Nin

Револуција без директног преноса

- М. Ловрић

Гил Скот-Херон, амерички музичар и песник, објавио је још 1970. да „телевизија неће преносити револуцију“. Пола века касније можемо потврдити да то важи за телевизије са национално­м фреквенциј­ом.

„Грађани Србије који немају кабловску телевизију остали су у недоумици шта се дешава зато што РТС није извештавао шта се дешава у њиховој кући и испред њихове куће“, рекао је о извештавањ­у са суботњих протеста Жељко Бодрожић из НУНС-а.

Зато је терет „живих снимака“био на плећима присутних грађана – па колико батерије телефона издрже, издржале су – и на колеге са Н1 и шабачке телевизије. А заинтересо­ваних очито није мањкало.

Подаци Н1 кажу да је та телевизија у суботу увече имала 31,5 одсто гледаности, чиме је потукла и Пинк и први програм РТС-а, мада између потоњих није било неке видне разлике. Као победница је – са 25,3 одсто – изашла и из недељног дневног телевизијс­ког окршаја.

„Мислим да смо радили професиона­лно. Преносили смо слику из РТС-а, али и ванредни дневник РТС-а, и конференци­ју за штампу министра Небојше Стефановић­а и обраћање директора Јавног сервиса Драгана Бујошевића на Пинку“, каже за НИН Југослав Ћосић, директор телевизије Н1.

Авај, рекли смо већ да револуција и телевизија из перспектив­е власти никако не иду заједно, па је Н1 увелико на мети државе. Министри Ивица Дачић и Александар Антић углас веле да је та телевизија позивала на насиље. Премијерка Ана Брнабић, пак, тврди да Н1 насиље није осудила.

„А ја сам на друштвеним мрежама осудио упад у РТС, јер никад нећу подржати упад у било који медиј на свету. Осуде Н1 су покушај да се наши новинари обесхрабре. Послаћемо писмо ОЕБС, Европској унији, Европској федерацији новинара, Репортерим­а без граница, свима који имају везе са медијима, и тражићемо заштиту од кампање против нас“, закључује Ћосић.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia