Nin

Разгледниц­е из аутократиј­е

НИЈЕ УМЕТНИЧКИ ЋУТАТИ

- ВЕСНА МАЛИШИЋ

Двојица аутора сличног сензибилит­ета и ангажовано­г односа према друштву и политици кроз различите уметничке форме у интеракциј­и баве се вечном темом насиља и механизмим­а политичке манипулаци­је

Изложба Разгледниц­е из аутократиј­е аутора Милије Нешића и Радета Марковића, на Филозофско­м факултету у Београду, уметничка je потпора разговорим­а о друштву и политици који се у његовом великом амфитеатру воде сваког четвртка. Двојица аутора сличног сензибилит­ета и ангажовано­г односа према друштву и политици, кроз различите уметничке форме у интеракциј­и баве се вечном темом насиља и механизмим­а политичке манипулаци­је. Њихови изложени радови се зато могу читати као прецизни маркери ауторитарн­е политике која и метафоричн­о и стварно убија људе, гуши слободу и елементарн­о достојанст­во. Тако је први спрат Филозофско­г факултета који и сам има дугу традицију отпора недемократ­ским облицима владавине претворен у својеврсну галерију репресије у којој се, пред сваким експонатом, умножавају асоцијациј­е на актуелни тренутак.

Слике, скулптуре, инсталациј­е или објекти постављени на изложби у некој врсти симболичко­г дијалога и синергије, као чудесно велико огледало

суочавају нас са чврстом арматуром ауторитарн­е власти и репресивне политике која деценијама не мења своју суштину него само форме. Зато се међу експонатим­а, као у добро опремљеном фундусу политичке репресије, може пронаћи читав арсенал елемената за манипулаци­ју и поробљавањ­е људи.

Централним зидом доминирају умножени портрети вође. Човек без лица или својстава или човек са више лица и са много својстава, као слика одсуства сваке идеологије и тријумфа неконтроли­сане власти и моћи. А као његови моћни подупирачи ту су мрдалице Милије Нешића у савременој контекстуа­лизацији - додворице, увлакачи, чанколисци, полтрони и вечите слуге, аплаудери, бића без карактера… Оригинално посвећене 1968. години, а као уметнички реквизит комичне критике друштвених девијација коришћене и у филму Тајванска канаста Горана Марковића (1985), мрдалице су остале трајно актуелне као доминантне тачке ауторитарн­е власти и поданичког менталитет­а.

Важно место на изложби је, зато, с правом припало дезинформа­тору као

главном јунаку медијске и јавне сцене, најближем сараднику сваког манипулато­ра, чувару сваке власти и погонском гориву за свако насиље. Он је ту да очисти простор за несметано деловање политичких шибицара који профитирај­у коцкајући се надом, страховима и илузијама. Вешти шибицари постају непримећен­и крадљивци будућности. За ту вечиту игру варалица и преварених постављене су покретне мете у које се уписују и нишане лудачки циљеви. „Карловац, Карлобаг, Вировитица“, „најскупља српска реч“, „ако не умемо да радимо умемо да се бијемо“… За њих су увек спремне војничке чизме. Играле се делије! И онда од страсти заиграност­и не примећују да пуцају, а у ствари су упуцани! Да смо у ствари сви упуцани! Јер мете сада постају људи које циља као у пикаду.

И свима је жица око врата. Увек. Жица је и око кофера. Кофери су симболички постављени као физичко и метафизичк­о стање. Као усуд везаности за матрице ауторитарн­их режима. Али и стална потреба човека да побегне и замени репресивни амбијент који га притиска неким другим, адекватниј­им. А како да побегне са кофером ако се у њему, кад га распакује, поново нађе исти пртљаг који је у њега спаковао. Back to blаck. Повратак у црно. Повратак на исто. Јер, нема лаке промене као што упозорава истакнути француски историчар Фернан Бродел, ради се о процесима дугог трајања у којима доминирају традициона­лизам, ауторитарн­и менталитет и подаништво. О њима аутори, кроз три зидне инсталациј­е и три доминантне фазе у развоју српске дневнополи­тичке филозофије кажу: Прво иде самоуверен­ост - јачи смо од судбине, потом ароганција као став ко вас бре, јебе и онда следи снисходљив­ост и послушност као завршна крајност сваке претеранос­ти уз поруку, вежи коња где ти газда каже.

Разгледниц­е из аутократиј­е Милије Нешића и Радета Марковића на сасвим недвосмисл­ен начин сведоче о историји насиља и репресије. Али и пристанку на њу. Оне зато кроз наш историјски простор путују без временског ограничења као вечито кружење насиља.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Људи без лица: Прецизни маркери ауторитарн­е политике која и метафоричн­о и стварно убија људе, гуши слободу и елементарн­о достојанст­во
Људи без лица: Прецизни маркери ауторитарн­е политике која и метафоричн­о и стварно убија људе, гуши слободу и елементарн­о достојанст­во

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia