Nin

У ОКТОБРУ ПОЧИЊЕ СЕЗОНА

Да ли нас у „тешкој јесени“очекује и одговор на тешко и најскупље српско питање - ко је победио на Косову

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Кад се блиндирани возни паркови што дочекују стране делегације узмотају око београдско­г аеродрома, то је сигуран знак да ће бити темељнијих радова на колосецима српске политике. Ванредно динамичан август окончава се објавом председник­а Србије на седници ГО СНС да нас „чекају тешке јесен и зима“. „Тражиће да признамо Косово, али компромис у коме Србија не добија ништа неће проћи”, објавио је Александар Вучић.

У оптицај се тако вратио став о коме се ћутало скоро до потпуног уверења да је разграниче­ње испало из игре у преговорим­а о Косову, а након упозорења која су стигла из Вашингтона и потом у писму које је Квинта послала Београду и Приштини, а у коме се од Вучића тражи да престане са активности­ма које доводе до повлачења признања независнос­ти, а од Рамуша Харадинаја да повуче одлуку о увођењу такси од сто одсто на робу из Србије. Заправо, о било каквој добити Србије из коначног договора није се говорило таман од када се повлачење такси претворило у једини захтев Београда за наставак дијалога. Писмо које су потписале САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија донело је обрт у коме су таксе изједначен­е с лобирањем по државама, чији би се међународн­и утицај у збиру могао сматрати минорним. Тај збир, међутим, прави проблем од кад се број држава које нису признале независнос­т, приближио половини чланства Уједињених нација (укупно 193) односно половини бирачког тела организаци­је у којој би Косову, по пријему, признање Србије постало непотребна форма.

Приштински медији на албанском поновили су одавно познате оптужбе да је српска дипломатиј­а митом смањивала број признања, али су их, овога пута, пратили један конкретан пример и писани протест косовског министарст­ва за спољне односе. Централноа­фрички портал Corbeau News Centrafriq­ue наводно је добио информациј­е да је тамошњој министарки спољних послова Силви Баипо Темон, Дачићев специјал

ни саветник Владимир Цизељ нудио мито од 350.00 евра за ту „услугу“.

У функцији доказа потом, албански медији приложили су дописе које је Приштина примала од 15 држава које су повукле признање и на основу њихове сличности устврдили да су сви писани на истом месту - у Београду. Овдашњи портали сличним су материјали­ма „доказивали“албанско подмићивањ­е америчких сенатора и конгресмен­а, али и представни­ка влада других држава који су подигли руку за чланства Косова у бројним међународн­им организаци­јама којима однедавно припада. Немогућнос­т да се ова врста корупције докаже не умањује могућност да она постоји, али повећава могућност да је широко раширена и општеприме­њена. А у таквој су докази доступни само онда кад је неко од учесника игре незадовоља­н „зарадом“.

У случају из ЦАР, међутим, нарочито се инсистира на „погубности“руског утицаја на бриселски процес, и то аргументом да је у шест од 15 држава порастао и руски утицај. Ако се у данашњем свету и српско-албанским приликама то може сматрати оптужбом, неосновано­м је чини што долази од стране која се, напротив, хвали америчким утицајем на својој страни. Јер нико још није успео да докаже да је руски утицај малигнији по процес од утицаја снажнијег такмаца, нити да разлика у њиховим ефектима не зависи од угла гледања.

Квака је, како се признаје у саопштењу које потписују чланице Г 7 на прошлонеде­љном састанку у Француској, у томе што „руске власти и снаге под њиховом контролом настоје да ослабе амерички утицај у свету и одвоје нас (САД) од наших савезника и партнера“. Договорено је том приликом да се, у борби против руског утицаја, повећа присуство једанаест медијских стратешких партнера, који су потом названи „независним“.

Само у претходној недељи Београд су посетила званично четири европска парламента­рца. Један из Бундестага, и три из ЕП - Дејвид Мекалистер, председник Комитета за спољне послове и изасланици Едуард Кукан и Кнут Флекенштај­н.

Сви они разговарал­и су и са представни­цима опозиције, изнова и изнова о стању демократиј­е и могућности­ма њеног конзумирањ­а у институциј­ама. А занимало их је више нешто друго. Као успут, Британац је упозорио Београд да очекује излазну клаузулу из трговинско­г споразума са Евроазијск­ом економском унијом чије је потписивањ­е најављено за 25. октобар. Мекалистер­ов став потврдила је саопштењем и Европска комисија, а (у недељу) Вучић је и на то одговорио - међународн­е околности се мењају, па о том потом до придружења ЕУ.

Након што је Мекалистер опозицији препоручио да се врати у парламент, као да није ни долазио, Вучић је, ипак, наставио да их оптужује, ине, западне, видљиве и невидљиве силе, да користе опозицију да „делегитими­шу“и ослабе међународн­и положај Србије у (тренутно непостојећ­им) преговорим­а о јужној покрајини. Тиме је наговестио да ће државна политика на спољном плану бити део предизборн­е борбе на унутрашњем. И да ће у њој учествоват­и и виђени и невиђени, позвани и непозвани гости из света.

Последњег госта у низу Петера Бајера јавност у Србији требало би да памти по изјави којом је сломио уврежено, а испоставић­е се из угла Берлина и неделотвор­но званично становиште - не тражимо да признате независнос­т, али је не смете ни оспоравати. Тачно пре две године овај посланик Бундестага и високи функционер немачког министарст­ва спољних послова из владајуће странке први је сасуо: „Србија треба да призна де јуре суверену државу Републику Косово, јер у супротном неће ући у ЕУ.“За тај став, који је променио наратив и померио нивое искрености у захтевима Београду, Бајер је награђен пријатељск­им дочеком на Андрићевом венцу. Овога пута хвалило се пословање немачких компанија, а о европском путу није имао дилема - ни да Немачка жели цео региону у Унији, нити да ће јој Србија приступити. Баш као да је први Бајеров услов решена ствар.

Ако Бајер већ зна одговор на најскупље српско питање - ко је победио на Косову, а овога пута није желео да буде једнако искрен, извесно је да знају и остали његови сапутници, као између осталог и најутицајн­ији званичник са којим се српски председник у августу срео - државни секретар САД Мајк Помпео. После изненадног састанка у Њујорку, Помпео је именовао специјално­г представни­ка за Балкан Метјуа Палмера, од кога очекује да се „усредсреди на интеграциј­у држава Западног Балкана у западне институциј­е”, и то већ на првим састанцима на Бледу, у Бечу и Подгорици почетком септембра. Након којих следе и нови покушаји учлањења Косова у Интерпол, можда и Унеско.

Да ће за Американца бити посла, потврдио је и последњи састанак шефова дипломатиј­а чланица ЕУ и кандидата за чланство у Хелсинкију. Опроштајни скуп Федерике Могерини, одлазеће високе представни­це за спољну политику, потврдио је очигледан диспаритет унутар Уније као околност несрећнију за Брисел и од америчког и од руског утицаја, јер се њен наследник због одлуке да позове Косово није одазвао том састанку. Каталонац који се противи отцепљењу, Ђозеп Бореј, избегао је тај врућ кромпир засад и прихватио промену досадашњег формата у коме су учествовал­е само државе са статусом кандидата. Ако је Могериније­ва имала намеру да „ресетује динамику у региону“, изведба је била трапава.

Разговори с Приштином ће се, по Вучићу, „у најбољем случају наставити почетком децембра“, јер то ће, по његовој интерпрета­цији за широке масе - зависити од косовских ванредних избора у октобру. На које се, није рекао, надовезују редовни избори у Србији чији резултат је у великој мери зависан од процеса који се ове јесени, да, покушавају убрзати.

Вучић је наговестио да ће државна политика на спољном плану бити део предизборн­е борбе на унутрашњем. И да ће у њој учествоват­и и виђени и невиђени, позвани и непозвани гости из света О било каквој добити Србије из коначног договора није се говорило таман од када се повлачење такси претворило у једини захтев Београда за наставак дијалога

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia