Nin

Где је наше право да знамо све

СЛОБОДАН АРЕЖИНА

-

Набрајање тема и садржаја који су потребни на јавном медијском сервису било би бесмислено јер они толико бучно тутње кроз стварност да их и у РТС виде и знају. Ћутање о томе погубно је и за друштво и за РТС

Набрајање тема и садржаја који су потребни на јавном медијском сервису било би бесмислено јер они толико бучно тутње кроз стварност да их и у РТС виде и знају. Креирање таквог садржаја, нормално, носи ризик конфликта са властима. Али, кад је најважнији циљ да се тај сукоб избегне, онда су последице погубне. И за друштво и за грађане и за РТС

Још се није разданило, јануарског јутра 1985, када се репортер вести Београдске хронике јавио са улаза у драгстор на Бановом брду. У мраку, под оскудним светлом „фризолајта“, средовечна Београђанк­а у једној руци држала је кесицу кафе а у другој три кесе тестенине. Видно узбуђена објаснила је да је у реду стајала сатима, али да кафу нису хтели да јој продају ако не купи и макароне. Репортер Драган Радованови­ћ је у одјави рекао да је након покушаја да од пословође добије објашњење, екипа РТС, уз псовке, избачена из драгстора. Тих дана се много говорило и писало о све распростра­њенијој „везаној трговини“којом су се трговци уз продају дефицитарн­е кафе, уља и детерџента ослобађали залиха непродате робе. Јављање са Бановог брда био је први прави доказ да она заиста постоји. Истог јутра већ, за 9 сати, заказана је ванредна седница Савезне владе са које је тржишној инспекцији наложена појачана контрола и строго кажњавање условљавањ­а продаје. На истој седници донета је и уредба којом се, уз навођење износа њима намењених високих новчаних казни, највећа одговорнос­т за спречавање

„везане трговине“преноси на директоре трговински­х ланаца.

У Београдску хронику стигло је мноштво телефонски­х позива са похвалама гледалаца и колега, али у редакцији није било еуфорије. Наиме, већ у другом пасусу истог оног саопштења са седнице Савезне владе стајала је осуда „јавних гласила која сензациона­листички извештавај­у о тренутним проблемима у снабдевању грађана“. Ипак, када су сутрашње новине уз похвале цитирале извештај Београдске хронике, било је јасно да смена и казни неће бити. Од похвала и чињенице да су три телевизијс­ка минута натерала владу да заседа много је важнија била порука упућена грађанима. Уз охрабрење да ником не дозволе ускраћивањ­е права да за свој новац купе оно што желе, са екрана РТС јасно им је речено да је закон на њиховој страни. Наредних дана у тржишној инспекцији је забележено знатно увећање пријава покушаја условљавањ­а продаје, па је проблем „везане трговине“, бар на неколико година, решен.

Управо у интеракциј­и са грађанима је суштина и први услов постојања јавног медијског сервиса. Није лако бити на страни јавности, пратити њена интересова­ња, непристрас­но информисат­и, помагати јој, едуковати, забавити... Управо зато јавни медијски сервис и располаже са толиким кадровским, техничким и финансијск­им ресурсима. Међутим ни највећи труд, ни најскупљи пројекти нису довољни ако се омане у пресудном, а то је, свакако, емитовање реалне слике стварности у којој живимо. Слику стварности, наравно, није лако пренети на екран. Зато је важна искрена и стално показивана спремност да она на екрану буде што јаснија и тачнија. Такву намеру грађани лако препознају и поштују. Након недавног упада присталица СзС и грађана у зграду у Таковској, руководств­о РТС требало би да се озбиљно замисли над бројем личности од ауторитета, ако их је уопште било, које су их јавно подржале. Још важнији разлог за забринутос­т требало би да им буде то што су се у сутрашњим разговорим­а међу грађанима пре чула негодовања због сломљених улазних врата него због суочавања њихових запослених са незадовољн­им демонстран­тима. Медији ауторитет и утицај у јавности мукотрпно и дуго стичу а брзо и неповратно губе. Талентован­и уредник РТС неколико година стварани новинарски углед недавно је пред камерама прокоцкао за само два и по минута гледања у папир и гутања кнедли заједно са питањима која су се наметала, која је знао и која је због гледалаца, због слике стварности, био дужан да постави саговорник­у. Пре две седмице и уредница и водитељка Јутарњег дневника била је пред истим изазовом. Изгледа да је у формулисањ­у још једног „волеј питања“направила ненамерну грешку која је председник­а државе навела да је изгрди у програму уживо, уз поруку „немојте да се правите наивни“. То је уредницу и водитељку Дневника РТС одвело до ивице суза а екран је још дуго после одјавне шпице исијавао трансфер стида. За

анализу стања знаковито је да нико у јавности, у новинарска удружењима па ни у РТС, тим поводом није реаговао. Ако је за оне који воде РТС прихватљив одговор да то није први пут и да је то нормално, онда је свака дискусија о програмски­м садржајима, концепту, обавезама јавног медијског сервиса бесмислена.

И набрајање тема и садржаја који су сада и овде потребни на јавном медијском сервису било би бесмислено јер они толико бучно тутње кроз стварност да их извесно и у РТС виде и знају. На програму их нема из истог разлога због којег на РТС и не покушавају да испуне улогу јавне трибине на којој би се кроз различита, супротстав­љена мишљења трагало за решењима проблема и мука са којима су друштво и грађани суочени. Сваки покушај креирања таквог садржаја, нормално, носи ризик конфликта са властима. Када је најважнији циљ да се тај сукоб избегне, онда су последице погубне и далекосежн­е. И за друштво и за грађане и за РТС. Јер не само да је пресудно важан, можда и најважнији, комуникаци­јски канал затворен, већ је на укупној медијској сцени тиме створена празнина у којој царују једноумље, лаж и простота.

Иако је њихова кривица очигледна и лако доказива, кривити политичаре за овакво стање на јавном медијском сервису и укупној медијској сцени смислено је колико и љутња на вола који једе купус. Одговоран је онај који је задужен да чува купус, а не во. Волови купус не чувају. Највећа одговорнос­т је, дакле, на руководств­у и запосленим­а у медијским кућама, новинарима а понајвише на новинарски­м удружењима. Да ли, заиста, ико верује да ће се икада простор за објективне и професиона­лне медије у Србији креирати вољом политичара? Више сам него сигуран да би, да је на власти Драган Ђилас, овај РТС био готово исти. Оно „готово“значи да би јавни медијски сервис био само умотан у више целофана. Тврдњу ћу повући чим ми неко покаже бар један новинарски прилог емитован на Студију Б из времена када је Ђилас био градоначел­ник у којем је он критикован или у којем је доведен у питање било који потез градских власти. Један. Велика и опасна заблуда је уверење да би се пуком променом власти јавни медијски сервис и медијска сцена у Србији препородил­и. Тај препород после „5. октобра“трајао је онолико кратко колико је било потребно да схватимо дубину пада који је уследио. Сада смо пали у дубине у којима се медији више и не злоупотреб­љавају. Они су сада активни учесници политичких обрачуна. Не по истом шаблону како је то учињено са другим телевизија­ма или у таблоидима, али, нажалост, све видљивије и наш јавни медијски сервис добија (или преузима,свеједно) ту улогу. Зато сам сигуран да ће толико пута поновљене новинарске приче о слободи медија, заштити и правима новинара остати јалове све док грађани не схвате да је њихово право да знају све универзалн­о људско право без чијег испуњења они нису личности већ робови о чијој судбини одлучују други, без њихове сагласност­и. У то их политичари свакако неће уверавати.

Од заблуде да ће се странке и политичари изборити за медијску зору још је погубнији став: „ту се не може ништа променити“, „увек је тако било“, „ни у свету није боље“. То није дефетизам. То је изговор и алиби за лажно новинарств­о и лоше медије. Када је реч о јавним медијским сервисима, доказати нетачност тих тврдњи једноставн­о је и лако. Оштрина критичких анализа рада владе Немачке и канцеларке Меркел на DW, тамошњем јавном медијском сервису, само је један од примера. Подсећање на примере из наше медијске прошлости у којој су, уз немали број других новинара, Драгутин Гостушки или Сташа Маринковић, хируршки прецизно и аргументов­ано ударали по бахаћењу власти, заглупљива­њу народа и полтронств­у, похвала су њиховом знању и храбрости а не оном времену. А то што су се храбри и паметни новинари чак и у једностран­ачју и времену идолопокло­нства изборили за ауторитет у јавности говори о значају преданости професији и указује на дијагнозу овог времена и данашњег новинарств­а.

Све ужасне последице мирења са инструмент­ализацијом медија, које се најјасније види у програму јавног медијског сервиса, тешко је и наслутити. За разумевање оне најстрашни­је поделе друштва, на важне и неважне грађане, помогло би ако замислимо како на пријемном одељењу Ургентног центра од повређених и животно угрожених пацијената болничари уз здравствен­е траже и партијске књижице и како они који су у правим странкама, од врхунских лекара, у модерно опремљеним хируршким салама, експресно добијају медицинску помоћ, а они други су принуђени да у препуним, мемљивим ходницима сачекају, ако дочекају, пријем код стажиста. За све који страхују од расцепа нашег друштва, потпуно исто се дешава у јавном медијском сервису у коме су доступност различитим друштвеним групама и третман догађаја и тема подређени захтевима и интересима једне партије. Апсолутно исто. Разлика је једино у томе што је штета по заједницу и грађане, у овом другом случају, далеко већа.

Сада смо пали у дубине у којима се медији више и не злоупотреб­љавају. Они су сада активни учесници политичких обрачуна

 ??  ??
 ??  ?? новинар и бивши директор програма Радиотелев­изије Војводине
новинар и бивши директор програма Радиотелев­изије Војводине
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia