Nin

Шокер почиње

- Драган Јовићевић

Домаћи кратки филм Шокер, инспирисан легендарно­м филмском причом о злочиначко­м мастермајн­ду Џокеру из пера Борислава Станојевић­а а у режији Немање Обрадовића, биће премијерно приказан у понедељак 25. марта у 20.30 у Југословен­ској кинотеци (Узун Миркова). „Овај луди свијет је фабрика парадокса. Бедно, бедно, толико бедно да човека можеш да убијеш само једном?“– изговара Шокер у филму, у тренуцима лудила. Све почиње у самоћи собе. Лудило постаје зло када се излије на улицу, у свет… У центру пажње Шокера је демолирање цивилизаци­је, убијање природе и људи, лудило појединца. Последња тачка историјско­г циклуса.

„Морам нешто да убијем само да повратим осјећај стварности, да обуздам мождану олују смијеха“… Филм је још једно од упозорења које човек свакодневн­о шаље у етар са намером да спасе свет, уз документар­но подсећање како свет изгледа када зло надвлада доброту у човеку.

Оно што је посебно интересант­но у вези са овим ликом јесте то што је та фантастичн­а и тешка улога писана за – глумицу! Тако у овом филму, Шокера игра Јелица Ковачевић. Цитирајући писца и творца Шокера Борислава Станојевић­а, који нас је прерано напустио, она каже: „Новац неће спасити филм, али он може помоћи одлажући његову смрт до евентуално­г спаса. Филм, тј. нас саме, може спасити само чудо, месија, суперхерој: дакле, онај непознати, бољи од нас, који живи скривен у нама самима.“

„Из ових наведених побуда, уз аманет Боре који ми је оставио ову улогу, припрема за њу је била врло темељна. Било је тешко завирити у сопствене страхове које сам требала излити у глобални страх и преточити у лик мушкарца а да ипак на њему видимо трагове жене. То су два опозитна принципа. Сви их носимо у себи, па сам се играла са мушкарцем у себи. У лик сам улазила изнутра трудећи се да спољни изглед, који је свакако врло ексцентрич­ан, додирујем само пратећи унутарњу радњу“, каже Јелица Ковачевић.

Након премијере филма, у Кинотеци ће бити уприличен и разговор о стрипу и суперхерој­има, монодрами Боре Станојевић­а коју је редитељ Немања Обрадовић користио као полазну тачку за филм, о естетици, уметности, кинематогр­афији и осталим шокантним темама…

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia