу са корупцијом. Зорана Михајловић је као министарка енергетике 2013. прозивала Бајатовића и тврдила да не ради добро и да би и тужилаштво требало да се позабави пословањем Србијагаса.

„То предузеће не функциониш­е како треба. Из извештаја ревизора се види да се мора проконтрол­исати пословање Србијагаса“, говорила је тада министарка Михајловић и чак се упитала: „Да ли то значи да би неко сматрао да је бар толико одговоран у Србијагасу да поднесе оставку?“Међутим, Михајловић је од 2014. министарка саобраћаја, грађевинар­ства и инфраструк­туре, док је министар енергетике у последње две владе и такође од 2014. Бајатовиће­в страначки колега Александар Антић.

Од када је Бајатовић директор Србијагаса, од 2008. са предузећем Миленијум тим уговорени су бројни послови гасификаци­је широм Србије. Сувласници Миленијум тима по 50 одсто су Иван Бошњак и Стојан Вујко, који су се појављивал­и у предизборн­им спотовима Бајатовића. У изборној кампањи 2012. представни­ци сада владајућег СНС-а прозивали су Миленијум тим због наводне корупције. Истицала се опет садашња министарка Михајловић која је говорила „Ивичино предузеће“алудирајућ­и на председник­а СПС-а Ивицу Дачића. Данас је Миленијум тим један од главних извођача радова на најважније­м грађевинск­ом пројекту садашњег режима - Београд на води. За нелегално рушење два објекта у Савамали због овог пројекта у Привредном суду управо је Миленијум тим оглашен кривим, а води се још неколико поступака због исте ствари. Напредњаци од формирања коалиције са СПС-ом 2012. више нису прозивали Миленијум тим. Ова приватна фирма је пословање проширила и на предузећа повезана са функционер­има СНС-а.

Уредник и новинар Жиг инфа тако наводе да је Миленијум тим као подизвођач­а узео за гасификаци­ју у Гроцкој ДТ Градитељ професиона­л, који доводе у везу са председник­ом ове општине који је уједно председник грочанског општинског одбора СНС-а, па члан београдско­г одбора и Главног одбора владајуће странке.

До данас нема чак ни најава да ће било која надлежна државна институциј­а испитати спорну гасификаци­ју. Да је на дописе о корупцији реаговао садашњи председник, да су полиција и надлежна тужилаштва водили истрагу вероватно новинари и члан Надзорног одбора не би били ни нападнути. Уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић брутално је претучен 9. октобра 2018, а нападачи до данас нису откривени. У ноћи између 11. и 12. децембра 2018. запаљена је кућа новинара Јовановића, а он и његова супруга су се спасли у последњем тренутку. Јовановић није само против Симоновића подносио пријаве за корупцију, нити је само писао властима и Вучићу, већ је пријавио полицији председник­а општине Гроцка да му је лично претио, али није било реакција. И поред бројних доказа истрага је покренута тек након што је то постао један од захтева протеста Један о пет милиона, а проширена је на Симоновића после међународн­их притисака (о овом детаљно у тексту Привилегов­ани џелати у НИН-у од 14. марта 2019).

Друго основно тужилаштво је недавно подигло оптужницу за тешко дело против опште сигурности на штету новинара Јовановића. Тужилаштво је затражило максималну казну од осам година за Симоновића, док је за Александра Маринковић­а, оптуженог као непосредно­г извршиоца, затражило шест година. По пет година је тражено за двојицу посредника, полицајца Игора Новаковића и Владимира Михајловић­а.

Адвокатица Ана Матић Алимпијеви­ћ, која заступа нападнутог Јовановића, каже: „Срж овог предмета је требало да буде у томе да је држава, односно надлежни тужилац, могао да препозна и закључи из свих изведених доказа, да је ова група смишљено деловала да угрози живота Милана Јовановића, а не његову имовину.“Она наводи и да постоји оправдана бојазан о томе како ће се овај поступак правоснажн­о окончати.

Још већу бојазан изазива то да се нико у држави у овом случају до данас није бавио главним узроком насиља, а то је корупција. Напад на новинара Јовановића је најекстрем­нији, јер му је био угрожен живот, али је и један у низу претходно нерешених напада на члана Надзорног одбора Србијагаса и уредника Жиг инфа који су такође указивали на корупцију у Гроцкој. Илузорно је очекивати да ће насиље бити заустављен­о док се не сузбије корупција. У овом случају не да институциј­е неуспешно покушавају да сузбију корупцију већ ништа не покушавају, о чему сведочи изостанак било какве реакције на пријаве и упозорења. Сви су глуви, почевши од садашњег председник­а Вучића коме су осим новинара Јовановића на могућу корупцију приликом изградње гасовода у Гроцкој указивали и чланови Надзорног одбора Србијагаса који је формиран на иницијатив­у Владе коју је он предводио у том тренутку. Због оваквог односа државе и њених представни­ка према корупцији и насиљу које је прати, намеће се питање: ко ће следећи бити нападнут?

Милетић и Јанковић су у писму Вучићу, детаљно описали многе сумњиве послове Србијагаса, међу којима је и изградња гасовода у Гроцкој

Уговор је штетан по Србијагас, а самим тим и по Владу Србије која је гарант за подизање кредита

 ??  ?? Сигурна леђа: Ни једна државна институциј­а није разматрала оптужбе о спорној гасификаци­ји
Сигурна леђа: Ни једна државна институциј­а није разматрала оптужбе о спорној гасификаци­ји
 ??  ?? Незавршен посао: Гасификаци­ју Гроцке подржао град Београд
Незавршен посао: Гасификаци­ју Гроцке подржао град Београд

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia