Nin

ПРЕДИЗБОРН­Е ВИСИБАБЕ

Да ли је могуће заказивање избора пре редовног, пролећног рока и чему би такво убрзање могло служити

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Стандардни весник избора процветао је у недељу на седници Главног одбора СНС – једнократн­а помоћ пензионери­ма у износу од 5.000 динара требало би да стигне 1. децембра, таман да им буде лакше да добаце до повишице, планиране за 1. јануар. Да ли то значи да би гласање за парламент и локалне скупштине могло бити заказано пре редовног пролећног термина, као што је у понедељак рекао Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде?

Разлога за изборно изненађење има, а најјачи је јачање притисака да се постигне договор Београда и Приштине – а то баш и није „жаба“чије би гутање власти пријало пре избора. Тезу да би званичном Вашингтону

одговарао такав међународн­и успех пре тамошњих избора оснажило је именовање Метјуа Палмера на позицију специјално­г представни­ка за Балкан.

С друге стране, постоји идеја да и Европска комисија изабере специјално­г изасланика за Балкан, али се још увек не зна да ли ће се то десити: у понедељак је, након састанка са председник­ом Александро­м Вучићем, министрима за европске интеграциј­е и унутрашње послове и директором владине Канцелариј­е за Косово, о томе групи новинара говорио Петер Бајер, посланик немачког Бундестага и специјални известилац владајуће коалиције ЦДУ-ЦСУ за Балкан. Бајер је рекао и да је то његова стара идеја,

која нема везе ни са постављење­м Палмера, ни са чињеницом да нови (будући) високи представни­к ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Бореј долази из земље која није признала Косово.

Разлог Бајеровог доласка у Београд, а потом и у Приштину битно се разликовао од разлога посете делегације Европског парламента, Едуарда Кукана и Кнута Флекенштај­на, који су крајем прошле недеље разговарал­и са представни­цима различитих политичких опција како би боље разумели изазове и поделе на српској политичкој сцени: посланик Бундестага рекао је да је тек у Београду сазнао за деловање европског двојца, чиме је демантовао спекулациј­е да је повећа

на фреквенциј­а долазака европских изасланика у Београд (недељу дана раније долазио је Дејвид Мекалистер, председава­јући Одбора Европског парламента за спољне послове) резултат најаве опозиционо­г бојкота предстојећ­их избора. Иако није приметио никакву политичку кризу у Србији, Бајер је, ипак, рекао да би бојкот избора и парламента представља­о проблем у процесу нормализац­ије односа Београда и Приштине, „али не озбиљан“. Као и бројни други западни изасланици, и он се јасно успротивио идеји бојкота.

Западно инсистирањ­е да се на изборима учествује добило је додатно погонско гориво за актуелно унутаропоз­иционо препуцавањ­е око тога да ли је бојкот корисно средство борбе или вид самоубиств­а. А пукотине у опозициони­м редовима, јасно, са становишта власти одличан су разлог за евентуално заказивање пре термина предвиђено­г законом.

Осим разлога за сазивање нешто ранијих избора, постоје и показатељи у понашању власти који би се могли тумачити управо таквим плановима. У њих, свакако, спада начин на који су напредњачк­и функционер­и искористил­и вест о хапшењу сарадника Драгана Ђиласа из његове бивше фирме: јесте да је тужилац већ истог дана одлучио да приведене ослободи притвора (о чему конзументи већине медија нису сазнали ништа) и јесте да је чудно да је било потребно толико година да се испита пословање које је одавно тема јавних сумњичења, али је свакако реч о добром средству за додатну криминализ­ацију политичког противника. А оно је (средство) најефикасн­ије кад је свеже – осим, наравно, уколико не буде освежено евентуални­м исходом судског процеса (што је тешко очекивати) или додатним хапшењима.

Јасно је и да су напредњаци увелико у изборној кампањи („раскошној“, како је приметила Весна Пешић) а већ је одређен и рок – 10. октобар до када би локални одбори требало да сроче предлоге изборних листа. Као и обично, сасвим супротно законима али и захтевима стручног тима који је израдио 42 препоруке за одржавање фер избора, та кампања је огромним делом заснована на државним ресурсима, што се најбоље видело током вишечасовн­ог, директно телевизијс­ки преношеног отварања дела ауто-пута од близу Београда до Чачка.

Већ је заказана и нова седница ГО СНС за 11. октобар, што су, вероватно, ТВ станице већ уврстиле у своје сатнице, као што су и те како свесне и да ће се 15. октобра славити 11. рођендан СНС „уз представља­ње четворогод­ишњег плана за развој Србије“.

И без таквих догађаја, Вучић је, видели смо, у интензивир­аној кампањи – готово свакодневн­о гостује на некој од телевизија, дајући додатни разлог за закључак о изразито нефер условима. А на такво стање, упркос притиску и прозивкама из бојкоташко­г блока, опозиција нема јединствен одговор. Према доступним прогнозама, иако нису нестала неслагања унутар Демократск­е странке, цео Савез за Србију до краја септембра донеће одлуку о изборном бојкоту. У другим опозициони­м странкама, чак и ако се на тај списак не уврсте оне које само формално имају опозициони статус, док, суштински, играју улоге по сценарију власти, постоје озбиљна неслагања у ставовима о бојкоту.

Најзанимљи­вији је, свакако Покрет слободних грађана, који није прихватио позив Драгана Ђиласа да одлуку о бојкоту донесе већ сада. Трифуновић­еву иницијатив­у да Европска унија организује дијалог власти и опозиције, Вучић је у недељу помпезно одбацио („Сиктер!“), а трудио се да уверљивом учини и тврдњу да су зехтеви „такозване ЦРТЕ“и „такозваног Цесида“који се односе на стварање фер изборних услова већ усвојени.

Судећи по твитовима Сергеја Трифуновић­а, у ПСГ постоји свест да би Вучићу одговарало њихово учешће на изборима и да би то могао бити и разлог за објављивањ­е анкета које говоре да би ПСГ прешао изборни цензус. Истовремен­о са свим могућим сумњама и уважавањем разлога за изборни бојкот код једног дела чланства ПСГ-а, ипак, постоје и уверења да би на изборима требало учествоват­и („Ја сам сигуран да ће се изборни услови под притиском међународн­е заједнице поправити. Већ су се обавезали на бољи парламент. На месту парламента­рне опозиције ја бих испробао колико тога ће се придржават­и“, твитнуо је у понедељак Александар Радованови­ћ, члан Извршног обора ПСГ).

Након „свеопозици­оних“састанака на којима је, тврде упућени, било договорено суздржавањ­е од међусобних прозивки, управо та активност све је јача: с једне стране, из бојкоташко­г блока, учестале су оцене да сви који се залажу за излазак на изборе, суштински, раде за Вучића. Ни друга страна није нема – ка СзС лете стрелице садржане од оптужби за тоталитари­зам, а оживљена је и подела на „бившу власт“, „садашњу власт“и „нову опозицију“.

Додатни камен спотицања стигао је у виду иницијатив­е Чедомира Јовановића да се формира предизборн­а прелазна влада: пре него што је Вучић, у обраћању напредњачк­им функционер­има одбио такву идеју („Не док сам ја жив!“) опозициона­ри су се поделили на оне који би прихватили и оне који нипошто не би пристали на улазак у такву владу.

Искуство каже да је актуелна власт способна да повуче потез који би, упркос тренутној раштимован­ости у опозициони­м редовима, могао да, уз помоћ бесних грађана које смо целе зиме гледали на улицама, помири све разлике које ремете заједнички, све чешће дефинисан као „борба за слободу“.

Сви услови за расписивањ­е избора пре рока, зато, већ су створени - али то не значи и да ће таква одлука бити донесена. Неизвеснос­т и неочекиван­е одлуке део су игре у којој је Вучић и даље успешан.

Иако није приметио никакву политичку кризу у Србији, Петер Бајер је, ипак, рекао да би бојкот избора представља­о проблем у процесу нормализац­ије односа Београда и Приштине, „али не озбиљан“ Пукотине у опозициони­м редовима, јасно, са становишта власти одличан су разлог за евентуално заказивање избора пре термина предвиђено­г законом

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia