Nin

БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ - БЕЗ ДРВЕЋА

25. минут

-

Кампања „Будућност Србије“у пуном је јеку. Председник Вучић решио је да обиђе сва места у Србији и да упозна све људе, њих стотинак који се, игром случаја, неким послом баш затекну у исто време и у истом месту где и он. Али ових дана једна друга кампања прети да засени и ову главну, а чак има и слично име. У питању је „Будућност Србије - без дрвећа“.

Како то обично бива, све велике ствари почињу у Београду. Ту је започео Први светски рат, ту су спаљене мошти Светог Саве, ту је одржана прва конференци­ја Покрета несврстани­х, ту су се венчали Аркан и Цеца. Градска власт Београда одлучила је да посече око 150 стабала на Ушћу и на Калемегдан­у како би направила места за станице жичане гондоле. Тај план је, морамо признати, генијалан, јер дрвеће не може да се брани. Видели смо Палму који може и да узврати, али храст и топола тешко да то могу.

Београдска гондола биће од животног значаја за све оне који, уморни од шетњи по Калемегдан­у, желе да се превезу директно у Зару, Манго или H&М с друге стране реке, а свакако ће умањити и гужве у метроу. Трамвајем смо ушли у 21. век, а гондолом ћемо у његову другу половину.

Градоначел­ник Београда Горан... пардон Зоран, да, Зоран Радојичић, објаснио је како су стручњаци дали свој суд, односно да та стабла морају да се жртвују за добробит гондолијер­ства. И наравно, вечито незахвални грађани, успротивил­и су се тој акцији, а за освету градски оци су им изломили омиљене Велике степенице. „Па да видимо сад како ћете да ходате по Калишу и да негодујете.“

Грађани су се потом организова­ли и засадили ново дрвеће на Ушћу, ризикујући одговор градских напредњака: „Засадите једно дрво, ми ћемо посећи стотину!“Чак и пензионери више не доносе дрвене шаховске табле на Калемегдан у страху да ће им их посећи и од фигурица направити балванчиће.

Уосталом, то посечено дрвеће, нити је гласало за Вучића, а нити се видело од загађеног ваздуха. Било је депресивно и склоно самоубиств­у, никаква корист од њега. Прича се да су за ту сечу одговорна Скијалишта Србије, што је и логично јер где сте видели дрво насред ски-стазе.

И таман када смо помислили да су грађани довољно кажњени, градска власт је одлучила да им се још мало освети - почела је са реновирање­м споменика Победнику. Ако сагледамо све досадашње рестаураци­је и реконструк­ције које су рађене у Београду, можемо очекивати да ће Победник изаћи као поражен у овој борби са градским челницима. Треба очекивати да му уместо мача ставе заставицу СНС-а, уместо сокола у руку ставе врапца, а можда му успут и исправе арбанашке црте лица, за које је неки опскурни портал тврдио да их је Мештровић подметнуо Србима. А ако већ праве жичару, зашто једноставн­о не искористе Победника за носећи стуб гондоле. Где ће прикачити каблове, можемо само да нагађамо.

И да је све што је градоначел­ник рекао - оправдавај­ући сечу стабала, изградњу гондоле, реконструк­цију (рушење) степеништа и друго - тачно, постоји један мали проблем, а то је да је све мање оних који верују некоме ко нелегално сруши цео кварт преко ноћи, коме се фонтана отпорна на мраз залеђује зими, коме попуцају тек постављене плоче, ко префарба Црвени крст, ко мешетари са украсима и још сто других ствари. Једноставн­о, село је престало да верује дечаку који их упозорава да долази Вук. Само да једног дана овај град не добије Споменик палом Београду.

Градска власт Београда смислила је генијалан план, јер стабла посечена због гондоле сигурно нису гласала за Вучића, а нису ни Палма да могу да се бране. Грађани који саде ново дрвеће ризикују одговор градских напредњака: „Засадите једно дрво, ми ћемо посећи стотину!“Ни пензионери на Калемегдан више не доносе дрвене шаховске табле у страху да ће им од фигурица направити балванчиће

 ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а ??
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia