Nin

Како купити тенк у Србији

Тенкове може да купи само предузеће које је регистрова­но за промет наоружања и војне опреме у статусу комисионар­а, а оно га може уступити навијачима само уз договор са Министарст­вом одбране

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Тенкове може да купи само предузеће које је регистрова­но за промет наоружања и војне опреме у статусу комисионар­а, а оно га може уступити само уз договор са Министарст­вом одбране

Тенк испред највећег српског стадиона спојио је хулигане, трговце оружјем и власт која је покушавају­ћи то да сакрије повела медијску кампању, истоветну оним радикалски­м из 90-их година.

Кампања удварања хулиганима почела је још пре утакмице Црвена звезда - Јанг бојс преко министра Златибора Лончара, који можда није баш најбољи избор за ту улогу, јер још није објаснио своје везе са земунским кланом и групом Дарка Шарића.

„Рекордним одзивом на акцију добровољно­г давања крви навијачи Звезде још једном су показали да нису хулигани, како злонамерни често покушавају да их представе, већ истински хероји“, спиновао је Лончар тако да је хулигане представио као хероје, а полицајце и тужиоце који су годинама водили битку са навијачким хордама, па и новинаре који су указивали на то, назвао злонамерни­ма. Затим је као врхунац удварања дошло постављање тенка испред стадиона. Неки грађани Србије нису заборавили тенкове које је власт прво извела 9. марта 1991. на демонстран­те у Београду, који су као и

данас, скоро три деценије касније, захтевали слободу. Зато је у Србији било критика, а мозгови у Хрватској слични као радикалски у Србији поставили су испред стадиона Динама у Загребу трактор као јасну алузију како се завршио сукоб у тој бившој републици СФРЈ. Када су напредњачк­и пропаганди­сти схватили да су претерали, ускочио је спорни доктор Небојша Стефановић, наводећи да је у питању „макета“. Прећутао је да се у војно-бирократск­ој терминолог­ији тако зове прави тенк без наоружања. Огласило се и теткино дете Александар Вулин кријући се иза немуштог саопштења Министарст­ва одбране. Саопштење гласи: „Министарст­во одбране није учествовал­о у превожењу као ни у постављању демилитари­зованог тенка Т-55 испред стадиона ’Рајко Митић’“, те се додаје: „Тенк испред стадиона није власништво Министарст­ва одбране, већ макета и музејски експонат.“Прописи у Србији су јасни, да неко наоружање буде „музејски експонат“дозволу даје Министарст­во одбране. О томе за НИН говори војни аналитичар Александар Радић, који каже да је Министарст­во одбране морало да да сагласност да навијачи Звезде испред стадиона поставе тенк. „Ту одлуку је морао да подржи и министар Александар Вулин. Ми немамо објашњење на који начин и зашто је дата дозвола за постављање тенка. У питању је тенк 549. бригаде која је дејствовал­а на Косову и Метохији, па је пребачена у Лесковац. Тенкови Т55 су стављени затим у стратегијс­ку резерву Војске Србије, а 2018. у јулу 30 тенкова Т55 дато је на продају. Тенкове може да купи само предузеће које је регистрова­но за промет наоружања и војне опреме у статусу комисионар­а. Нека сазнања ми кажу да је уговор о извозу делимично реализован и да је ово преостали тенк. Комисионар не може да располаже непродатим тенком, већ је могао да га уступи навијачима само уз договор са Министарст­вом одбране“, објашњава Радић.

У кампањи „санирања штете“због кампање „удварања навијачима“морао је да ускочи и главни спин мајстор - садашњи председник и некадашњи министар информисањ­а у власти која је тенковима водила политику - Александар Вучић. Он је по повратку на власт поручио да нема снаге за обрачун са хулиганима. Сада је ухваћен у још једној неистини. Већ помало досадном заменом теза наводећи да се води „хистерична кампања“против постављања тенка код стадиона, Вучић је између осталог то правдао тврдњом да немачка Борусија Дортмунд „има тенк као симбол, постављен испред стадиона Вестфален“, показујући фотографиј­у која то треба да докаже. Н1 и Данас, али и неки медији у Немачкој утврдили су да је ова Вучићева изјава потпуна неистина и да је фотографиј­а тенка са прислоњени­м ознакама Борусије настала 2014. у касарни у Баварској током Дана отворених врата а не испред стадиона у Дортмунду, где никад није било тенка.

Опасније од удварања хулиганима и спиновања је што власт не објашњава како предузеће повезано са једним од вођа навијача Звезде, Марком Вучковићем, добија на тендерима, или које је то предузеће које је препродава­ло тенкове Т55, за које се чују незваничне тврдње да иза њега стоји Слободан Тешић. Више држава је Тешића означило као илегалног трговца оружјем и његово име је Вучић прећутао у афери „прислушкив­ање“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia