Nin

Власт нас гура у сукоб

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Само се питам, где је граница пуних џепова, банкарских рачуна. Кад сте задовољни браћо моја, када можете да идете? Када је доста? Када ћете схватити да сте намирени и ви и ваша деца која никада неће морати да раде? Ова власт је извршила геноцид над сопственим народом

Само се питам, где је граница пуних џепова, банкарских рачуна. Кад сте задовољни браћо моја, када можете да идете? Када је доста? Када ћете схватити да сте намирени и ви и ваша деца која никада неће морати да раде? Ова власт је извршила геноцид над сопственим народом. Уништила ауторитете, поравнала терен из кога расте само коров

Свака част људима који протестују, каже на почетку разговора за НИН глумац Бранислав Трифуновић, али ја сам за конкретну акцију. Морамо да се боримо конкретниј­е јер људи на власти се у буквалном смислу боре за своје паре, положаје и спремни су да погину за то. Питање је да ли смо ми с друге стране спремни да одбранимо себе.

И какав је ваш одговор на ту дилему?

Тешко. Имамо власт какву заслужујем­о. И на овој страни имате људе које ће лако купити и Вучићу је једноставн­о да влада. Имате 700.000 чланова СНС и то довољно говори о поданичком менталитет­у. Очигледно је да у својој политичкој ДНК структури имамо нешто поданичко. Али у нашој историји догађа се нешто први пут. Тај начин владања, убијања сваког ауторитета, да је лакше купити диплому него нешто научити, то су поруке које се шаљу клинцима и народу и они то врло озбиљно схватају. То је геноцид над сопственим народом.

Неко је рекао недавно да Балкан није географски појам већ дијагноза?

Иста је матрица у свим државама екс-Југославиј­е. Чланови моје фамилије с мајчине стране, њих педесетак, завршило је у усташким јамама четрдесети­х. То ме није спречило да навијам за хрватску репрезента­цију на Светском првенству у фудбалу и не стидим се тога и не плашим се било кога. Играли су леп фудбал. Исто тако кажем да је дочек у Загребу био грозан. Али, не желим да генерализу­јем људе, нити да их стављам у оквире наметнуте историје, која је под велом магле и сипиног мастила које нам стално бацају у очи па више не знамо ни шта се десило. Моји пријатељи су и муслимани, имам пријатеље у Сплиту, Загребу и имам да

кажем овој власти и било којој другој да ме ниједна од њих неће посвађати са њима. Колико год се трудили да те мостове руше, дупло ћу радити на томе да их дижем и то је моја борба. Њихов резултат је одлазак 60.000 људи годишње бесповратн­о јер нам је школство лоше, јер људи купују дипломе, завршавају школе преко телефона… Све се зна и ништа не мењамо и ја више немам наду да можемо суштински да се променимо као друштво, бар не за мог живота.

Ви и ваш брат сте иступили из сигурних позиција глумачког врха, зашто када је то могло скупо да вас кошта?

Нисам размишљао о цени. То је оно на шта власт рачуна, калкулациј­а колико ће то да те кошта. Истина је да сам током протеста добијао чудне поруке, окретао се ноћу при повратку из позоришта или града али нисам то посматрао као проблем. Погодило ме нешто друго. Док сам био део тих протеста, био сам вероватно најусамљен­ији човек на планети. Сви моји иоле блиски или мање блиски пријатељи

једноставн­о су нестали. Временом сам почео да постављам питање себи због кога ја ово, зашто ја ово радим. Зашто да имам проблем са родитељима који не могу да спавају јер се свашта причало о нама. И чак тај мали део прича али и лажи који је долазио до њих, био је и више но узнемирују­ћи. Не бих волео да ударамо на ту жицу, само кажем, није било пријатно, родитељима поготово.

Интриге, спинови, таблоиди, заваде међу пријатељим­а? Зашто су ти пријатељи нестали?

Неки из страха, неки из интереса, неки због сујета, а неки не знам…. и некако не верујем да ћу то икада сазнати, нити ће ми они то икада рећи. И не погађа ме више то, освестио сам то у једном тренутку свег тог лудила и схватио да осим људи који ми прилазе на улици, које не знам, немам никог. Или готово никога. Два пријатеља која су ту у сваком случају, сви остали које сам знао или знам, њих није било. Зато кажем, до нас је а не до њих и суштински, ми смо ову битку изгубили. И даље ћу се борити, урадићу све што треба, али изгубио сам илузију да можемо да променимо свест овог народа. И опозиција је изгубила јер се не обраћа народу већ се расправља и свађа у кругу у ком се разумеју. И то је страшно. Они су огледало друштва у ком живимо, репрезенти овог народа, спремни на све компромисе, на сваки договор, спремни да буду поданици, да заврше разноразне послове. Што се мене тиче, то што ме нема на улици не значи да нисам спреман да излетим кад год треба, када видим да се ствар ломи и нестаје.

Можда је та позиција најтежа када си ничији, критикујеш и власт и опозицију? Можда су се зато многи склонили. Опасно је?

Наравно да ће власт да одбрани тенк када га она и постави. Вучић је прво намирио неке Партизанов­е а онда и Звездине навијаче преко разних послова. Резултат? Када сте чули у последње време на стадиону да се виче нешто против Вучића

Опасно је и ићи улицом. Може увек да падне нешто на главу. Критиковао сам их у нади да ће да се промене. Позивао их да се покрену, да нешто ураде. На састанцима, што је дошло до мене, бавили су се мојим изјавама, уместо да се баве собом. Кад год критикујеш опозицију, сврставају те у Вучићев тим. А то је најлакша одбрана. Ево, ја њих питам а где сте ви били седам година? Где сте били када су мени забрањивал­и представе? Где сте били када су ми претили, када су нам узимали послове? Где сте били?! Сви ви који то причате, када смо ми нешто радили. Наравно, нема одговора. Спиновали су а ко год ме зна и зна шта радим, зна да с тим човеком не бих могао ни у истој просторији да будем.

У том контексту расте број спинова да се Сергеј срео са Вучићем?

Рекао је да га је Вучић звао, и да, наравно, није отишао. Али је пуштен спин да је био код Вучића јер је Сергеј у једном тренутку постао опасан. Вучић је осетио да подршка Сергеју расте, па не би ли ту опозицију мало разјебао. Вучићу је добро да има што више опозициони­х усамљених острва и зато је јако битно да се опозиција, каква год била, окупи макар око једног циља, што су ови протести покушали да ураде. Протести су изазвали опозицију да се окупи, иако се лично не слажем са 95 одсто ставова чланова опозиције, као што и даље не знам ко је права опозиција, исто тако знам да једино што може да окрњи ову власт јесте опозиција уједињена око три, четири тачке. А после ко ће да иде овамо или онамо, то ме не занима. Што се мене тиче, ја више никада нећу подржати ниједну странку, политичара, политичку организаци­ју јер сам схватио да су све склоне компромиси­ма, издаји сваког идеала.

Привођење Ђиласових људи доживљават­е као политички прогон Ђиласа?

То је само показна вежба - када би ушли у кампању за изборе ево како би они изгледали. Волео бих да они докажу да је Ђилас лопов, не он, било ко, ако јесте. Али, волео бих да докажу и да је Небојша Стефановић такође лопов, да је његов отац лопов, да Андреј Вучић ради свашта, да је син фудбалски менаџер, да чувају криминалце… перу паре изградњом по Београду и шире. Ако је неко лопов, нека докажу, али имам против да се са страначких позиција таргетирај­у људи и да се под претњом и силом тера полиција да хапси без доказа.

То је политички прогон?

Апсолутно. То јесте политички прогон. Ничега другог ту нема.

То говорите ви који их критикујет­е све време?

Наравно да сам их критиковао. Током протеста срео сам једног лидера опозиције и рекао сам: када ћете да обујете патике и одете у неко село, да седнете с неким сељаком, попијете пиво испред задруге? Када ћете да изађете из Старог града где нам држите трибине и причате о томе како је тешко вама у скупим оделима и са скупим аутомобили­ма. Њих то не занима. Иде Балша Божовић, бори се сам за људе из Бристола, жене које су отпуштене…

Шта грађанин, опозиција, било ко може да уради када навијачи поставе тенк испред стадиона, гест који касније одбрани власт?

Наравно да ће власт да одбрани тенк када га она и постави. Неки навијачи су у спрези са влашћу. Вучић је прво намирио неке Партизанов­е а онда Звездине навијаче преко разних послова. Резултат? Када сте чули у последње време на стадиону да се виче нешто против Вучића? Тај човек сам прича како је звао и фудбалере да дају гол! Он је неки месија који се уплиће и у то да ли ће неко да да гол или не? Срамота ме више да причам о Вучићу. Ја више немам шта да кажем о том човеку. Он је један манијак, контролор фрик, и то више није издрживо.

Шта кажете о нама гледајући тај тенк, и трактор као одговор у Загребу?

Тенк је одговор власти на нападе у Книну. А онда је власт у Загребу одговорила трактором. То је само једна од низа ствари на које ми као народ нисмо реаговали. Видите на ком су нивоу те власти. Да то ради власт јасно је, јер била је макета вешала на пластичним цевима на протесту, на којима не може скакавац да се обеси а камоли неко други, па сте имали прогон тих људи.

Срамота ме. Ко смо ми да све оћутимо? Вучић нам је председник, Бата Гашић директор БИА, Неша доктор Стефановић министар полиције, Вулин министар одбране. Ликови и ситуације као из Нушићевог комада. Јесмо ли ми нормални? Ја вам кажем - нисмо. То нема више везе са њима. Они су одрадили своје, искористил­и позиције, фондове, послове колико год су могли. Али шта је оно што ми радимо? Шта је наш одговор? Нема га. То је наш проблем. Из ове визуре јако се кајем што смо обуставили гађање јајима одређене институциј­е, попустио сам под тим притиском, не блокаде….

Људи који су рекли не насиље?

Да, они су рекли да је то насиље. То није насиље. Тим институциј­ама мора јасно да се каже ко су. Мислим да на нашој страни има немало оних с неког платног списка и да покушавају да нас контролиса­но усмеравају. То није параноја. Што каже Басара, нисам параноик, ја сам у праву. Па ко ће да прича, па која музика…, будалаштин­е од којих не видиш оно по шта си кренуо. Е, сад ми кажите је ли то случајно? Ја више не верујем у случајност­и те врсте. И та битка преко Твитера, друштвених мрежа које користи пет одсто људи. Заваравање, завлачење. Много више ме брине што свега 11 одсто људи у Србији има пасош. То је проблем, тих 89 одсто људи не путује нигде. А они који имају пасош, они одлазе заувек, ко год може.

Отишао је и генетичар Стојковић?

Шта је могао? Што је до њега, урадио је. Зато кажем да је ова власт извршила геноцид над сопственим народом. Уништила ауторитете, поравнала терен из кога расте само коров. И опет кажем, нису они криви, ни ови ни они, ми смо. Ми смо дали том човеку да оде, ми се нисмо борили за тог човека. Нисмо се изборили ни за још 600.000 људи који су отишли у последњих десет година.

Рекао је управо што и ви, да су комшије, пријатељи, људи око њега

Преговарат­е око нечега што је гарантован­о Уставом - право на слободне фер изборе?! Шта да седим са вама и причам да ли желите да поштујете Устав и законе? Власт крши Устав и закон а за то се одговара а не преговара

просто нестали? Да једног дана није било више никога?

То сам доживео на свој кожи. Ја то знам. Верујем том човеку. Није имао где да куца, на која врата да позвони. Није могао да уђе нигде. Ни пословно, ни пријатељск­и. Ја не могу да снимам филмове јер где год да се појавим и тражим паре за финансирањ­е филма аутоматски се људи плаше, затварају врата, не јављају се на телефон. То је тај страх. О том подаништву причам. Зато кажем, овај народ заслужује овакву власт. Ми смо огледало ове власти. Ми смо поданици, нисмо народ. Ми заслужујем­о и Пинк и Марића и Прву и овог неког човека из Коперникус­а који купује телевизије и ливаде. И овог човека који купује Новости са фирмом од 100 динара. Ми заслужујем­о све то зато што их нисмо говњивим моткама ударали када је требало. Кунем се, сви су они на обе стране на једну поруку удаљени једни од других. Мислим да Вучић има телефоне свих и да се дописују. Нека се мрзе, шаљу овакве и онакве поруке, али то раде. Сигуран сам. И шта ми очекујемо да ће када падне, Вучић да буде ухапшен? Нисам сигуран.

Бојкот или не?

Апсолутно бојкот. То смо тражили на протестима а сада је више но икада јасно да је бојкот једино оружје у нашим рукама којим можемо да се боримо. Невероватн­а количина емисара свих европских земаља, Америке… убеђује опозицију да изађе на изборе, заборављај­ући на све што ради власт већ седам година. Једина ствар која је стала на пут те љубави између ЕУ, Вучића и Америке и њиховог плана и договора са Блером око Косова су протести.

А нас занима правна, сигурна држава, институциј­е и поштовање Устава и закона у свим сегментима. Њих не. Ми смо колатералн­а штета тог њиховог договора.

Шта ЕУ хоће од Србије?

Да заврше то са Косовом.

Демократиз­ација Србије?

Не занима их. То је лицемерје. Ми смо колатералн­а штета већ осам година. Да ли је иједан европски званичник рекао било коју реч о куповини посланика, сарадњи са криминалци­ма, крађи пара из ЕУ фондова?

Дијалог власти и опозиције под покровитељ­ством Фонда за отворено друштво?

Преговарат­е око нечега што је гарантован­о Уставом - право на слободне фер изборе?! Шта да седим са вама и причам да ли желите да поштујете Устав и законе? Власт крши Устав и закон а за то се одговара а не преговара. Позив Сороша? Па зар нисмо ми, ова страна, издајице и Сорошеви плаћеници, зар нас нису тако таргетирал­и њихови медији, не би ли нам неко разбио главу или повукао нож јер смо издајице, док се Вучић сусретао с њим?

Све у име демократиј­е?

У име демократиј­е.

Да ли вам је сада јасно колико јаког непријатељ­а имате?

Ту сам. Знају где сам. Слушају ме. Знају где живим. Нек су живи и здрави, они свој посао, ја свој. Нисам никога преварио, ништа украо, нисам урадио ништа против тог Устава који они крше, ако јесам, ево извол’те. Немам шта да кријем ни када причам телефоном, ни овде, нити било где и било с ким. Звали су, слали поруке, питали, слали емисаре.

Шта су тражили?

Смири се, ‘ајде водићу те код овог да ти он да шта ти треба, колико ти треба… Они покушавају…

…Да вас купе?

Па, да.

Као робу?

Па, шта мислиш, ови људи зашто се тако лако окрену?

Колико је продубљен јаз две стране, колико мало фали да…

… Да се почистимо? Генератор тог раздора је власт, они су кренули да нас деле на олоше, квазиелиту, лопове, криминалце, Сорошеве плаћенике и њих - симболе чистоте. Тако да ако сте неко ко их критикује, не знате да ли ће вам неко прићи да вас удари флашом или избоде ножем. И ако би сада ушли у кампању, ако опозиција пристане на изборе, та кампања би била таква да би довела до крви. Љоса у биографији Риба у води прича о кампањи током председнич­ке кандидатур­е у којој је и сам био кандидат када је жеља за променом резултовал­а убиством више људи од стране власти. Мислим да ова власт гура у то. Да би опстали ту где јесу и завршили посао због ког су доведени, ова власт мора да појача притисак на оне који је критикују. Само се питам, где је граница пуних џепова, банкарских рачуна. Кад сте задовољни, браћо моја, када можете да идете? Када је доста? Када ћете схватити да сте намирени и ви и ваша деца, која никада неће морати да раде? Мислим да је то са влашћу као и са славом, када је имаш превише, тешко је пустити. Тешко се човек одриче толике власти.

Зато прогнозира­ју да ова власт може опстати колико и власт у ЦГ?

Ова власт ће се сама од себе урушити. У ЦГ их је лакше контролиса­ти јер су кланови израженији, мање је људи. Ови овде, побиће се међусобно због плена.

Не видите Тому Николића као опцију Б унутар СНС?

Намирен. Бави се хидроелект­ранама, добио је кућу коју није смео да добије. Јесмо му платили милион евра за неке тенде? Је л’ добија плату 15.000 евра за нешто? Ето. Он је плаћен. Као и Војислав Шешељ, Чеда Јовановић, Ненад Чанак.

Шта може да преокрене ситуацију и прочисти систем?

Тужилац као румунска тужитељка Ковеси, тим тужилаца, неких пет ортака који ће рећи е сада је доста. То је наша једина шанса. Потребан је неки Елиот Нес или неки луди Робин Худ који ће отићи у шуму па ће кренути све од почетка. Па или да имамо демократск­у републику или у шуму, да отимамо од њих и да дајемо сиромашним­а. Мислим да је и то решење.

Вучић каже да је он Робин Худ и да отима од богатих и даје сиротињи?

Стварно?! Добро. Можда мало од себе и својих пријатеља када би отео било би лепо па да нешто да и народу.

Ту поделу на елиту и народ користе и једни и други и трећи?

Ружно је у тако сиромашној земљи проглашава­ти некога елитом. Волео бих да видим професора или глумца који ће рећи да је део елите. Било би ме срамота да то чујем. Лажна подела. Смишљена, контролиса­на изолација неких људи. О томе причам да бих ту лаж и манипулаци­ју разбио. Ја нисам елита и виђам више обичног света по Србији но што је Вучић икада видео.

Када смо потписивал­и споразум са народом, говорили су неки, „то ‘народ’…, ми смо грађани“, углавном сам псовао, и мука ми је од тих коментара. Та врста „урбане гериле“много је опаснија од националис­тичке јер је као моја а ја немам с њима додирне тачке. Немам ту врсту гледања с висине на остали свет, а ти људи имају. Неће они да буду народ?! Па, шта сте?!

Грађани?

Грађани сте?! Па добро, шта је онај човек у Ћићевцу? „Урбана герила“не мисли на тог човека тамо. Мисле на своју гузицу, искључиво. И никада неће отићи до тог човека да виде шта је његов проблем.

Каква је та Србија о којој се не прича?

Та Србија је јадна и измучена.

Ничија је?

Она је ничија, њих 800.000 који нису ни за кога. Питате се зашто? Е, па зато што нема никога од странака када људе избацују на улице, када им извршитељи отимају станове због неплаћених рачуна за струју. Прошле године правили смо представу Пад о 60 радника погинулих на градилишти­ма у Србији. Нико није одговарао никада. Нико о тим људима не зна ништа. А то је 60 људи који имају мајке, очеве, децу, сестре… Многи од њих имају 66, 67 година. Значи да их је мука натерала да након пензије раде на градилишту. То је Србија. А ми седимо у Старом граду и твитујемо. Па ето нам. То је та револуција!

Нама треба тужилац као румунска тужитељка Ковеси, тим тужилаца, неких пет ортака који ће рећи е сада је доста. То је наша једина шанса

 ??  ??
 ??  ?? Срамота ме: Ко смо ми да све оћутимо? Вучић нам је председник, Бата Гашић директор БИА, Неша доктор Стефановић министар полиције, Вулин министар одбране. Ликови и ситуације као из Нушићевог комада. Јесмо ли ми нормални?
Срамота ме: Ко смо ми да све оћутимо? Вучић нам је председник, Бата Гашић директор БИА, Неша доктор Стефановић министар полиције, Вулин министар одбране. Ликови и ситуације као из Нушићевог комада. Јесмо ли ми нормални?
 ??  ?? Страх: Док сам био део протеста био сам вероватно најусамљен­ији човек на планети. Сви моји иоле блиски или мање блиски пријатељи једноставн­о су нестали
Страх: Док сам био део протеста био сам вероватно најусамљен­ији човек на планети. Сви моји иоле блиски или мање блиски пријатељи једноставн­о су нестали

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia