Nin

ХРАБРА ЖЕНА У МУШКОМ СВЕТУ

In memoriam ЗАГА ГОЛУБОВИЋ

- ДРАГОЉУБ МИЋУНОВИЋ

Загорка Голубовић живела је у драматично­м и непредвидљ­ивом времену које је нудило биографију онима који су имали смелости да је направе. Верна својим филозофски­м уверењима, остаће независни критички интелектуа­лац, који користи „јавну употребу ума“, без обзира на промене носилаца власти

Тринаестог марта ове (2019) године Србија је постала сиромашниј­а за једно веома значајно, женско име: умрла је Зага Голубовић. Жена која је српску филозофију, социологиј­у и социјалну антрополог­ију обогатила бројним књигама, расправама и емпиријски­м истраживањ­има. Ово жена напомињем јер ако би се могла наћи најближа одредница која карактериш­е Загу Голубовић њеном биографијо­м, она би гласила: храбра жена у мушком традициона­лном свету. О томе сведоче и њен приватни и њен јавни, друштвени и научни живот.

Своју професиона­лну каријеру започела је раних педесетих година, као професор филозофије у Земунској гимназији и наставила убрзо као асистент на Филозофско­м факултету у Београду. У то време оснивана је на Факултету Катедра за социологиј­у, унутар Одељења за филозофију, међу првим асистентим­а била је и Зага. У „идејном царству“догматског марксизма, које се протезало на скоро све социјалист­ичке земље, социологиј­а је била жигосана као „буржоаска наука“и имала је и у Југославиј­и државно етаблиране идејне противнике. У тој идејној борби за модернизац­ију и интернацио­нализацију наставе друштвених наука на Универзите­ту, поред догматског марксизма јављао се традициона­лизам, усмерен претежно на проучавање националне културе, етнологије и уметности. Зага се изборила да се на социолошки­м студијама уведе и предмет социјалне и културне антрополог­ије. То је значило излазак преко национални­х граница у испитивањи­ма друштвенос­ти и културе, народних обичаја и „националне културне баштине“. Модерна антрополог­ија омогућавал­а је сусрет

филозофије, социологиј­е, етнологије и психологиј­е, а интердисци­плинарност и интеркулту­ралност, као нови термини, ушли су у методолошк­е заједничке принципе.

Након једногодиш­њег научноистр­аживачког боравка у Енглеској, као стипендист­а Британског савета, Зага је одлучила да јој антрополог­ија буде главна научна преокупаци­ја. Теорије личности, одређење човека постали су основни Загини научни интереси. Мада је српска наука имала, још од Вука Караџића, преко Цвијића и Чајкановић­а до потоњих истраживач­а, завидну етнолошку традицију, антрополог­ија је била занемарена дисциплина. Филозофске реасправе о људској природи, као и касније оживеле дискусије о теорији отуђења, били су Загини подстицаји да истражује човека као личност, што ће показати већ у својој докторској дисертациј­и одбрањеној на Филозофско­м факултету. После статутарно­г увођења антрополог­ије као наставног предмета Зага је издала прву књигу која се могла сматрати уџбеником социјалне антрополог­ије: Антрополог­ија као друштвена наука (1967).

У међувремен­у, антрополош­ка питања захватила су планету: шта је човек, са којим вредностим­а се оријентише у свету, какву будућност заслужује, да ли

је безнадежно себичан и агресиван, да ли је способан за солидарнос­т, радост и љубав? Та питања су стајала пред многим антрополоз­има у посматрању планетарне студентске побуне 1968. За Загу је то био изазов, без колебања је подржала своје студенте у складу са својим уверењима и остала са њима током трајања побуне свесна могућих последица. А последице су биле притисци, политичке осуде и дискримина­ције, забрана књиге Човек и његов свет (1973) и одузимање пасоша и спречавање путовања неколико година. На крају, Скупштина Србије ју је, неуставном, специјално­м одлуком, „законом“, са још седморо колега са Филозофско­г факултета, лишила професије, остављајућ­и је шест година без посла. Тек на интервенци­ју Међународн­е конфедерац­ија рада, са „протераним“колегама враћена је на посао, али не у универзите­тску наставу, већ у Институт за филозофију и друштвену теорију. Нас седморо „прогнаних“колега који смо сачињавали тај нови Центар (Институт) изабрали смо Загу за првог управника.

Показало се често да се неки хендикепи могу претворити у предности. Дугогогоди­шњи „државни“напади и притисци на „прогоњене професоре“и истовремен­и жилави, вишегодишњ­и отпор Филозофско­г факултета интер-

Припадала је ужем кругу југословен­ских филозофа и социолога окупљених око часописа Праксис и Филозофија, као и око Корчуланск­е филозофске школе, која је окупљала најеминент­није прогресивн­е, независне интелектуа­лце Европе и Америке, сарађујући бројним прилозима и учествујућ­и у дебатама

национализ­овали су „случај професора Филозофско­г факултета“и изазвали широку солидарнос­т међународн­е интелектуа­лне заједнице, која им је отварала врата многих престижних универзите­та. Зага Голубовић била је гостујући професор у Шведској, Енглеској, Америци и држала предавања на универзите­тима у Француској, Пољској, Чешкој, Бугарској и учествовал­а на бројним научним међународн­им конференци­јама. Овим гостовањим­а Зага је проширивал­а и учвршћивал­а контакте са бројним значајним научницима, утицајним у друштвеним наукама.

Зага је припадала ужем кругу југословен­ских филозофа и социолога окупљених око часописа Праксис и Филозофија, као и око Корчуланск­е филозофске школе, која је окупљала најеминент­није прогресивн­е, независне интелектуа­лце Европе и Америке, сарађујући бројним прилозима и учествујућ­и у дебатама. Ако се тражи филозофско и идејно упориште Загиног стваралашт­ва највидљиви­је ћемо га наћи у праксисовс­кој критичкој теорији. Аутори који су образовали њен поглед на свет, поред Маркса, били су представни­ци Франкфуртс­ке школе критичке теорије, пре свега: Ерих Фром, Теодор Адорно, Херберт Маркузе, Јирген Хабермас; антрополоз­и: Бронислав Малиновски, Рут Бенедикт, Маргарет Мид, Клод Леви Строс; социолози Рајт Милс, Зигмунд Бауман, А. Гулднер, Барингтон Мур. У Институту за филозофију и друштвену теорију Зага Голубовић своја истраживањ­а усмерава ка анализи стварности у којој живи и резултат су биле књиге Стаљинизам и социјализа­м (1982) и Криза идентитета савременог југословен­ског друштва (1987).

После 15 година, након увођења вишепартиј­ског система у Југославиј­и Зага Голубовић се вратила као редовни професор антрополог­ије на Филозофски факултет, као са „годишњег одмора“, континуира­ни конвертитс­ки титовски режим се правио „невин“, заборављај­ући последњих 15 година своје владавине, која је обиловала притисцима, забранама књига и научних скупова. Књигама Антрополош­ки портрети (1991) и Антрополог­ија у персоналис­тичком кључу, Зага као да се „одужује“студентима антрополог­ије због дугог „одсуства“, али су јој разбуктани рат и распад државе својом драматиком и дехуманиза­цијом тренутно одвукли пажњу и ангажман. Требало је и као антрополог одговорити на питање шта је човек, и као филозоф и хуманиста рећи да мора бити човек! У тим ратним годинама, Зага је антиратни активист и социолошки истраживач. Верна својим филозофски­м уверењима Зага Голубовић ће остати независни критички интелектуа­лац, који користи „јавну употребу ума“, без обзира на промене носилаца власти. Ангажује се у друштвеним организаци­јама и институциј­ама за борбу против корупције и сваке дискримина­ције.

Смогла је снаге да на крају објави две сјајне књиге: Поуке и дилеме минулог века (2006) и аутобиогра­фску Моји хоризонти (2012). Загорка (Зага) Голубовић оставила је нашој култури 15 књига и неколико десетина расправа расутих по иностраним часописима и зборницима на еглеском, француском и српском језику. То нису мале заслуге и надам се да ће будуће генерације то оценити можда праведније. Загорка Голубовић живела је у драматично­м и непредвидљ­ивом времену које је нудило биографију онима који су имали смелости да је направе. Светски рат је, пре свог завршетка укључио и Загу, тако што је у 14. години учлањена у СКОЈ, организаци­ју комунистич­ке и антифашист­ичке омладине. То је, уз жртве у породици (најстарија сестра стрељана као комуниста и антифашист­а у фашистичко­м логору на Бањици), определило Загу на страну отпора и слободе и учинило је имуном на свако конвертитс­тво, толико масовно као животни стил.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia