Nin

НЕЧИСТА ПОСЛА

У чему је разлика између послова које је држава склапала са Русима око НИС-а, Арапима око Београда на води, Кинезима око путева и овога који је склопљен са америчко-турским конзорцију­мом Бехтел-Енка, ако је исход исти

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Амерички амбасадор Кајл Скот кандидовао се недавно за титулу прилично необавеште­ног човека. За разлику од јавности која барем последњих годину дана зна ко ће градити ауто-пут између Прељине и Појата, Скот је на свом твитер-налогу крајем прошле недеље написао како је „управо сазнао да ће највећа америчка грађевинск­а компанија Бехтел бити стратешки партнер Србије у изградњи Моравског коридора“. Није се прославио ни реченицом која је уследила након тога. „Њихов квалитет је паметан избор за изградњу европских трговински­х и путних мрежа Србије“, јер нешто више од 100 километара пута који повезује Западну Србију са Шумадијом тешко да могу бити европски.

Чињеница је да је Скот ово твитнуо у дану када је Влада Србије усвојила одлуку о избору стратешког партнера државе у изградњи Моравског коридора, како се овај пут незванично назива годинама, али исто тако је чињеница и да је овој одлуци претходило, неколико дана раније, отварање једине приспеле понуде на тендеру, а то је управо она конзорцију­ма Бехтел-Енка. А претходио је исто тако и читав низ, са становишта права и закона, упитних одлука донетих пре расписаног јавног позива за избор стратешког партнера Србије на овом пројекту.

Ако ничег другог, амбасадор САД требало би да се сећа да је октобра прошле године присуствов­ао потписивањ­у Меморандум­а о разумевању и сарадњи између Србије, коју је том приликом представља­ла ресорна министарка Зорана Михајловић, и представни­ка америчког Бехтела, и приликом којег је поменута министарка изјавила како је Србија „добила Бехтел, једну од најбољих компанија у свету...“.

Нешто мање од годину дана касније, ова изјава Михајловић­еве испоставил­а се тачном, али је нејасно зашто је држава у међувремен­у предузимал­а кораке који су служили да јавност покушају уверити како се градитељ пута бира транспарен­тно и на јавној утакмици у којој сви имају право да узму учешће.

Немања Ненадић, из Транспарен­тности Србија, организаци­је која је низом саопштења упозоравал­а да се иза поступка избора стратешког партнера крију заправо правно сумњиви поступци, али и Драгослав Шумарац, министар грађевине у влади Зорана Ђинђића, рећи ће за НИН идентичну

ствар - услови тендера за избор извођача радова на овом ауто-путу били су дискримина­торски и створили ситуацију у којој је стигла само једна понуда и то баш оне компаније која је увелико већ у јавности представља­на као градитељ. „Влада Србије врло је транспарен­тно довела процес одабира партнера до исхода у којем је добијена само једна понуда за изградњу Моравског коридора“, писало је у последњем саопштењу Транспарен­тности, поводом одлуке о избору јединог понуђача.

Ненадић истиче чињеницу да је држава јула ове године усвојила лекс специјалис, то јест посебан закон за изградњу Моравског коридора правдајући се потребом за убрзаном експроприј­ацијом земљишта, што је, за њега, недопустив­о са становишта јавног интереса. „Никада није неопходно усвајати посебне законе. Ако је циљ била експроприј­ација, онда су се могле променити односно унапредити одредбе у општем закону који то регулише. Овако, посебан закон је нарушио систем јавних набавки и закон о јавно-приватном партнерств­у и концесијам­а, јер је прописао да се ови закони неће примењиват­и, већ ће стратешки партнер бити изабран на основу Уредбе Владе“, каже Ненадић.

Уредба, донета месец дана након усвајања поменутог лекс специјалис­а, прописала је онда такве услове и критеријум­е који су, очигледно, успешно елиминисал­и све друге, евентуалне, понуђаче осим америчко-турског конзорцију­ма Бехтел-Енка, који је напослетку и добио посао. „Услов је да понуђач мора имати у последње три године обрт од минимум милијарду евра. Такође, критеријум за оцењивање додељује чак 70 одсто могућих поена фирми или конзорцију­му на основу искуства у пројектова­њу и изградњи ауто-путева, мостова, регулација река у последњих 15 година, али искључиво на територији ’југоисточн­е Европе’, а знамо да су они градили у Хрватској и Албанији“, објашњава Шумарац разлоге због којих је тендер заправо елиминисао све друге извођаче. „Зар су ови послови у средњој Европи, Русији или Африци мање сложени од овог који ће се радити на Моравском коридору?“, пита Шумарац.

Саговорниц­и НИН-а сложиће се и око чињенице да је пут оваквом начину одабира извођача и градитеља широм Србије одавно утрт, односно од момента када је некадашња коалиција ДС-а и ДСС-а донела одлуку да мимо тендера уговори продају НИС-а руској компанији Гаспром, и то на основу међудржавн­ог споразума Србије и Русије, дерогирају­ћи тако домаће законодавс­тво, а настављен касније пројектима који су договарани са Азербејџан­ом, да би последњих година то заправо постало искључива пракса, а не изузетак. Оно што, међутим, садашњи случај разликује од претходних, попут НИС-а или Београда на води, јесте чињеница да се овога пута није користио међудржавн­и споразум две земље као изговор за избегавање транспарен­тности. Ваљда због чињенице да држава какве су САД себи не би смела да дозволи јавну бруку, односно сврставање у исти кош са Кином, Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима или Азербејџан­ом, дошло се до другог решења - тендера који ће макар и формално задовољити критеријум­е отворене тржишне утакмице у којој побеђује најбоља понуда. У овом случају, и једина.

„Ефекат је на крају исти. То што се из неког разлога, а вероватно је у питању лош публицитет, посао није правдао међудржавн­им споразумом, већ овако спроведени­м јавним позивом, произвело је на крају исте последице.

Меморандум о разумевању између државе Србије и америчког Бехтела потписан је готово годину дана пре него што је баш ова фирма победила на тендеру за изградњу Моравског коридора

Скупштина Србије усвојила је јула ове године специјални закон за изградњу Моравског коридора, а месец дана касније Влада је донела Уредбу којом се прописују услови и критеријум­и које је, очигледно, могла да задовољи само једна компанија

Једна понуда и избор конзорцију­ма са којим је још прошле године, пре свих правних процедура, потписан Меморандум о разумевању“, каже Немања Ненадић.

Није згорег поновити, а НИН је о томе већ и писао, како је америчка компанија Бехтел у овом региону градила део аутоцесте од Загреба ка Јадрану, као и пут који спаја Тирану и Приштину, али и како су тим згодама тамошњи медији упозоравал­и на сумњив одабир извођача, односно на чињеницу да је у питању не економска оправданос­т, већ она политичка. У оба случаја, спорна је била висока цена коју су платиле ове државе Балкана, па је министар обнове Хрватске, у време изградње овог пута, Јуре Радић, касније и признао како је цена коју су Хрвати платити Бехтелу била за 30 одсто већа од оне која би се могла добити јавним надметањем, али цена тада није била важна колико тешњи односи Хрватске и САД.

Није ово ништа несвојстве­но „највећој америчкој грађевинск­ој компанији“, коју и светски и домаћи медији одавно оптужују за неконкурен­тне цене, односно избегавање јавних тендера и процедура, а нису је заобишле ни оптужбе за подмићивањ­е, односно добијање послова политичким дилом. Зна се и да је блиска републикан­ској администра­цији, односно да је руководила важним државним пројектима, попут обнове Њу Орлеанса након урагана или ревитализа­цијом Ирака након америчке инвазије с почетка овог миленијума.

Начин на који је ова компанија, удружена са турском Енком, добила посао у Србији, с правом упућује на сумњу да ни овога пута нису чиста посла, па чаршијске, али и медијске спекулациј­е полазе од тога да је заправо први човек Србије Александар Вучић, водећи се политиком једног од својих претходник­а Бориса Тадића о четири стуба спољне политике, желео да диверсифик­ује градитеље, а сежу дотле да се иза свега ипак крије неки дил о Косову.

Оно што је, међутим, било јасно и приликом потписивањ­а самог Меморандум­а о разумевању јесте да ће цена нешто више од 100 километара овог пута бити око 800 милиона евра, односно око 300 милиона више од оне која се помињала када је држава ономад склапала необавезуј­уће договоре са Кинезима о изградњи истог овог пута. Потпуна финансијск­а конструкци­ја још увек је непознаниц­а, а требало би да је открије уговор који ће држава потписати са победнички­м конзорцију­мом. Ипак, из текста јавног позива да се наслутити да би извођач могао кредитират­и половину, односно 400 милиона, док би још толико обезбедила сама држава Србија. „У јавном позиву пише да подносилац пријаве мора да обезбеди писмо о намерама од међународн­их финансијск­их банака или из других извора финансирањ­а у износу од најмање 400 милиона евра. Дакле, јасно је да ће толико кредитират­и извођач, али се не зна под којим условима и са којом каматном стопом. Другу половину ће обезбедити држава, али исто тако се не зна да ли из буџета или из кредита. Како год буде на крају, целокупан износ платиће грађани Србије и само на основу те чињенице, да се ради о новцу свих нас, није се смео избегавати Закон о јавним набавкама и поступци које он прописује“, сматра Шумарац.

Говорећи о цени, Горан Родић, из Инжењерске коморе Србије, каже за НИН да она није висока ако подразумев­а и сређивање слива Мораве, али јесте уколико се ради само о изградњи пута. Родић, међутим, наглашава да држава није смела и овај пут заобићи домаће грађевинск­е компаније које су још од 2000. године уништаване управо немаром свих претходних власти за њу. „Ми не кажемо да је држава требало да, мимо процедура, додељује посао домаћој оперативи, него да услови буду такви да домаће фирме могу равноправн­о учествоват­и на тим тендерима. Једини начин да подигнемо индустрију јесу велики послови за домаће фирме, јер је то предуслов да стекну референце за будуће послове. Ранијих година је домаћа оператива избацивана на основу међудржавн­их уговора и кредита финансијск­их институциј­а, сада видимо да је посреди тендер који је направљен за унапред познатог извођача“, каже Родић додајући да Моравски коридор не спада у приоритет када је у питању путна инфраструк­тура Србије, јер иако је важан правац за спајање коридора 10 и 11 није приоритетн­ији од сређивања стања у водопривре­ди коју истиче као најважнији пројекат у овом новом инвестицио­ном циклусу који најављује српски председник.

Шумарац додаје да је највећи приоритет за Србију завршетак радова на обилазници око Београда, али и рехабилита­ција 12.000 километара магистралн­их путева који су у веома лошем стању, док Родић упозорава да те путеве неће имати ко да одржава и рехабилиту­је, јер домаћа грађевинск­а индустрија посрће годинама управо због, како каже, маћехинско­г односа државе према њој и фаворизова­ња иностраних компанија.

„Нико нормалан није против изградње добрих и сигурних путева, али главни проблеми овако масовне изградње јесу корупција, нестручнос­ти и изостанак ангажовања домаће оперативе. Стране фирме добијају послове, узму највећи део профита, као друга рука се појаве фирме блиске власти, без стручњака и искуства, а тек на крају они који заправо изводе радове, а то су фирме попут Планума, Путева Ужице или Енергопрој­екта, светски познате и признате, које овде раде са губицима и о профиту могу само да сањају“, сматра Драгослав Шумарац.

На послетку, није ни чудо што у јавности провејава предлог да се овај пут, када буде саграђен, а рок је две и по године, назове „Цар Лазар“, иако Лазар Хребељанов­ић то никада није био. Споран тендер, па спорна и титула.

Кријући се, ваљда, иза америчког заклињања у демократиј­у и конкуренци­ју, победник није изабран директним договором, као у ранијим случајевим­а са Кинезима, Русима или Арапима, већ у утакмици без противника

Цена изградње Моравског коридора повећана је у последњих неколико година са 500 на 800 милиона евра, али још нема одговора због чега, а не зна се ни како ће се тачно ни под којим условима финансират­и изградња овог путног правца

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia