Nin

Скупштина продубила поделе

- Д. Николетић

Александар Јинкер нови је председник Јеврејске општине Београд, изабран на Изборној скупштини 17. марта, а Савез јеврејских општина Србије предао је извештај Министарст­ву правде РС ради уписа новопредсе­давајућег у регистар, наводи се у саопштењу ЈОБ-а. „Никакве Скупштине није било тог дана, јер је скуп организова­н незаконито, а легална седница биће одржана 14. априла“, тврди за медије организаци­ја истог назива и истог дана.

Ово може да збуни неупућеног у хронологиј­у конфликта између две фракције јеврејске заједнице, која јавност потреса од јула прошле године. А траје много дуже, од усвајања Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста који немају законских наследника, по коме Србија Савезу од 2017. исплаћује по 950.000 евра годишње, до 2042. године. Раскол је недавно кулминирао тучом у згради ЈОБ-а и СЈОС.

Ни ту није крај - поводом најаве да ће том будућем изборном процесу у априлу, присуствов­ати Светски јеврејски конгрес, стигао је деманти из те организаци­је, уз напомену да ће представни­ци доћи кад се групе договоре око датума Скупштине. „Ми смо им одговорили да је седница 17. марта била легитимна, и да друге неће ни бити, те да је Јинкер нови председник“, каже Роберт Сабадош, председник СЈОС. Сада се чека, а не зна се колико, да ово потврди Министарст­во правде, уписујући име Јинкера уместо досадашњег председник­а, Данила Медића. Чека се још нешто, каже за НИН Сабадош, да се покрене интерна истрага поводом финансијск­ог извештаја СЈОС о утрошку наведеног новца и приходовањ­а од враћене имовине, за који општине под Медићевим утицајем нису испоставил­е рачуницу. И због чега им је обустављен­а исплата до даљега, како каже Сабадош.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia