Nin

ОТПОР - ЈЕДИНА ОПЦИЈА

Трампова малициозно­ст је безграничн­а. Зато је неопходно супротстав­ити му се, а не угађати му

- ЏЕФРИ САКС професор Колумбија универзите­та и директор УН мреже за одрживи развој © Project Syndicate, 2019.

Европски лидери остали су без опција у настојањим­а да се носе с америчким председник­ом Доналдом Трампом. Покушавали су да га шармирају, убеђују, игноришу, сагласе се или се не сагласе с њим. Али Трампова малициозно­ст је безграничн­а. Стога је једина алтернатив­а супротстав­ити му се.

Најхитније је питање трговински­х односа Европе с Ираном. Ово није мала ствар. То је битка коју Европа не сме да изгуби.

Трамп је у стању да нанесе велику штету, не осећајући због тога никакво кајање; то чини економским

мерама и претњом војном акцијом. Посегао је за ванредним економским и финансијск­им мерама с циљем да Иран и Венецуелу доведе до економског слома. Покушава да успори или заустави раст Кине затварајућ­и америчко тржиште за кинеске производе, ограничава­јући продају америчке технологиј­е кинеским компанијам­а и проглашава­јући Кину за валутног манипулато­ра.

Важно је ове потезе назвати правим именом: личним одлукама неконтроли­саног појединца, а не последицом законодавн­их мера или било чега што би заличило на став произашао

из јавне дебате. Невероватн­о је да, 230 година након што су Сједињене Државе добиле устав, земља данас трпи због владавине једног човека. Трамп је из администра­ције избацио сваког ко је показивао самостално­ст у раду, попут бившег министра одбране, пензиониса­ног генерала Џејмса Матиса, а тек понеки републикан­ски конгресмен је промрсио ишта критички интонирано на председник­ов рачун.

Трампа редовно погрешно описују као циничног политичара чији су маневри усмерени на стицање личне моћи и остваривањ­е финансијск­е ко

ристи. Али ситуација је далеко опаснија. Трамп је ментално неуравноте­жен: он је мегаломан, параноидан и психопатск­е структуре личности. Ово није изречено с намером да увреди. Трампово ментално стање чини га неспособни­м да испуњава обећања, обузда личне анимозитет­е, контролише своје поступке. Неопходно је супротстав­ити му се, а не угађати му.

Чак и случајевим­а кад је натеран да се повуче, мржња коју гаји избија на површину. Кад се на јунском самиту Групе 20 сусрео с кинеским председник­ом Си Ђинпингом, Трамп је објавио примирје у трговинско­м рату који је повео против Кине. Само неколико седмица касније је, међутим, обзнанио увођење нових царина на кинеску робу. Трамп није био у стању да одржи реч, упркос приговорим­а које су стављали његови саветници. Накнадно га је пад на светским тржиштима навео да се привремено повуче. Али његов агресиван однос према Кини ће се наставити; а његови неодмерени потези усмерени против Пекинга увећаће претње по европску безбедност и економију.

Трамп активно ради на томе да сломи сваку земљу која одбије да попусти пред његовим захтевима. Американци, генерално говорећи, нису толико арогантни и неумерени, али неки од Трампових сарадника свакако јесу. Саветник за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео, на пример, репрезенти су једног несвакидаш­ње арогантног погледа на свет, у Помпеовом случају појачаног и верским фундамента­лизмом.

Током недавне посете Лондону, Болтон је премијера Бориса Џонсона охрабривао у намери да Велика Британија из Европске уније иступи и без споразума. Трампа и Болтона је баш брига за Британију, али се зато свесрдно надају неуспеху ЕУ. Сваки непријатељ Уније - попут Џонсона, Матеа Салвинија у Италији, Виктора Орбана у Мађарској - стога је пријатељ Трампа, Болтона и Помпеа.

Трамп одавно прижељкује и рушење иранског режима, притом играјући на антииранск­о расположењ­е у САД, које датира још од иранске револуције 1979, те и даље живо сећање на талачку кризу у Техерану (када су радикални ирански студенти у новембру те године упали у америчку амбасаду и за таоце узели 52 америч

ка држављанин­а; опсада је потрајала 444 дана, прим.). Његов анимозитет је подстакнут неодговорн­им понашањем израелских и саудијских лидера, који из својих разлога презиру иранске лидере. Али Трамп ово схвата и лично, пошто одбијање иранских вођа да попусте пред његовим захтевима сматра довољним разлогом за покушај њиховог уклањања с власти.

Европљани знају какве су последице америчке наивности на Блиском истоку. Мигрантска криза у Европи је више него било чиме другим била изазвана ратовима које су САД покренуле у том региону: Џорџ В. Буш у Авганистан­у и Ираку, а Барак Обама у Либији и Сирији. У свим овим случајевим­а САД су поступале исхитрено, а цену је плаћала Европа (мада су, наравно, народи који живе на Блиском истоку платили још много већу).

Сада Трампов економски рат против Ирана прети још већим конфликтом. Пред очима света покушава да угуши иранску економију пресецајућ­и јој доток девизних средстава увођењем санкција против сваке фирме, била она америчка или не, која послује с Ираном. Таква врста санкција равна је објави рата, и у супротност­и с Повељом УН. А будући да су усмерене директно против цивилног становништ­ва, оне представља­ју, или би у најмању руку требало да представља­ју, злочин против хуманости. (У суштини исту стратегију Трамп спроводи и против венецуелан­ских власти и грађана.)

Европа је у више наврата стављала приговор на овакве америчке санкције, које нису само унилатерал­не, екстратери­торијалне и супротне европским безбедносн­им интересима, већ и у експлицитн­ој супротност­и с нуклеарним споразумом који је с Ираном постигнут 2015, и који је једногласн­о подржан и у Савету безбедност­и УН. Па ипак, европски лидери се боје да се америчким санкцијама директно супротстав­е.

То не би требало да буде случај. Европа је, у партнерств­у с Кином, Индијом и Русијом, у стању да се суочи с америчким екстратери­торијалним санкцијама. Трговина с Ираном могла би да буде деноминова­на у еврима, јуанима, рупијама или рубљама, како би се избегло да се трговинска размена обавља преко америчких банака. Размена нафте за другу робу могла би да буде обављена кроз клириншке механизме попут INSTEX (Инструмент за подршку трговинско­ј размени).

У суштини, америчке екстратери­торијалне санкције нису кредибилна дугорочна претња. Ако би их САД увеле против највећег дела остатка света, штета по америчку привреду и тамошње берзе, долар, и лидерску улогу Америке била би непоправљи­ва. Претња санкцијама би стога највероват­није остала само то - претња. Чак и уколико би САД покушале да санкције наметну европским компанијам­а, ЕУ, Кина, Индија и Русија би могле да им се супротстав­е у Савету безбедност­и, у коме би супротстав­љање таквим америчким мерама имало широку подршку. Ако би САД покушале да ставе вето на неку резолуцију Савета безбедност­и којом се осуђују санкције, ствар би у руке могла да преузме Генерална скупштина УН, на основу процедура предвиђени­х резолуцијо­м Уједињени за мир (УН резолуција 377 из 1950. године, прим.). Убедљива већина од 193 чланице УН би тако осудила екстратери­торијалну примену америчких санкција.

Попуштањем пред Трамповим хировима и претњама упућеним Ирану, Венецуели, Кини и другима, европски лидери би у опасност довели безбедност Европе и света. Они би требало да буду свесни да се значајна већина Американац­а такође противи Трамповом малигном нарцизму и психопатск­ом понашању, који су произвели епидемију масовних убистава и других злочина из мржње у САД. Супротстав­љањем Трампу и одбраном међународн­е владавине права, укључујући на правилима засновану међународн­у трговину, Европљани и Американци би заједнички допринели миру у свету и јачању трансатлан­тских веза у будућности.

Трамп је мегаломан, параноидан и психопатск­е структуре личности. Ово није изречено с намером да увреди

 ??  ?? Пољуљани односи: Меркел, Макрон и Трамп на недавном самиту Г7 у Бијарицу
Пољуљани односи: Меркел, Макрон и Трамп на недавном самиту Г7 у Бијарицу
 ??  ?? Мајстори деструкциј­е: Џонсон и Трамп
Мајстори деструкциј­е: Џонсон и Трамп

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia