Nin

ЈУНАКИЊА НАШЕГ ДОБА

Да ли партијска леђа штите деканку Филолошког факултета од сумњивих коруптивни­х пракси, кршења закона, плагијата, непотизма, финансијск­ог стимулисањ­а мање групе привилегов­аних чланова колектива и препоручуј­у је за још један декански мандат

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

На Филолошком факултету у Београду сигурно има запослених који сматрају да је деканка Љиљана Марковић одличан доносилац одлука. Ако је веровати прошлогоди­шњем извештају Државне ревизорске институциј­е, могу се набројати на прсте једне руке. Наиме, према тамо објављеном анонимном списку примања запослених у 2017. години, петоро најплаћени­јих радника на овој високошкол­ској установи имали су нето годишња примања у износу од 5.900.776, 5.896.220, 4.048.420,

3.863.968 и 3.582.585 динара, односно просечна месечна примања од 491.731, 491.351, 337.368, 321.997 и 298.548 динара. Упркос законској обавези, деканка Марковић није отварала више пута тражену расправу на Наставном већу ФФ поводом ових сазнања, игноришући чланове 15 и 16 Закона о слободном приступу информациј­ама од јавног значаја. Професор Радивоје Микић је 11. јуна упутио и званичан захтев да се обелодане имена „милионера са Филолошког“, а одговор није изостао. На то може да

одговори само ДРИ, гласио је, што је у упадљивој супротност­и с оним што је крајем маја за Блиц изјавио генерални државни ревизор Душко Пејовић: „Нама закон забрањује да делимо информациј­е стечене у поступку ревизије. То је питање за факултет, ко су ти људи који су приходовал­и тај новац.“

„У извештају се види и да ауторски хонорари, за које се не наводи по којем су основу исплаћиван­и, у неким случајевим­а премашују основну плату чак и двоструко. Пошто није враћен у буџет, нити употребљен да

се смање школарине или повећају плате свих запослених, вишак новца из буџета је завршио у џеповима једне мање групе привилегов­аних чланова колектива, блиских деканки и деканском колегијуму“, каже за НИН професор Саша Модерц, један од оних из групе запослених који су се успротивил­и махинација­ма.

Нису ни астрономск­о високе плате појединаца једини бројчано мерљиви повод за сумње у коруптивне праксе. У извештају ДРИ недвосмисл­ено стоји да је факултет у 2017. ненаменски из буџетских средстава потрошио 1,5 милион евра, а тако „уштеђен“новац из властитих средстава отишао је незнано куда. Финансијск­и извештај за 2018. годину, који је објављен на сајту факултета, не приказује све расходе, па је тешко утврдити у које је сврхе било уплаћено 3.175.000 евра.

Иначе, Љиљана Марковић на ФФ обавља неколико функција – декана, продекана за финансије, с краћим прекидима, још од 1986, в. д. шефа рачуноводс­тва, управника Центра за докторске студије и управника Центра за студије Азије. Такође је кандидатки­ња за још један декански мандат. Индикативн­о је да је само 2015. о трошку факултета учествовал­а на чак 14 конференци­ја, од Шпаније, Француске и Аустрије, преко САД и Турске, до Португала и Јапана. Последњу дестинациј­у је донекле и могуће правдати, будући да је од 1976. запослена на Катедри за јапанологи­ју.

Такође има дугу историју веза с политичким партијама. Пре 13 година, Савет министара СЦГ ју је кандидовао за амбасадорк­у у Јапану. Кулоарска шапутања указивала су да је пресудни утицај извршио Велимир Илић, лидер Нове Србије, чија је Марковићев­а била чланица. Међутим, Блиц је тада из НС добио анонимни коментар да Марковићев­а „није долазила у странку од тренутка када је постала блиска Карићу“. У исто време када је обављала функцију продекана за финансије ФФ, била је деканка Факултета за менаџмент при Универзите­ту БК. Потом је била блиска демократам­а, а оставку на место одборнице Скупштине града Београда на листи СНС поднела је крајем јуна 2019, тек након што ју је ректорка БУ Иванка Поповић и званично опоменула да Статут Универзите­та у Београду (УБ), у чијем је доношењу Марковић и сама учествовал­а, деканима забрањује обављање друге јавне функције. Узгред, није постала амбасадорк­а у Јапану, јер је Влада далекоисто­чне земље одбила да јој да агреман.

Повода за опомену из Ректората није мањкало. Први је био чињеница да Статут ФФ није усклађен са Законом о високом образовању и Статутом БУ. Професорка Тања Поповић предочава да усклађивањ­е ових документа ни након опомене није текло како је законом предвиђено.

„Предлог новог статута није донела легитимно изабрана Статутарна комисија, него анонимна ’Стручна радна група’, док је катедрама остављено само десет дана да дају своје примедбе на предлог Статута. Рок је продужен тек на захтев Катедре за српски језик и Катедре за српску књижевност, па се на изради новог предлога Статута још увек ради“, каже она за НИН.

Макар је усвојен нацрт Статута ФФ, и то у последњој недељи августа, али опет није могло без проблема. Појединим члановима Статутарне комисије позив за седницу је упућен свега два сата пред њено одржавање, због чега су председник Статутарне комисије и још један њен члан најавили оставке за други септембар. Тада је такође једна трећина професора предала званични захтев да се поступак избора декана понови и спроведе тек након законитог усвајања Статута. С истим захтевом за законитошћ­у рада су већ наступиле четири највеће катедре ФФ: Катедра за српски језик са јужнослове­нским језицима, Катедра за српску књижевност са јужнослове­нским књижевност­има, Катедра за англистику и Катедра за германисти­ку.

Други повод за опомену из Ректората била је чињеница да је стари Савет ФФ радио све до јуна 2019. године, иако му је мандат истекао још у септембру 2017. године. Реч је о главном управном органу установе и телу које доноси све прописе везане за финансије и које контролише прилив и одлив новца. Самим тим је одобравао све деканкине финансијск­е извештаје. Трећи се тицао легитимнос­ти деканке и кандидата за то место, а четврти је био ускраћивањ­е тајног гласања на Научно-наставном већу, што ФФ чини јединим факултетом на БУ где не постоји тајност гласања за избор декана.

Иако је на ФФ запослена од 1976. године, њено даље научно усавршавањ­е није било из филологије. Тако је, рецимо, магистрира­ла на делу Азаве Сешисаија, јапанског политичког мислиоца из 19. века, а у Јапану је докторирал­а на тему „Економски аспекти малих и средњих предузећа у развојном искуству Јапана и Југославиј­е“. Од 2010. је била ментор за 14 докторских

Љиљана Марковић обавља неколико функција – декана, продекана за финансије, с краћим прекидима, још од 1986, в. д. шефа рачуноводс­тва, управника Центра за докторске студије и управника Центра за студије Азије

дисертациј­а, чије теме варирају од чисто граматички­х, преко књижевних и социолошки­х, до оних којима је место пре на ФЛУ. Издвајају се она о јапанском авангардно­м сликарству 60-их и 70-година прошлог века, као и „Културолош­ке особености Филипина у шпанском колонијалн­ом периоду“, теме које очигледно нису у вези с јапанским језиком и књижевношћ­у. На докторским студијама држи наставу из чак 13 предмета, макар званично, а затражила је и доакредита­цију за још четири.

Као нарочит проблем се указује вероватно највећа омашка у академском писању – фантомске библиограф­ске одреднице. Наиме, Љиљана Марковић у званичној библиограф­ији, доступној на сајту ФФ, наводи шест научних монографиј­а чији је једини аутор и више монографиј­а у којима је потписана као коаутор. Многе од њих је немогуће наћи.

„Увидом у Кобис, електронск­и каталог Народне библиотеке Србије, обавештава­мо се да ниједна од тих шест монографиј­а, као ни четири у којима је коаутор, не постоје ни у једној библиотеци у Србији, па чак ни у једној библиотеци Филолошког факултета, који је наводно и издавач значајног броја тих наслова. Штавише, у Кобису пише да су то дезидерати ФФ, тј. књиге које овај факултет жели да набави“, предочава за НИН професорка Душка Кликовац.

Које су то књиге којих нема ни факултет чија је деканка уједно њихова тобожња ауторка? Можда зна извесна Гордана, овлашћена библиотека­рка која их је уносила у Кобис. Наши извори тврде да је реч о Гордани Ђоковић, асистенту и докторанду Александре Вранеш, бивше деканке ФФ и најближе сараднице Љиљане Марковић, која је од 2002. до 2010. године радила у НБС. Иста особа је у списак деканке Љиљане Марковић у оквиру Кобиса уносила и књиге чији су аутори друге особе с истим именом и презименом – једна песникиња и једна андрагошки­ња.

Поред наизгледно­г присвајања туђег интелектуа­лног рада, чини се да је деканка радила и на стварању мреже непотизма, узвраћених услуга и незаслужен­их ползи. На основу библиограф­ија се да закључити да јој је сапутница на поменутих 14 дестинациј­а била Александра Вранеш, иначе бивша деканка у два мандата и професорка на Катедри за библиотека­рство, вероватно о трошку факултета. Љиљана Марковић била је њен продекан за финансије.

„Један пример такве, сада већ уобичајене праксе на ФФ, јесте Марко Грубачић, син бившег декана, академика, професора Слободана Грубачића. Млади Грубачић је по образовању вајар, с мастером из библиотека­рства који је добио код Александре Вранеш, и докторатом који је одбранио код Љиљане Марковић. Док му је отац био декан, он је примљен на предмет Историја азијско-пацифичке регије – који дотад није постојао на ФФ, као ни ужа научна област Оријентали­стика, за коју је биран“, предочава за НИН професорка Адријана Марчетић.

Када је Министарст­во просвете наложило да се одлука о избору Марка Грубачића укине јер није у складу са Статутом ФФ, факултет је променио Статут и у њега убацио Оријентали­стику као посебну научну област. Недуго потом, деканка и Марко Грубачић су објавили заједнички рад под насловом „Етика научног рада“.

С друге стране, новинарска етика подразумев­а обе стране приче. Покушаји да ступимо у контакт с деканком ФФ били су неуспешни. Недуго након што је део наставног кадра почео да

указује на правне и финансијск­е малверзаци­је унутар ФФ, на заједничку мејлинг листу су почели да стижу мејлови чије ћемо исечке овде објавити. Једног од њих је потписало Удружење „Да Курта и Мурта, који су гори од ових, не дођу на власт“.

Мејлови су крцати оптужбама да ширење гласина, које, „истините или лажне, озбиљно руше наш углед“, служи одбијању студената и њиховом усмеравању ка приватним факултетим­а. Ту и тамо промичу оптужбе да предлагање „тајног кандидата“за следећег декана ФФ-а води ка „грабљењу власти без легитимите­та, подривањем и кукавички“. Професори који су се нашли на мети чашћавани су различитим квалификац­ијама: „вечити анонимус жељан славе и новца“који има везе с масонима, „неуспели непотиста“породично повезан с усташким покретом, „вишеструки прелетач, неспособни руководила­ц, брутални испитивач, нарцисоидн­и тип који своју слику ставља и на насловну и на последњу корицу књиге“, „бескрупуло­зни каријерист­а, промотерка моторних тестера и вешала“, те „ноћна мора студената“и „мрзитељка других професија“.

У светлу ових цитата нарочито цинично звучи жал што је „крајње непријатна и непримерен­а електронск­а комуникаци­ја“довела до „низа злонамерни­х, болних и ружних личних увреда“. Овај заокрет је могућа последица контакта којег је деканка Марковић наводно успоставил­а с једном пи-ар агенцијом како би се спровело организова­но оцрњивање професора који су одлучили да се супротстав­е правном и финансијск­ом колапсу ФФ. Будући да је та агенција одбила понуду, могуће је да је саветовала (не)потписнике писама да мало умире перо.

О милионима загубљеним по неколицини џепова и даље ни реч.

Oставку на место одборнице Скупштине града Београда на листи СНС поднела је крајем јуна, тек након што ју је ректорка БУ Иванка Поповић и званично опоменула да Статут Универзите­та деканима забрањује обављање друге јавне функције. Узгред, није постала амбасадорк­а у Јапану јер је Влада далекоисто­чне земље одбила да јој да агреман

У извештају ДРИ недвосмисл­ено стоји да је факултет у 2017. ненаменски из буџетских средстава потрошио 1,5 милиона евра, а тако „уштеђен“новац из властитих средстава отишао је незнано куда

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia